Kaip grąžinti papuošalams jų grožį ir spindesį

Kaip grąžinti papuošalams jų grožį ir spindesį

Kad papuošalai taptų puikiu garderobo akcentu, juos reikia tinkamai prižiūrėti.


Jeigu puošnus žiedas, kaklo vėrinys, auskarai ar apyrankė visus metus gulėjo pamiršti, laikas juos ištraukti į dienos šviesą, kruopščiai apžiūrėti, nuvalyti dulkes, o galbūt ir atnaujinti specialiomis priemonėmis. Tada šventinį vakarą neturėsite rūpesčių, ir papuošalai taps puikiu jūsų garderobo akcentu.

Dalia VALENTIENĖ


Papuošalai gaminami iš įvairių metalų: aukso, sidabro, vario, žalvario, puošiami įvairiais sintetiniais akmenukais ir natūraliais brangakmeniais. Būtent nuo to, iš ko jie pagaminti, priklauso, kaip dėvisi, kaip juos reikia prižiūrėti, laikyti, o prireikus atnaujinti. Daugelis sidabrinių, auksinių ar žalvarinių juvelyrinių dirbinių ilgai nešiojami apsibraižo, praranda blizgesį. Bižuterija, dažniausiai pagaminta iš specialaus metalo lydinio, yra dar trapesnė. Nebrangios, kai ji susidėvi ar sulūžta, dažniausiai negaila, bet su kokybiška, žinomų gamintojų, atsisveikinti greitai nesinori. Nuo aukso ir sidabro bižuterijos metalas skiriasi tuo, kad yra netaisomas, todėl pravartu žinoti pagrindines papuošalų priežiūros taisykles.

Sidabrą reikia tinkamai laikyti

REKLAMA


Sidabras – minkštas metalas, jis turi savybę keisti savo išvaizdą: oksiduotis, braižytis, lankstytis. „Sidabras oksiduojasi nuo sąlyčio su oru, kūnu, net gulėdamas stalčiuje ilgainiui pajuoduoja. Vienintelis būdas jį apsaugoti – padengti rodžiu. Tada sidabras išlieka gražus, baltas. Beje, rodžiu dengiami ir baltojo aukso dirbiniai, nes šis auksas nėra pats iš savęs visiškai baltas, o rodis – labai baltas metalas, jo spalva ilgai išlieka graži, jis nesioksiduoja ir ne taip braižosi“, – teigia vilnietis juvelyras Tomas Vasiliauskas.


Valyti sidabrą nesudėtinga. „Ant žiedų ar auskarų neretai lieka kremo ar pudros, kartais plaukų lako likučių. Namuose sidabrinius papuošalus galima išplauti muiliname vandenyje. Tereikia sidabrinius papuošalus sumesti į muiliną vandenį puode ir pakaitinti – pašalins visus nešvarumus. Sidabrinius papuošalus padeda nuvalyti ir druska. Plastmasinį kibirą reikia iškloti folija, įpilti šilto vandens, įdėti druskos, gerai išmaišyti ir tame tirpale užmerkti sidabrinius dirbinius. Folija reikalinga tam, kad įvyktų reakcija tarp druskos ir metalo. Tačiau pravartu žinoti dar vieną dalyką. Jeigu sidabrinius gaminius plausite kartu su auksiniais, auksas nuo kontakto su sidabru gali truputį pabalti. Todėl sidabrinius ir auksinius papuošalus reikėtų plauti atskirai, – aiškina juvelyras ir sako, kad šios priemonės nepanaikins metalo patamsėjimo. – Patamsėjusius sidabrinius papuošalus geriausia nunešti juvelyrams. Jie per pusvalandį arba valandą nuvalys, nupoliruos, išplaus, ir sidabras atrodys kaip naujas“, – pataria pašnekovas.

REKLAMA


Be to, kad sidabrą rekomenduojama dažnai valyti, dar reikia žinoti ir kaip jį laikyti. Nelaikykite drėgmėje. Prieš padėdami nuvalytą sidabrinį papuošalą į vietą, įsitikinkite, kad jis yra visiškai sausas. Sidabro dirbinius patariama įvynioti į rūgščių neturintį vyniojimo popierių arba įdėti į popierinį maišelį. Taip pat galima įvynioti į flanelės skiautę ar įdėtinį specialius flanelės maišelius. Įvyniotus į popierių ar audinį sidabrinius papuošalus dar galite įdėti į plastikinį sandarų maišelį.


