D.Grybauskaitė: „Europos Sąjunga - mūsų politinio, socialinio ir gynybinio saugumo garantas“

D.Grybauskaitė: „Europos Sąjunga - mūsų politinio, socialinio ir gynybinio saugumo garantas“


Minint 15-ąsias Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) metines, prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad narystė ES yra didelis mūsų šalies laimėjimas ir galimybė toliau augti.


„Ši diena mini 15 metų mūsų europinės narystės, kai gebėjome sugrįžti į Europos šeimą, kai gebėjome būti išgirsti, matomi ir būti pripažinti. Europa mums davė labai daug: pasitikėjimo, pagarbos, gebėjimo augti, vystytis ir rūpintis savo žmonėmis. Kaip tuo potencialu mes naudojamės - jau priklauso tik nuo mūsų, niekas mums to diktuoti negali“, - trečiadienį S. Daukanto aikštėje sveikindama susirinkusius į šventę pažymėjo D.Grybauskaitė.


Pasak jos, Europos Sąjunga Lietuvai yra politinio, socialinio ir gynybinio saugumo garantas, kartu ji saugo nuo vidaus populizmo.


„Kiekvienas suprantame, kad būdami tokioje organizacijoje, kuo ji stipresnė, tuo stipresni esame ir mes. Ši organizacija taip pat sudaro mums galimybę išvengti ir vidaus politinio populizmo. Yra tam tikri rėmai, kad ne viską, kas yra mintyse, ir ne visada gero, galima daryti. Ir tai yra mūsų saugumo garantas. Todėl šis pasiekimas, kad tapome europiečiais, yra taip pat ir mūsų politinio, socialinio ir gynybinio saugumo garantas“, - sakė D.Grybauskaitė.

REKLAMA


D.Grybauskaitė kalboje užsiminė ir apie atsakomybę balsuojant artėjančiuose rinkimuose.


„Mūsų likimas mūsų rankose, todėl kviečiu labai rimtai galvoti, kai eisite į rinkimus. Turiu galvoje europinius rinkimus, ir kitus taip pat“, - pažymėjo D.Grybauskaitė.


Šventėje S. Daukanto aikštėje dainavo Užsienio reikalų ministerijos choras. Prezidentė D. Grybauskaitė jiems dėkojo ir chorą pateikė visiems kaip teigiamą pavyzdį, kai iš širdies dirbama valstybei ne tik atliekant savo tiesiogines pareigas, bet ir savanoriaujant.


„Džiaugiuosi, kad turime žmones, kuriems svarbi Lietuva, kurie nori daryti daugiau negu priklauso“, - sakė D.Grybauskaitė.


Iškilmingame Lietuvos narystės ES minėjime S. Daukanto aikštėje dalyvavo Vyriausybės ir Seimo nariai, užsienio valstybių ambasadoriai ir gynybos atašė, jaunimo ir moksleivių organizacijos, miesto gyventojai ir svečiai.


Minėjimas prasidėjo iškilminga Lietuvos ir ES vėliavų pakėlimo ceremonija. Joje visus Lietuvos žmones sveikino ne tik šalies prezidentė D. Grybauskaitė, bet ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

REKLAMA


Visateise Europos Sąjungos nare Lietuva tapo 2004 metais. ES, kuriai šiuo metu priklauso 28 valstybės, buvo sukurta 1992 m. pasirašius Mastrichto sutartį. 2004 m. drauge su mūsų šalimi į Bendriją buvo priimtos Estija, Latvija, Kipras, Čekija, Lenkija, Malta, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija.


Lietuva jau ne vienerius metus pirmauja pagal pasitikinčių Europos Sąjunga piliečių skaičių. Beveik du trečdaliai apklaustųjų teigia pasitikintys ES. Lietuviai taip pat yra vieni labiausiai proeuropietiškų žemyno gyventojų. Net 71 proc. apklaustųjų į ES ateitį žiūri optimistiškai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)