Susiruošę į biblioteką paieškokite stalčiuose elektronikos senienų

Susiruošę į biblioteką paieškokite stalčiuose elektronikos senienų


Biblioteka Lietuvoje – ne vien puiki vieta rasti mėgstamų autorių knygų ar kitų leidinių, bet ir prisidėti prie aplinkosaugos. Jau šešti metai šios kultūros įstaigos visoje šalyje dalyvauja Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) inicijuotame projekte „Atsakingas skaitytojas“. Jų darbuotojai kviečia gyventojus nešti į bibliotekas smulkiosios elektronikos atliekas bei registruoti nebenaudojamą, sugedusią stambiagabaritę elektroniką nemokamam išvežimui.


Nauda skaitytojams, bibliotekoms ir gamtai


„Šis projektas yra naudingas visiems – ir skaitytojams, ir bibliotekoms, ir gamtai. Smulkiosios elektronikos atliekas, panaudotas baterijas ar dujošvytes lemputes žmonės gali pasiimti susiruošę į biblioteką pasikeisti knygų ar norėdami ten paskaityti mėgstamos periodikos. Manau, tai daugeliui galėtų tapti geru įpročiu. Aktyviausioms bibliotekoms šis konkursas gali duoti papildomą naudą, nes tokios projekto dalyvės apdovanojamos skaitytojų mėgstamiausių knygų krepšeliais. Tai sutrumpina skaitytojų eiles prie populiariausių knygų, kurių kartais tenka laukti ne vieną mėnesį“, – sako EPA projektų vadovė Laura Jurevičienė.

REKLAMA


Ji atkreipia dėmesį, kad smulkiosios elektronikos atliekoms yra priskiriami ne tik kompiuteriai ir telefonai, bet ir įvairūs kompiuterių priedai, laidai, įkrovikliai, nuotolinio valdymo pulteliai, elektriniai virduliai, elektroniniai žaislai bei daugelis iš elektros tinklo ar baterijomis maitinamų buityje naudojamų prietaisų. Dažniausiai išmetamos stambiagabaritės elektronikos atliekos yra sugedę nebenaudojami šaldytuvai, skalbyklės, elektrinės viryklės, orkaitės, gartraukiai, mikrobangų krosnelės.


Spręsti pagal korpusą – neatsakinga


„Daugelis klaidingai mano, kad metalinį korpusą turintys elektronikos prietaisai priskirtini metalo laužui, o pagal plastiko korpusą sprendžia, kad tai – plastiko atlieka. Deja, šitaip vertinti atliekas yra labai neatsakinga“, – aiškina L. Jurevičienė.


Pasak EPA projektų vadovės, net ir plastikinės elektronikos prietaisų dalys dažniausiai yra pagamintos naudojant antipirenus, kurie reikalingi sumažinti plastiko degumą. Toks plastikas negali būti perdirbamas kaip įprastos plastiko atliekos ir jokiu būdu negalėtų būti naudojamas gaminti produktams, turintiems sąlytį su maistu, ar žaislų gamybai. Elektronikos prietaisų dalys turi įvairių pavojingų medžiagų – laikomos netinkamomis sąlygomis jos gali tapti aplinkai ir žmonių sveikatai kenksmingais teršalais.

REKLAMA


Turėtų būti perduodamos įgaliotiems tvarkytojams


„Neatsitiktinai šis projektas turi pavadinimą „Atsakingas skaitytojas“. Jame pabrėžiama mūsų visų atsakomybė, rūšiuojant elektronikos atliekas, kurios, Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, pastaruoju metu yra sparčiausiai auganti atliekų rūšis visame pasaulyje. Elektronikos prietaisai tapo įprasta mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, jie labai palengvina mūsų buitį, darbą ir komunikaciją, tačiau nebenaudojami, seni, sugedę prietaisai turėtų patekti į įgaliotų tvarkytojų rankas. Galiausiai šios atliekos būtų perdirbamos ir panaudojamos naujiems prietaisams gaminti – taptų tvarios žiedinės ekonomikos dalimi“, – aiškina L. Jurevičienė.


Anot EPA atstovės, nemažai gyventojų jau žino, kad elektronikos atliekas gali nešti į biblioteką ir jau išsiudgė įprotį. Todėl karantino metu galėjo sukaupti atliekų, kurias dabar galės nešti, kur įpratę, bei, padedant bibliotekos darbuotojoms, išsikviesti EPA vežėjų komandą, kuri nemokamai išgabens nebenaudojamą, namuose vietą užimantį šaldytuvą ar skalbimo mašiną.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)