VMI: pirmą pusmetį gyventojų pranešimai padėjo nustatyti 329 tūkst. eurų nuslėptų mokesčių

VMI: pirmą pusmetį gyventojų pranešimai padėjo nustatyti 329 tūkst. eurų nuslėptų mokesčių


Pirmą metų pusmetį gyventojų pranešimai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) padėjo nustatyti 329 tūkst. eurų nuslėptų mokesčių. Nuo 2006-ųjų, kai buvo įsteigta VMI pasitikėjimo linija, pranešimai leido nustatyti 40,4 mln. eurų nuslėptų mokesčių, praneša VMI.


Mokesčių inspekcijos teigimu, per pastaruosius kelerius metus gautų pranešimų skaičius kasmet viršija 4 tūkst. Pernai tokių pranešimų mokesčių administratorius gavo apie 5 tūkst., šiemet sulaukta beveik 2 tūkst. pranešimų.


Per mėnesį, pagal pranešimą, mokesčių administratorius sulaukia vidutiniškai apie 300 pranešimų apie pastebėtus įvairius mokestinius pažeidimus. Gyventojai VMI daugiausia informuoja apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“, gaunamų pajamų neapskaitymą, kvitų neišdavimą, nelegalų darbą ir kt.


Kaip pranešama, dažniausiai gaunama pranešimų dėl maitinimo įstaigų, autoservisų veiklos ir neregistruota statybų veikla užsiimančių asmenų. Remiantis gauta informacija, VMI nuo pasitikėjimo linijos įkūrimo nustatė apie 6,7 mln. eurų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio („vokelių“), 1,7 tūkst. nelegaliai dirbusių asmenų.


Daugiausia pranešimų sulaukiama iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojų. Statistika rodo, kad apie mokestinius pažeidimus vienodai praneša tiek vyrai, tiek moterys (po 50 proc.), gyventojai aktyviausi gegužės – rugpjūčio mėnesiais.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)