Valgomųjų sausmedžių uogos – skanios ir vertingos

Valgomųjų sausmedžių uogos – skanios ir vertingos

Šiemet orai itin palankūs anksti derančiam sausmedžiui.


Vasaros pradžioje vienos pirmųjų sunoksta valgomųjų sausmedžių uogos, kartais net aplenkdamos ir braškes. Jų pailgų, mėlynų uogų maloni rūgštelė puikiai atgaivina karštą dieną, tinka maistingiesiems kokteiliams, uogienėms virti, šaldyti ar net džiovinti. Jų krūmai gerai dera iki 20–25 metų. Valgomiesiems sausmedžiams auginti nereikia rūgščios durpės, juos įveisti atsieina pigiau nei šilauoges.


Pasak sodininko Roko Amšiejaus, soduose 0,7–2,0 m aukščio melsvauogių sausmedžių (Lonicera caerulea L.) kultivarai pradėti auginti kaip reti sodo augalai, kurių uogos valgomos ir labai vertingos. Lietuvoje sausmedžiai mėlynomis uogomis savaime neauga – nuo seno labiau išplitę dekoratyviniai sausmedžiai, aplinką puošiantys kvapiais žiedais ir dekoratyviomis raudonomis uogomis, kurios, deja, nevalgomos.


R. Amšiejus sakė, kad valgomieji sausmedžiai sode pražysta labai anksti, balandžio pabaigoje, po geltonžiedžių sedulų. Jų šviesiai geltonus, puošnius žiedų varpelius noriai lanko kamanės ir bitės. Uogos sunoksta maždaug po mėnesio, dažniausiai kartu su ankstyvomis braškių veislėmis, o kartais net ir anksčiau už braškes, gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje.

REKLAMA


Uogos labai gaivios ir skanios, skoniu primena šilauoges ar vaivorus, pailgos formos, tvirtu minkštimu, su lengva vaškine apnaša, vertingos savo chemine sudėtimi. Jose gausu mineralinių medžiagų: geležies, magnio, natrio, kalio, mikroelementų: jodo, mangano, vario, vitaminų C ir P, taip pat B1, B2, B9, organinių rūgščių, cukrų, pektinų, daug antocianų, suteikiančių uogoms intensyvią mėlyną spalvą su purpuriniu atspalviu.


Gegužės pabaigoje arba birželio pradžioje sunoksta ‘Duet‘, po kelių dienų – ‘Karina‘, o dar po savaitės – ‘Atut‘, ‘Wojtek‘, ‘Zojka‘ bei kitos veislės. Apvalesnėmis uogomis pasižyminčios veislės – ‘Duet‘ ir ‘Atut‘, o pailgomis – ‘Karina‘, ‘Wojtek‘, ‘Zojka‘.


Valgomieji sausmedžiai pradeda derėti po 3–4 metų, o gausų derlių subrandina po 5–7 metų. Nuo jaunesnių krūmų galima priskinti po 2,5–4 kg, o nuo dešimties metų – iki 8 kg skanių ir vertingų uogų.


Kokias sausmedžių veisles patartina rinktis, kaip sodinti, prižiūrėti šį augalą ir kaip pagaminti sausmedžių desertą, sužinosite naujausiame „Namie ir sode“ numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)