Jeigu sidabrinių papuošalų turite daugiau, apsaugoti nuo drėgmės padės druska. Įberkite jos į stiklinę ir pastatykite šalia sidabro – druska sugers drėgmę. Beje, niekada nelaikykite sidabro ten, kur jis liestųsi su guma, nerūdijančiuoju plienu ar dažais.


Kaip grąžinti papuošalams jų grožį ir spindesį

Be to, kad sidabrą rekomenduojama dažnai valyti, dar reikia žinoti ir kaip jį laikyti.


Kaip atnaujinti auksinius papuošalus?


Nors auksas yra kietesnis už sidabrą, bėgant laikui, auksiniai papuošalai irgi pakeičia išvaizdą. Kuo aukštesnės prabos aukso dirbinys, tuo jis yra minkštesnis ir pažeidžiamesnis. Jeigu papuošalai iš šio metalo ilgai nebuvo nešiojami, laikomi netinkamai ir yra nešvarūs, juos galima pamerkti į šiltas pamuiles su trupučiu geriamosios sodos ir atsargiai pavalyti minkštu dantų šepetėliu, ypač kruopščiai – užsegimo vietas.


Auksines grandinėles geriausia plauti buteliuose nesmarkiai plakant, kad geriau išsivalytų nešvarumai. Išplautus papuošalus reikia kruopščiai perskalauti šiltu vandeniu, į kurį įpiltas šlakelis etilo spirito. Paskui išdžiovinti susukus į sausą rankšluostį ir papoliruoti minkštu audiniu, sudrėkintu citrinų sultimis. Auksiniams papuošalams valyti tinka ir šiltas chlorkalkių, geriamosios sodos, druskos ir vandens tirpalas. Iš jo ištraukus papuošalus reikėtų perplauti šiltame vandenyje su soda, išdžiovinti susukus į minkštą audinį ir nublizginti minkštu skudurėliu. Auksiniams papuošalams atnaujinti galima naudoti ir amoniaką.


„Pašildytu amoniako tirpalu, kaip ir muiluotu vandeniu, galima išvalyti reljefinių, graviruotų juvelyrinių dirbinių griovelius, vietas po akmenukais. Šis tirpalas iš po akmenukų ir visų nelygumų ištirpdo purvą, laką, pudrą, muilą. Kitaip tariant, juo galima nuplauti tik paviršių. Pats metalas nuo to nė kiek nepasikeis“, – pataria juvelyras.



Specialisto teigimu, juvelyrinius dirbinius galima pavalyti ir su specialia pasta. „Tinka, pavyzdžiui, „GOI“. Tereikia paimti minkštą flanelinį ar kitokį skudurėlį, šiek tiek pamirkyti į pastą ir švelniai pablizginti papuošalo paviršių. Gilesni įbrėžimai nedings, bet paviršius blizgės labiau“, – pataria vyras. Kai kuriuos dirbinius galima valyti ir dantų pasta.


Auksiniai daiktai labiau blizgės, jei nuvalysite juos etilo spiritu, degtine arba odekolonu. Kai kurie specialistai auksinius žiedus pataria atsargiai įtrinti išplaktu kiaušinio baltymu arba nulupto svogūno griežinėliu ir švelniai pablizginti. Auksiniai papuošalai atgaus ankstesnį blizgesį ir pabuvę pasaldintame vandenyje.


Labiausiai auksui kenkia lietimasis prie kietų daiktų. „Dėvimas auksinis žiedas trinasi ir į automobilio vairą, ir į durų rankenas, ir daug kartų liečiamas virtuvėje prie įvairių įrankių. Kadangi auksas minkštesnis už kitus metalus, tarkime, plieną, jis po truputį apsibraižo ir praranda blizgesį. Šiuo atveju nepadės joks plovimas, galima tik vienintelė išeitis – nupoliruoti. Tą geriausiai atliktų juvelyras. Nupoliruotas dirbinys atrodo vėl kaip naujas, tarsi iš parduotuvės“, – sako T. Vasiliauskas.


