Itin svarbu atsiminti: vynuogės bijo šalčio

Itin svarbu atsiminti: vynuogės bijo šalčio

Vynuogės sunkiai pakelia žiemos šalčius.


Vynuoges priskirti prie didelės priežiūros ir globos reikalaujančių sodo augalų būtų neteisinga, ypač tada, kai pavyksta išsirinkti ištvermingas žiemoms, derlingas vynuogių veisles.


Tačiau sėkmė ne visiems iškart nusišypso. Viena didžiausių bėdų, kurią nurodo vynuogių sodinukus vėl perkantys žmonės, yra šių augalų žūtis dėl neaiškios priežasties. Tai buvo galima išgirsti iš eilėje prie sodinukų Vilniuje, „Restos“ parodoje, lūkuriuojančių pirkėjų.


Tarp parodoje prekiaujančiųjų gėlių, vaismedžių, braškių sodinukais vynuogių pardavėjai buvo vieni populiariausių. Nepanoręs skelbti savo pavardės vynuogių augintojas iš Vievio dosniai dalijo patarimus pirkėjams, kurie rinkosi vynuogių veisles. Dauguma jų pageidavo skanių, atsparių ir derlingų vynuogių veislių, guodėsi, kad kažkodėl pasodinti vynmedžiai trumpai gyvavo, ir klausė jų išsaugojimo recepto.


Vynuogių veislių pasiūla rinkoje didžiulė, todėl, suprantama, išsirinkti tinkamiausią sode augti sodinuką tikrai nelengva. Juolab kad yra įvairių spalvų, skonių ir poskonių uogas vedančių vynuogių. Tačiau toli gražu ne visada sodinukus reikia rinktis pagal paveikslėlyje demonstruojamas nepriekaištingas uogas.

REKLAMA


Itin svarbu atsiminti: vynuogės bijo šalčio

Vynuoges reikia rinktis atidžiai ir ne pagal grožį.


Turi nugalėti sveikas protas ir pirkti sodinukus reikia tik išsiaiškinus jų atsparumą šalčiui, geriausia – lietuviškų veislių.


Labai pavojinga pirkti vynuogių sodinukus turguje iš perpardavėjų, kurie dažniausiai prekiauja iš Lenkijos atsivežtais augalais. Vynuogių augintojo teigimu, mūsų žiemų neatlaiko vynuogės, kurių charakteristikose nurodoma, jog augalui 21–23 laipsnių šaltis neturėtų pakenkti.


Tačiau būtent toks šaltis daugumai vynuogių, pasodintų mūsų soduose, ir yra pražūtingas.


Vynuogių augintojas taip pat sako pastebėjęs, kad perpardavinėtojai prekiauja gražios prekinės išvaizdos sodinukais, dažniausiai su pumpurais, išleidusiais 5–6 lapelius. Akivaizdu, kad tokie sodinukai auginti šiltnamyje. Kas nutinka pasodinus šiuos gražuolius į dirvą lauke?


Bėda ta, kad nieko: vynuogės tarsi išsigandusios tiesiog neauga ir geriausiu atveju gyvybės ženklus pradeda rodyti po savaitės kitos. Taigi, pirkėjai neturėtų susivilioti pumpurais pasidabinusiais sodinukais, nes jie auginti šiltnamyje arba vazonuose, vadinasi, jautrūs pasikeitusioms sąlygoms ir neatsparūs net menkiausioms šalnoms.


Kokia temperatūra tinkamiausia vynuogėms, kokias vynuogių veisles verta auginti Lietuvoje, sužinosite naujausiame žurnalo „Namie ir sode“ numeryje.


Žurnalą NAMIE IR SODE galite ir užsiprenumeruoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)