Kaktusai. Po baltų pūkų aureole

Kaktusai. Po baltų pūkų aureole


Kaktusai žinomi visiems. Jie panašūs vieni į kitus ir lengvai atpažįstami. Tik tai nereiškia, kad šios šeimos atstovai neturi originalių atmainų. Vieniems svarbiausi – kaktusų žiedai, kitų dėmesį patraukia išskirtinės formos ar neįprasti dygliukai. Pastarųjų įvairove pasižymi kaktusų šeimai priklausančios mamiliarijos, žinomos kaip snieginiai kaktusai.


Tikra puošmena


Šie ištvermingi ir neįtikėtinai atsparūs, galintys prisitaikyti net prie didžiausios sausros, kaktusai dažnai stebina nuostabiais žiedais. Neįtikėtinas ryškios spalvos, subtilios formos ir dygaus „kūnelio“ kontrastas kiekvieną augalą paverčia mažu stebuklu. Nors ir nuostabiai žydi, šie augalai kur kas ilgiau būna tiesiog dygiausi kambariniai augalai. Įsivaizduoti kietų šių augalų stiebų be dygaus „šarvo“ neįmanoma. Beje, kaktusų dyglių būna labai įvairių. Vienų jie – ilgi, stambūs ir reti, atrodo lyg savotiški durklai, kitų – suaugę tankiai ir sukuria kaktusų paviršiuje savotiškus ornamentus. O kai kurių kaktusų dygliukai apskritai primena plunksneles – jos apgaubia rutuliškus stiebus ir suformuoja „vatos“ gumuliukus, t. y. padengia šiuos nuostabius augalus tarsi pūkuotu apklotu ir plonais nėriniais...

REKLAMA


Išskirtinė mamiliarijų ypatybė – būtent neįprasti dygliai. Pagal jų formą ir matmenis šie kaktusai neabejotinai išsiskiria iš kitų. Mamiliarijų genties atstovų dygliai gali būti ir tiesūs, ir kabliuko formos, lenkti, susipynę, plunksniški, spindulio pavidalo, išsidėstę kaip žvaigždės, adatiški, jau nekalbant apie tai, kad įvairių šios genties kaktusų dygliukai nebūtinai būna kieti, kai kurių – minkšti.


Po baltų pūkų aureole


Tikrai ne visos mamiliarijos yra „snieginės“, bet dauguma jų – dygliuotos ir padengtos baltais pūkais. Tarp mamiliarijų yra augalų su gelsvu, pilkšvai mėlynu pūkų apvadu, taip pat tokių, kurių dygliukai visai nesukuria pūkų „efekto“, yra ir ypatingų rūšių mamiliarijų, kurių dygliukai, susibūrę į savotiškus kupstus, suformuoja kažką panašaus į karoliukus. Snieginiais kaktusais vadinamos būtent tos mamiliarijos, kurių dygliukai sukuria balto puraus sniego dangos, plono šydo ar pūkuoto apkloto įspūdį. Žinomiausios yra vadinamosios baltosios grupės mamiliarijos – tos, kurios atrodo lyg apibarstytos žėrinčiu sniegu.

REKLAMA


Snieginių, arba baltųjų, kaktusų grupei priklauso augalai iš pačių įvairiausių šios genties porūšių. Visų šios grupės kaktusų dygliukai, kad ir kokios formos būtų, išsidėstę taip tankiai ir jų tiek daug, kad jie iš esmės visiškai uždengia pačius stiebus ir augalai atrodo tarsi padengti balta pūkų danga. Net ilgi, atrodantys kaip plaukai ir adatiški dygliai sustiprina šį įspūdį. Pačių dygliukų spalvą sėkmingai paryškina jaunos labai pūkuotos areolės, primenančios sniegą ar vilną. Vadinamųjų baltųjų kaktusų žiedų negalima pavadinti efektingiausiais, bet jie itin subtiliai papildo pūkų tekstūrą ant pačių augalų. Mamiliarijų žiedai panašūs į miniatiūrines žvaigždutes ir spalvomis primena tikrųjų plokštenių, vadinamų kalėdiniais kaktusais, žiedus. Paprastai jie būna ganėtinai ryškūs – nuo gelsvos ir rožinės spalvos, kartais – raudonos.


