Didžiausia grėsmė darbuotojams – statybų sektoriuje

Didžiausia grėsmė darbuotojams – statybų sektoriuje


Valstybinėje darbo inspekcijoje per pirmąjį pusmetį, išankstiniais duomenimis, buvo gauta 20 pranešimų apie įvykius darbe, dėl kurių darbuotojai mirė, ir 50 pranešimų apie įvykius darbe, per kuriuos buvo sunkiai pakenkta darbuotojų sveikatai.


Lyginant su tokiu pačiu laikotarpiu pernai, mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius sumažėjo 1 atveju, o sunkių – 7.


VDI duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį daugiausiai mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko statybos (5 mirtini ir 10 sunkių nelaimingų atsitikimų darbe), apdirbamosios gamybos (5 mirtini ir 6 sunkūs), didmeninės ir mažmeninės prekybos (2 mirtini ir 10 sunkių), transporto ir saugojimo (4 mirtini – visi darbuotojai žuvo eismo įvykių metu, ir 8 sunkūs), žemės ūkio (2 mirtini ir 1 sunkus), administracinės ir aptarnavimo veiklos (1 mirtinas ir 2 sunkūs), vandens tiekimo, nuotekų valymo (1 mirtinas) įmonėse.


Po 2 sunkius nelaimingus atsitikimus darbe užregistruota švietimo, meninės ir pramoginės veiklos, administravimo ir aptarnavimo veiklos, profesinės, mokslinės ir techninės veiklos bei žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo įmonėse.

REKLAMA


Šiemet statybos darbai buvo pavojingiausi nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti. Dėl mirtino elektros srovės poveikio po vieną darbuotoją žuvo vykdant medienos apdorojimo darbus bei elektros įrenginių ir tinklų aptarnavimo, remonto darbus.


Kaip ir 2018 m. pirmąjį pusmetį, daugiausiai mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe įvyko darbuotojui nukritus iš aukščio – taip žuvo 3 darbuotojai, dar 2 darbuotojai žuvo darbe ant jų užvirtus daiktams iš aukštai. VDI pažymi, kad iš aukščio krenta ne tik darbuotojai, dirbantys statybų, bet ir transporto ir saugojimo bei žemės ūkio įmonėse.


Statybvietėse net 2 atvejais vykdant darbus tranšėjose atskilę iškasų šlaitai užvirto ant tranšėjose dirbusių darbuotojų ir mirtinai juos sužalojo. 2 darbuotojus mirtinai prispaudė judantys įrenginiai (autokrautuvas ir traktorius). Vykdant darbus šalia veikiančių transporterių, besisukantys įrenginiai įtraukė 2-jų darbuotojų galūnes ir juos mirtinai sužalojo.


Tiriant nelaimingų atsitikimų priežastis VDI nustatė, kad apie pusę mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe, įvykusių per pirmąjį pusmetį, sąlygojo darbdavio neįgyvendinti darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai. Apie ketvirtis nelaimingų atsitikimų darbe įvyko, kai atlikdami darbus darbuotojai nesilaikė vadovų duotų nurodymų ir taip rizikavo savo sveikata ar gyvybe.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)