Augalų genėjimas rudenį: kokių klaidų reikėtų vengti

Augalų genėjimas rudenį: kokių klaidų reikėtų vengti


Prie namų baltai pražydusios hortenzijos ir įvairiaspalviai kardeliai praneša – ruduo tik per žingsnį. Dar raškome sode įvairias uogas ir vaisius, tačiau jau turime pasiruošti ir rudeniniam augalų genėjimui. Į ką reikėtų atsižvelgti ir kokių klaidų išvengti, kad sodas kitais metais mus džiugintų dar labiau?


Rudenį, krentant ar jau nukritus lapams, genimi vaismedžiai, serbentai ir agrastai, avietės ir gervuogės, daugiametės gėlės bei vis labiau Lietuvoje įsitvirtinantys atvykėliai iš Viduržemio jūros regiono – pavyzdžiui, levandos ir rozmarinai.


Vieno būdo genėti visus augalus nėra. Genėjimo laikas ir būdas gali priklausyti ne tik nuo metų sezono, bet ir nuo to, kaip juos auginate, ko norite iš jų – tarkim, vešlesnės lajos ar daugiau derliaus. Koks tikslas bebūtų, labai svarbu gerai susipažinti su kiekvieno augalo ypatybėmis, antraip auginimo džiaugsmas gali virsti košmaru.


Pasak „Fiskars“ atstovės Lietuvoje Ingos Derenkaitės, vis dėlto egzistuoja kelios taisyklės, kurių reikėtų laikytis genint augalus – nesvarbu, ketinate tą daryti šį rudenį ar ateinantį pavasarį.

REKLAMA


Genėkite su saiku


Genėdami pašalinate šakeles ir lapus, kurie yra vieni pagrindinių augalo maisto šaltinių. Augalai angliavandenius kaupia šakose, o lapai apsirūpina jais fotosintezės būdu. Jeigu išgenėjate per daug šakų, dalis šaknų irgi gali atsisakyti funkcionuoti. Augalui atsistatyti gali prireikti net kelerių metų. Be to, pašalinus per daug šakelių, augalas ims didesnį dėmesį skirti lapams. Gražios dekoratyvinių augalų lajos suformavimui tai, be abejo, tinka. O jeigu norite vešlių žiedų, sodrių vaisių ar uogų, geriau genėkite reguliariau, tačiau nesidarbuokite iš peties.


Pasirinkite tinkamą kirpimo vietą


Auksinė genėjimo taisyklė yra kirpti šakelę apie porą milimetrų virš ūglio – kitos šakelės, lapo ar žiedo. Taip išvengsite ne tik augalo ligų, bet ir galėsite formuoti jį norimu būdu. Nereikėtų palikti ir daugiau nei centimetro virš ūglio. Jeigu genite daugiamečių krūmų stiebus, kurie jau duoda mažą derlių, palikite bent keletą centimetrų virš žemės

REKLAMA


Išsirinkite tinkamą įrankį ir jį prižiūrėkite


Pasak I. Derenkaitės, genėjimo įrankių, arba sekatorių, pasirinkimas šiuo metu yra itin platus. Galite pasirinkti įrankius skirtus sodininkams mėgėjams, su kuriais darbą atliksite veiksmingai. O pažengę entuziastai, prižiūrintys daugiau augalų, gali rinktis patvarumu ir ergonomika pasižyminčius įrankius –tam, kad priežiūra būtų lengvesnė ir greitesnė.


Renkantis sekatorius, taip pat būtina žinoti apie dvi jų rūšis: atraminius ir prasislenkančius ašmenimis. Atraminiai sekatoriai yra skirti genėti sausus augalų stiebus ar medžių šakas, o atraminiai – žalioms, gyvoms šakoms. Pastarieji sekatoriai užtikrina tikslesnį, švaresnį pjūvį, kurį augalas greičiau užgydys.


I. Derenkaitė atkreipia dėmesį, kad sekatorius privalu gerai prižiūrėti. Jie turi ne tik būti aštrūs, kad augalas nebūtų papildomai pažeidžiamas, bet ir nuolat švarūs. Dezinfekuodami sekatorius, išvengsite ligų tarp augalų pernešimo, kartu tai bus gera itin klastingos bei pavojingos bakterinės degligės prevencija.


Genėkite kampu sausą ir kiek vėjuotą dieną


Patarimas galioja tiek šakoms, tiek stiebams ir ypač aktualus rudenį, kai lietingos dienos dažnesnės. Nugenėtas augalas iškart išskiria medžiagas, kurios apsaugo jo šakas ar stiebus. Tačiau šias medžiagas gali nuplauti lietus – pasistenkite kirpti tokiu kampu, kad lašeliai neužsilaikytų ir nuvarvėtų nuo nugenėtos vietos.



Pašalinkite džiūvenas


Priežasčių, kodėl medžio šakos ar krūmo stiebai gali džiūti, yra daug: nuo augalo susipynimo, grybų ar bakterinių infekcijų, iki ne itin kruopščiai atlikto genėjimo anksčiau. Nudžiūvę šakos ar stiebai yra puiki terpė veistis augalų grybams ar bakterijoms bei nuo jų persiduoti į kitus augalus. Dėl to patariama su sekatoriumi po sodą ar daržą pasivaikščioti ne vien pavasarį ar rudenį, o bent kartą per mėnesį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)