Siūloma keisti  stipendijų skyrimo tvarką profesinio mokymo įstaigose besimokantiems mokiniams

Siūloma keisti  stipendijų skyrimo tvarką profesinio mokymo įstaigose besimokantiems mokiniams


Profesinio mokymo įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad stipendija ar kita materialinė parama mokantis pagal formaliojo profesinio mokymo programas ar jų modulius pirmajai kvalifikacijai įgyti nebūtų skiriama mokiniams, kurie mokosi būdami laisvės atėmimo ar apribojimo vietose.


Tokį pasiūlymą Profesinio mokymo įstatymo pakeitimo projektui ir Švietimo įstatymo pataisoms įregistravo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narės – Laisvės frakcijai atstovaujanti parlamentarė Silva Lengvinienė ir Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.


Kaip pastebi parlamentarės, pagal Socialinės paramos suimtiesiems ir nuteistiesiems fondų sudarymo ir jų lėšų naudojimo tvarkos aprašą, patvirtintą Vyriausybės 2009 m. gegužės 13 d. nutarimu, laisvės atėmimo vietos direktorius iš Socialinės paramos suimtiesiems ir nuteistiesiems fondų lėšų gali skirti iki 0,8 bazinės socialinės išmokos dydžio mėnesines pašalpas suimtiesiems ir nuteistiesiems, kurie mokosi bendrojo ugdymo, profesinėse mokyklose ar aukštosiose mokyklose.


Profesinio mokymo įstatymo pakeitimų projekte numatoma galimybė gauti stipendiją ir kitą materialinę paramą mokiniams, kurie mokosi profesinio mokymo įstaigose pagal pagrindinio ugdymo programos antrąją dalį, t. y. 9–10 klasėse. „Tokia nuostata sudaro nelygias galimybes ir diskriminacijos aspektą mokinių, kurie mokosi bendrojo ugdymo mokyklose pagal tą pačią pagrindinio ugdymo programos antrąją dalį, atžvilgiu“, – sako Seimo narės, siūlančios šios nuostatos atsisakyti.

REKLAMA


Atsižvelgiant į tai, kad formaliojo profesinio mokymo programos gali būti vykdomos ne tik profesinio mokymo įstaigose, pavyzdžiui, formaliojo profesinio mokymo teikėju teisės aktų nustatyta tvarka gali būti ir bendrojo ugdymo mokykla, Seimo narės Silva Lengvinienė ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė siūlo įstatyme atsisakyti formuluotės, kad stipendiją ir kitą materialinę paramą gali gauti besimokantys profesinio mokymo įstaigose.


Profesinio mokymo įstatymo pakeitimo projekte parlamentarės siūlo įteisinti, kad „mokiniams, kurie mokosi pagal formaliojo profesinio mokymo programas ar jų modulius, siekdami įgyti pirmąją kvalifikaciją, išskyrus teisės į valstybės finansuojamą vietą neturinčius mokinius ir mokinius, kuriems laikinai atimta ar apribota laisvė, pataisos pareigūnų profesinio mokymo įstaigų ir vidaus reikalų profesinio mokymo įstaigų mokiniams Vyriausybės nustatyta tvarka gali būti mokamos stipendijos ir teikiama kita materialinė parama“.

REKLAMA


Seimo narių S. Lengvinienės ir I. Kačinskaitės-Urbonienės pasiūlymai adresuoti Seimo nario socialdemokrato Liudo Jonaičio įregistruotoms įstatymų pataisoms.


Profesinio mokymo ir Švietimo įstatymų pakeitimais jis siekia, kad būtų mokama stipendija mokiniams, besimokantiems pagal profesinio mokymo programas ar jų modulius; pagal poreikį būtų skirta materialinė parama profesinės mokyklos mokiniams, išskyrus siųstiems iš Užimtumo tarnybos.


Šiuo metu Švietimo, Profesinio mokymo įstatymai numato galimybes mokėti stipendijas ir materialinę paramą tiems mokiniams, kurie mokosi pagal profesinio mokymo programas, siekdami įgyti pirmąją kvalifikaciją, pataisos pareigūnų profesinio mokymo įstaigų ir vidaus reikalų profesinio mokymo įstaigų mokiniams, tačiau užkerta kelią mokiniams, besimokantiems 9–10 klasių (I–II gimnazijos kl.) pagal profesinio mokymo programas, tęsiantiems mokymąsi ar jų modulius.


Kaip pavyzdį Seimo narys L. Jonaitis nurodo profesinio mokymo programų 9–10 klasių moksleivius, kurie, besimokydami 9–10 klasėje, negali gauti stipendijos ar materialinės paramos, kadangi nėra laikomi besimokantys pagal profesinio mokymo programas ar jų modulius.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)