Sostinėje susituokė jau 4 tūkst. porų ir ribų meilei nėra

Sostinėje susituokė jau 4 tūkst. porų ir ribų meilei nėra


Besibaigianti vasara Vilniaus Civilinės metrikacijos skyriuje - pats darbymetis. Per beveik aštuonis šių metų mėnesius Vilniuje sutuokta jau daugiau kaip 4 tūkst. porų, iki metų pabaigos šis skaičius gali išaugti ir iki 5 tūkst. Beveik 2 tūkst. porų tuokėsi Civilinės metrikacijos skyriuje, apie 700 porų meilę prisiekė bažnyčiose, o tuoktuves užsienyje rinkosi 1,4 tūkst. porų. Meilei amžiaus ribų nėra – šį posakį tik patvirtino šiais metais amžiną meilę prisiekęs 88 metų jaunikis Vilniuje.


Jaunavedžiai vestuvių ceremonijai dažniausiai renkasi populiariausias vietas – Vilniaus rotušę, Botanikos sodą, Verkių rūmus, Bernardinų sodą, Pūčkorių atodangą. Bet šiemet pirmą kartą skyriaus istorijoje jaunųjų ceremonija vyko ir naujose miesto erdvėse: ant Trijų Kryžių kalno, Balsių ežero regykloje, Kazickų rezidencijoje ir ant Tauro kalno.


Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Ilona Jurgutienė tikina, kad balta jaunosios suknelė ar ceremonijoje skambantis Mendelsono maršas vis dar populiariausi tradiciniai akcentai. Tačiau vis daugiau nuotakų svarbią dieną dabinasi ryškiai raudonomis ar mėlynomis suknelėmis, galvą puošia skintų gėlių vainikėliais. Pastaruoju metu jaunieji vis dažniau atsineša jau įrašytą dainą ar pasikviečia muzikantų gyvai pagroti saksofonu ar smuiku. Vieni retesnių ir jautresnių atvejų, kai jaunikis įdainuoja dainą savo būsimai žmonai. Neretai jaunasis laukia nuotakos salėje, o nuotakos tėvas ją atveda ir perduoda jaunikiui.

REKLAMA


Be įprastinių ceremonijos dalyvių – tėvų, liudininkų, artimųjų ir draugų – tuoktuvėse galima pamatyti ir augintinių. Jaunieji dažniausiai į vestuvių vietą atsiveda savo šunis, prie kai kurių antkaklio būna prisegti žiedai. Teko ceremonijose matyti ir paukštelių narvelyje, o kartą ir poros augintinį šešką. Augintiniai poras lydi ir iki altoriaus, vėliau drauge pozuoja nuotraukoms.


Vis daugiau porų vestuvių ceremonijoms renkasi darbo dieną, kasdien šiokiadieniais sutuokiama apie 10-15 porų, penktadieniais, savaitgaliais – apie 40-60 porų. „Vasarą tuokiasi visad daugiau, bet ir pirmąjį rudens mėnesį jau galima vadinti „santuokos metu“: rugsėjo mėnesį planuojame įregistruoti net 320 santuokų. Būna porų, kurios labai atsakingai ir ilgai renkasi datą, sekdami mėnulio fazes ar klausydami astrologų patarimų ne tik kokią datą, bet ir kokią valandą rinktis“, – pasakoja Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja I.Jurgutienė.

REKLAMA


Kelerius pastaruosius metus aiškiai matyti, kad daugeliui svarbios ir ypatingos skaičių kombinacijos. Jau greit, 2019 09 19, bus įregistruota net 12 santuokų. Kiti žvelgia tolyn į priekį ir skyrius jau sulaukė prašymų tuoktis 2020 08 08, 2020 02 20 ir 2020 02 22 dienomis. Tokiomis dienoms prašymų sutuokti sulaukiama gerokai daugiau nei įprastomis datomis.


Šiemet jau užregistruota net 310 vilniečių santuokų su užsienio valstybių piliečiais. Kaip ir praėjusiais metais, vilnietės dažniausiai tuokėsi su Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Italijos, Indijos, Pakistano ar Nigerijos piliečiais. O vilniečiai vyrai tuokėsi su ukrainietėmis, rusėmis ir baltarusėmis.


„Kiekviena vestuvių ceremonija mums ypatinga, todėl visada stengiamės dėl jaunųjų, kad jų diena išties būtų išskirtinė. Būna ir keistesnių pageidavimų, kai nesuprantame – ar jaunieji juokauja, ar kalba rimtai: prašymai sutuokti naktį, drauge su jaunavedžiais skristi į užsienio šalį ir ten juos sutuokti, santuoką įregistruoti lėktuve jauniesiems skrendant į povestuvinę kelionę. Kartais nustebina jaunųjų užmaršumas, kai į vestuvių ceremoniją atvyksta be tapatybės dokumentų, žiedų ar jaunosios puokštės“, – sakė I.Jurgutienė.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)