Aštri tema: nauji mokesčiai 2019-aisiais – kryžkelė ar duobė?


2019 metus pradėsime mokesčių sistemos pokyčiais. Nors ekonomistai juos vertina gana skeptiškai, tai – pirmoji ne vien kosmetinė mokesčių reforma per visus nepriklausomybės metus. Tiesa, jos vaisiai bus matomi tik praėjus daugiau laiko, kol kas aišku tik tiek, kad bandoma spręsti kelias įsisenėjusias problemas.


Teodora RAŠIMAITĖ


Tos įsisenėjusios problemos, apie kurias jau seniai kalbama, bet dėl kurių nieko nedaroma, – mokesčių sistemos neprogresyvumas, neproporcingai didelis darbo jėgos ir ypač minimaliosios algos apmokestinimas, pensijų finansavimas tik iš „Sodros“ įmokų (tai – viena iš didžiulio darbo jėgos apmokestinimo priežasčių), skirtingos įvairių veiklos rūšių apmokestinimo sąlygos ir kt.
Pristatydamas mokesčių sistemos pokyčius, Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad jie atlikti tik po konsultacijų su visuomene.


Konsultacijų metu sulaukta beveik 100 įvairių asociacijų ir gyventojų siūlymų, daugiausia jų – dėl žemės ūkio sektoriaus. Taip pat nemažai dėmesio gyventojai skyrė pokyčiams, susijusiems su lengvatiniais pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifais, brangaus nekilnojamojo turto mokesčiu. Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, tiek gyventojai, tiek įvairios organizacijos bei asociacijos pateikė daug konstruktyvių pasiūlymų – kai kurie iš jų buvo įvertinti ypač gerai ir bus naudingi visai šaliai.

REKLAMA


Svarbus ir visuomenės palaikymo sulaukęs sprendimas – suvienodinti apmokestinimo sąlygas visuose sektoriuose, atsisakant 5 ir 15 proc. tarifų pagal veiklos rūšis. Taigi visi vykdantieji individualiąją veiklą gyventojų pajamų mokestį (GPM) mokės nuo realiojo pelno, todėl mažiau uždirbantieji mokės mažiau, generuojantieji didesnį pelną – atitinkamai daugiau.


Vyriausybė ir toliau siekia suvienodinti žemės ūkio sektoriaus mokesčius. Numatyta, kad žemės ūkio veiklą vykdantys gyventojai, kurių apyvarta viršija 45 tūkst. eurų, per dvejus metus turės prisijungti prie bendros individualiosios veiklos apmokestinimo sistemos. Bendra tvarka galios ir žemės ūkio veiklą vykdančioms įmonėms. Joms taip pat bus skirtas pereinamasis laikotarpis.
Siekiant didinti produktyvumą, siūloma nustatyti, kad iš išradimų komercializavimo uždirbtas pelnas būtų apmokestintas itin palankiu 5 proc. pelno mokesčio tarifu. Šiuo metu šalyje tokiam pelnui taikomas standartinis – 15 proc. – pelno mokesčio tarifas.

REKLAMA


Pristatant mokesčių sistemos pokyčius, buvo atidaryta svetainė KIEK.lt. Joje galima rasti informaciją apie visus pokyčius, yra nurodyti telefono numeriai, kuriais galima pasikonsultuoti įvairiais klausimais, skaičiuoklės ir kt.


Plačiau šia tema – žurnalo „Savaitė“ rubrikoje „Aštri tema“.


Ankstesnės serijos:








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)