Daug nešvarumų žieduose, auskaruose ar kaklo vėriniuose susikaupia po akutėmis. Apvyniokite degtuką vatos gabalėliu, pavilgykite į spiritą, glicerolį ar amoniako tirpalą ir rūpestingai pavalykite akutes bei tarpelius aplink jas. Tačiau jokiu būdu akučių nekrapštykite aštriais daiktais. „Žieduose esantys akmenukai, pavyzdžiui, cirkonas ir kiti sintetiniai akmenys, per laiką nusitrina. Na, o deimantas, safyras, rubinas yra kieti, juos pažeisti labai sudėtinga. Reikėtų labai stipriai trenkti į sieną ar kažkur, kad suskiltų ar sudužtų. Tačiau kai kurie parduotuvėse parduodami brangakmeniai nėra labai kokybiški, pavyzdžiui, smaragdas. Jame kartais pastebima vos matomų įtrūkų, druskų, ir tai, be abejo, susilpnina jo paviršių. Tačiau, jei brangakmenis yra švarus, kokybiškas, jame nėra jokių įtrūkų, lengvai nepažeisi“, – teigia pašnekovas.

REKLAMA


Kaip grąžinti papuošalams jų grožį ir spindesį

Kad papuošalai išliktų ryškūs ir gražūs, nepatariama jų laikyti atvirai ant kosmetinių stalelių.


Perlai nemėgsta „chemijos“


Kai į kriauklę, gulinčią jūros arba upės dugne, patenka smiltelė ar mažytis parazitas, moliuskas, stengdamasis išstumti svetimkūnį, išskiria kalcio karbonato – taip pradeda augti perlas. „Organinės kilmės perlai nešiojami kažkiek apsitrina. Kad perlai būtų labiau apsaugoti, veriant karolius ar apyrankes, tarp kiekvieno perlo rišamas mazgelis. Tada perlų rutuliukai vienas į kitą nesitrina. Perlų karolius ar kitus papuošalus reikėtų šiek tiek pasaugoti, nusiėmus nenumesti, kur papuola, nedėti į maišelį, nes jame perlai irgi vienas į kitą trinasi. Juvelyrinius papuošalus iš perlų geriau sudėti į dėžutę ir ją uždengti.


Kokybiški perlai per laiką net nepagelsta, nebent kiaurą vasarą laikysite ant saulės. O nuo įvairių chemikalų perlus reikėtų saugoti, nes gali pažeisti jų paviršių. Jeigu perlų vėrinys nešiojamas ant kaklo ir nuo prakaito šiek tiek apsineša, pakanka jį švelniai nuvalyti kempinėle su vandeniu ir nusausinti“, – pasakoja juvelyras T. Vasiliauskas.
Plaudami perlus nenaudokite muilo, kuriame yra dažiklių. Būtinai perplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite po vieną minkšta servetėle. Perlams gali pakenkti kosmetika, kvepalai, plaukų lakas, todėl pirmiausia pasigražinkite, o tik tada sekitės perlų papuošalus. Pasistenkite nekvepinti tų kūno vietų, kurios liesis su perlais.


Kosmetinis stalelis – ne pati tinkamiausia vieta


Šviesa, pasak specialisto, daugumai juvelyrinių dirbinių įtakos neturi, tad, atrodytų, juos galima laikyti bet kur. Deja, taip elgtis nepatariama. „Juk ir parduotuvėse žiedai, auskarai ir kiti papuošalai laikomi ryškiai apšviestose vitrinose, šviesa daugumai dirbinių nekenkia. Tačiau nepatarčiau jų nuolat laikyti atvirai, kaip moterys mėgsta pasidėti ant kosmetinių stalelių, nes visur yra dulkių. Geriau, kad dulkių ant papuošalų patektų kuo mažiau, tada jie ilgiau išliks ryškūs ir gražūs. Vertėtų papuošalus sudėti į dėžutes, kad per naktį nedulkėtų“, – patarimais dalijasi T. Vasiliauskas.


Pasak juvelyro, vertėtų žinoti, kad sidabras „nemėgsta“ maudymosi jūroje. Sūrus vanduo, organizmo išskiriamas prakaitas ir buvimas saulėje šiam metalui kenkia, jis greičiau oksiduojasi ir juoduoja.


Pasak juvelyro, moterys, kurios plaudamos indus nusimauna visus žiedus, elgiasi teisingai, nes plaunant kieto metalo puodus ar įrankius žiedai gali apsibraižyti. Be to, plovimo priemonės, šveitimo milteliai nusėda žiedų grioveliuose, akučių įdubose, iš karto to nepastebime, bet per ilgesnį laiką apnašų prisikaupia daugiau, ir juvelyriniai dirbiniai praranda blizgesį bei grožį.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų patarimų rasite žurnale "Savaitė"







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)