Konservavimas: išsaugokime skonį ir aromatą

Konservavimas: išsaugokime skonį ir aromatą


Rudens gėrybės dar nesibaigia. Kaip išsaugoti nuostabų savo užaugintų daržovių ir vaisių skonį bei aromatą? Atsakymas paprastas – užkonservuokite. Jei tradiciniai konservai atrodo kiek pabodę, pabandykite ką nors neįprasto.


Apmaudu, kai konservuotos gėrybės nesulaukia norimo laiko, ima gesti. Kad netektų nusivilti, laikykitės paprastų taisyklių. Konservavimui naudokite tik šviežius, nepažeistus vaisius ir daržoves. Kuo trumpiau juos laikysite nuo derliaus nuėmimo iki konservavimo – tuo geriau. Vasarinius ir rudeninius obuolius bei kriaušes patariama laikyti, nepakenkiant jų kokybei, ne daugiau kaip 48 val., žieminius – kelias paras, šakniavaisius ir kopūstus – kelias dienas, špinatus ir žalumynus – ne ilgiau kaip 12 val., agurkus ir pomidorus – ne ilgiau kaip 24 val. Svarbu, kad konkretiems konservams naudojami vaisiai ar daržovės būtų vienodo dydžio ir sunokimo, tada jie bus vienodai termiškai apdorojami.

REKLAMA


Sterilizuokite dangtelius 10 min. prieš naudojimą. Beje, užsukami dangteliai yra tokie pat patikimi, kaip ir anksčiau naudoti metaliniai. Stiklainius užpildykite ir uždarykite praėjus ne daugiau kaip 30 min. po jų sterilizavimo. Laikykite konservus ne aukštesnėje kaip +20 °C temperatūroje. Staigūs temperatūros pokyčiai (nuo minusinės iki pliusinės) ypač pakenkia konservų kokybei.


Žalioji adžika

2 kg žalių aitriųjų paprikų, 200 g česnakų, 30 ml 9 proc. acto, šaukštelis maltų kalendros sėklų, 2 dideli pundeliai šviežių kalendrų, 2 pundeliai petražolių, pundelis krapų, druskos.


Aitriąsias paprikas nuplaukite, apdžiovinkite ir perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir vaiskočius. Česnakus išskirstykite skiltelėmis. Žalumynus nuplaukite, apdžiovinkite ir smulkiai supjaustykite.


Česnakus ir aitriąsias paprikas sumalkite ir sumaišykite su kalendrų sėklomis, druska ir actu. Sudėkite pjaustytus žalumynus, viską sumaišykite. Adžiką sudėkite į sausus sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Laikykite šaldytuve. Adžika bus švelnesnio skonio, jei įdėsite 50 g smulkintų graikinių riešutų.

REKLAMA


Cukinijos su spanguolėmis

1 kg cukinijų, 400 g spanguolių (gali būti bruknės ar raudonieji serbentai). Marinatui: 1 l vandens, 100 g cukraus, 50 g druskos, 50 ml obuolių acto.


Nuplautą cukiniją supjaustykite 20 cm storio griežinėliais. Jei žievė kietoka, nupjaukite. Uogas nuplaukite. Cukinijų griežinėlius dėkite į sterilizuotus stiklainius sluoksniuodami su uogomis. Marinatui užvirkite vandenį, suberkite druską, cukrų. Maišydami virkite 3 min., tada supilkite actą ir užvirkite. Karštą marinatą pilkite į stiklainius su cukinijomis ir uogomis. Stiklainius uždarykite, sustatykite apverstus ir palikite atvėsti.


Barščių uždaras

3 kg burokėlių, 2 kg saldžiųjų paprikų, 1 kg svogūnų, 2 kg pomidorų, 50 g aitriųjų paprikų, 4 šaukštai aliejaus, šaukštelis druskos.


Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Iš saldžiųjų paprikų išimkite sėklytes, paprikas supjaustykite šiaudeliais. Tada paprikas ir svogūnus pakepkite aliejuje apie 5 min. Išimkite aitriųjų paprikų sėklytes ir sumalkite paprikas trintuvu. Sumalkite ir pomidorus. Burokėlius nulupkite ir nesmulkiai sutarkuokite. Sukrėskite burokėlius ir pomidorus į puodą ir troškinkite apie 1 val. Tada sudėkite keptus svogūnus su paprika, maltas aitriąsias paprikas, padruskinkite ir sumaišykite. Patroškinkite dar 15 min. Karštą uždarą sudėkite į sterilizuotus stiklainius, uždarykite ir palikite apverstus atvėsti.



Aštrus obuolių pagardas

2 kg rūgščių obuolių (gali būti neprinokę), 100 g krienų, 100 g česnakų, 2,5 šaukšto 9 proc. acto, druskos ir cukraus pagal skonį.