Kaktusai. Po baltų pūkų aureole


Snieginiai kaktusai interjere


Šie kaktusai pasižymi unikaliu švytėjimu, jie tarytum apšviečia erdvę ir „pritraukia“ saulės šviesą. Tai mažyčiai, bet labai ypatingi augalai, kuriuos galima prilyginti vainikuojančiai interjero detalei. Tiesa, tokie kaktusai gali augti ne bet kur. Šioms mamiliarijoms būtina užtikrinti gana ryškią saulės šviesą, todėl jos visuomet statomos ant palangių, dažniausiai – pietinių.


Kad šie kaktusai atrodytų dar ypatingesni, būtina jiems tinkamai parinkti indus. Jie savo spalva neturi konkuruoti su pačiais augalais, todėl geriau rinktis artimų šaltų tonų baltos ar šviesių pastelinių atspalvių vazonėlius. Prisiminkite ir tai, kad blizgūs vazonėliai geriau išryškina šių kaktusų grožį negu matiniai.


Snieginiai kaktusai nepanašūs ne tik į savo giminaičius, bet ir į kitų rūšių kaktusus. Nors jie sudaro puikų kontrastą su bet kokia žaluma, statyti jų greta kitų kaktusų ar kitų kambarinių augalų arčiau kaip 30–40 cm atstumu neverta. Reikalas tas, kad mamiliarijos gali išryškinti kitų kaktusų trūkumus – žėrinčios snieginių kaktusų „pusnies“ fone jie atrodys blankūs ir šiek tiek apleisti.


Beje, papildomos puošybos detalės snieginiams kaktusams bus naudingos. Smulkūs dekoratyviniai akmenėliai ar kristalai, ant siūlo suverti karoliukai, sizalis, keraminės statulėlės, iš kelionių parsivežti suvenyrai, jeigu jie dera prie kambario interjero, dar labiau paryškins kaktusų grožį.



Kaktusai. Po baltų pūkų aureole


Auginimo sąlygos


Tokiems kaktusams reikia ryškaus natūralaus apšvietimo. Tiesioginių saulės spindulių bijoti nereikia, nes gerai besivystantys dygliukai patys apsisaugo nuo pernelyg stiprios saulės šviesos. Kuo menkesnis apšvietimas, tuo silpnesni bus dygliukai ir retesni bei negausūs pūkai, tad pro juos bus matomi patys augalai. Negaudami pakankamai saulės spindulių kaktusai ištįsta ir prasčiau vystosi.


Pasirūpinti teks ne tik apšvietimu. Kaktusams, padengtiems baltais pūkais, svarbiausia – ganėtinai sausa žemė. Tokie kaktusai neįtikėtinai jautrūs net menkiausiam perlaistymui. Net ir nedidelis drėgmės perteklius gali sukelti didelių problemų – ims pūti šaknys, gali žūti pats augalas. Tai visuomet pakenkia augalo dekoratyvumui ir gyvybingumui. Laistyti snieginius kaktusus reikia itin saikingai, palaisčius būtina iš karto iš vazonų padėklų išpilti vandenį. Be to, laistant šiuos augalus reikia būti labai atidiems, kad nepatektų nė menkiausių vandens lašų ant stiebų. Sudrėkę kaktusų pūkai susimes į savotiškus gumulėlius, o graži žėrinti balta spalva taps netolygi.


Kaktusai. Po baltų pūkų aureole


Mamiliarijų stiebų valyti nereikia – šie augalai patys reguliuoja savo „sniego“ tankumą ir švarą, nesikankina dėl dulkių ir visuomet atrodo tvarkingai bei neįtikėtinai nepriekaištingai.


Persodinant snieginius kaktusus būtina turėti omenyje, kad tokiems augalams reikia įrengti apatinį ir viršutinį drenažo sluoksnius, naudoti tik kaktusams tinkamą žemę. Taip pat vertėtų šiuos augalus sodinti į nedidelio tūrio indus. Mamiliarijos persodinamos gana retai, mat nebijo dirvoje susikaupusių kalcio druskų, veikiau atvirkščiai – mėgsta, kai į gruntą įmaišoma kiaušinių lukštų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)