Obuolius, česnakus ir krienus susmulkinkite trintuvu. Įpilkite acto, įberkite druskos, cukraus. Puodą su šiuo mišiniu uždėkite ant ugnies ir pamažu kaitinkite. Pamaišykite, kad nepridegtų. Po 5–7 min. pagardas bus paruoštas. Sudėkite į sterilizuotus stiklainius, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve. Krienų ir česnakų kiekį galite keisti pagal savo skonį.


Šis aštrus pagardas, kuriam neįprastą skonį suteikia obuoliai, tinka ne tik prie mėsos, bet ir prie ryžių, makaronų, grikių.


Obuolių garstyčios

4 rūgštūs obuoliai (pavyzdžiui, antaniniai), 4 šaukštai sausų garstyčių, 2 šaukšteliai druskos, 4 šaukštai cukraus, 100 ml 6 proc. obuolių acto, 100 ml vandens, 4 kvapieji pipirai.


Obuolius iškepkite orkaitėje, kol suminkštės, po to pertrinkite per sietelį. Kol obuoliai kepa, užkaiskite vandenį, ištirpinkite jame druską, cukrų, įdėkite kvapiuosius pipirus. Užvirkite, nukelkite nuo ugnies ir įpilkite acto. Palikite 1–1,5 val. pastovėti. Po to vėl pakaitinkite ir karštu vandeniu užpilkite garstyčių miltelius, išmaišykite. Sudėkite obuolių tyrę. Leiskite atvėsti ir įdėkite parai į šaldytuvą. Obuolių garstyčios paruoštos. Jas tradiciškai galima tepti ant duonos, gardinti mėsą. Laikykite garstyčias šaldytuve arba rūsyje.


Obuolių padažas su džiovintais abrikosais

2 rūgštūs obuoliai (neprinokę arba antaniniai), 100 g džiovintų abrikosų, svogūnas, 4 šakelės kalendrų, 1–2 šaukštai 6 proc. obuolių acto, 1–2 šaukštai aliejaus, šaukštas cukraus, 1/3 šaukštelio druskos (arba pagal skonį), lauro lapas, maltų aitriųjų paprikų ant peilio galiuko, pusė šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero (arba imbiero miltelių).

REKLAMA


Supjaustykite džiovintus abrikosus mažais gabaliukais, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pusvalandžiui. Per tą laiką svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir apkepkite aliejuje. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į kepamus svogūnus. Po poros minučių suverskite džiovintus abrikosus kartu su vandeniu, kuriame jie mirko (maždaug 0,5 stiklinės), įberkite cukraus, aitriųjų paprikų, įdėkite lauro lapą, imbiero, įpilkite acto. Viską troškinkite maždaug 20 min. vis pamaišydami. Pagardinkite druska, paragaukite. Paruoštą padažą atvėsinkite ir tik tuomet suberkite smulkiai pjaustytas kalendras. Palikite padažą pastovėti per naktį arba net visą parą.


Padažas yra labai neįprasto skonio – svečiai, ko gero, neatspės, iš ko jis pagamintas. Patiekite jį prie mėsos, labai tiks prie šašlykų.


Užkandis iš burokėlių ir obuolių su krienais

Obuolių, burokėlių, tarkuotų krienų. Sūrymui: 1 l vandens – 2 šaukštai druskos.


Supjaustykite plonais griežinėliais burokėlius ir obuolius. Į stiklainius sluoksniais sudėkite burokėlių ir obuolių griežinėlius, ant kiekvieno sluoksnio paberkite tarkuotų krienų. Ant sluoksnių viršaus galite uždėti krieno lapą. Sūrymui užkaiskite vandenį, įberkite druskos, ją ištirpinkite. Tada sūrymą atvėsinkite ir supilkite į stiklainius.


Palikite stiklainius šiltoje vietoje rūgti. Kai aktyvus rūgimo procesas baigsis, užspauskite plastmasiniais dangteliais ir padėkite į vėsią vietą (pavyzdžiui, į rūsį), kol subręs, – mažiausiai 1,5–2 mėnesiams. Per tą laiką burokėliai ir obuoliai įgis puikų sodrų skonį.


Aštrus persikų pagardas

0,5 kg persikų, 2 kg pomidorų, 0,5 kg saldžiųjų paprikų, česnako galvutė, aitrioji paprika, šaukštas druskos, stiklinė cukraus, 100 ml aliejaus, 2 šaukštai 9 proc. acto.


Persikus panardinkite 20–30 s į verdantį vandenį, tada – iškart į šaltą ir nulupkite odelę, išimkite kauliukus. Visus ingredientus sutrinkite trintuvu. Supilkite tyrę į puodą ir virkite, kol sutirštės. Įdėkite druskos, cukraus, įpilkite aliejaus ir dar pavirkite 10–15 min. Supilkite actą, leiskite užvirti, išjunkite ugnį ir iškart išpilstykite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)