Šiandienos aktualijos: pamirštamos pėsčiųjų teisės, medikų klaidos ir bronchitas

Šiandienos aktualijos: pamirštamos pėsčiųjų teisės, medikų klaidos ir bronchitas


Pėstieji prieš visagalį eismą. Medikai taip pat klysta. Peršalimo palydovas – bronchitas. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai – 1-ojoje šių metų „Savaitėje“.


Pėstieji prieš visagalį eismą


Lietuvoje keturračių transporto priemonių – beveik tiek pat, kiek gyventojų, o kelių eismą reglamentuojančius įstatymus ir taisykles kuria ratuotieji, tad pėsčiųjų teisės dažnai pamirštamos.

Teodora RAŠIMAITĖ


2018 m. daugiausia eismo įvykių sudarė automobilių susidūrimai (34,2 proc.) ir užvažiavimai ant pėsčiųjų (28,1 proc.). 71,26 proc. eismo įvykių kaltininkai buvo automobilių vairuotojai, 6,71 proc. – patys pėstieji. Maždaug tokios proporcijos kartojasi dešimtmečius, tačiau net nukentėję pėstieji retai sulaukia visuomenės palaikymo.


Lietuvos kelių policijos statistika rodo, kad pernai mūsų šalies keliuose žuvo 68 pėstieji. Dar 961 buvo sužeistas. Kas trečias pėsčiasis buvo partrenktas pėsčiųjų perėjoje. Dauguma nukentėjusių pėsčiųjų – vyresnio amžiaus žmonės, neturintys mūsų gatvėse reikalingo eiklumo ir aštraus regėjimo. Dažnai ir pėstiesiems trūksta atsargumo, vis dėlto, pėsčiuosius užstojančių Lietuvos pėsčiųjų asociacijos narių teigimu, išeidamas į gatvę žmogus neturėtų jaustis kaip eidamas į karą.

REKLAMA


Daugiau apie tai – rubrikoje „Situacija“.


Šiandienos aktualijos: pamirštamos pėsčiųjų teisės, medikų klaidos ir bronchitas


Medikai taip pat klysta


Žalos be kaltės modelis – tvarka, leidžianti pripažinti medikų klaidas, analizuoti priežastis ir padaryti viską, kad jos nesikartotų. Seimas priėmė Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo ir poįstatyminių teisės aktų pataisas, supaprastinusias tvarką žalą patyrusiems pacientams gauti kompensaciją. Medikai savo ruožtu bijo. Ar klaidos pripažinimas nelems darbo netekimo ar visuomenės pasmerkimo?


Ivona JAROSLAVCEVIENĖ


Nuo sausio 1 d. Lietuvoje pradedamas taikyti žalos be kaltės modelis, įteisintas Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pataisomis, priimtomis praėjusių metų Seimo pavasario sesijoje. Jis iš esmės pakeis iki šiol galiojusią tvarką – pacientų sveikatai padaryta žala bus atlyginama iš specialaus fondo lėšų, nevertinant ją padariusio asmens sveikatos priežiūros specialisto kaltės. Tai turėtų sudaryti sąlygas, skatinančias nebeslėpti asmens sveikatos priežiūros specialistų klaidų, ir imtis priemonių, kad jos nesikartotų.


„Iki šiol medikai dažnai buvo linkę nuslėpti savo padarytas klaidas. Viena iš priežasčių – galiojusi tvarka, kai, teismui nustačius medicinos praktikos klaidas, buvo grėsmė prarasti mediko praktikos licenciją. Tai skatino gynybinę mediciną, perteklinių tyrimų ir kitų procedūrų skyrimą, siekiant apsisaugoti nuo galimų klaidų ir teisminių ginčų, todėl klaidos kartais likdavo neatskleistos ir nebūdavo analizuojamos jų priežastys“, – sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė, medikus, pacientų atstovus ir žurnalistus sukvietusi į apskritojo stalo diskusiją „Apie mediko klaidos kultūros pokyčius“.

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Problema“.


Šiandienos aktualijos: pamirštamos pėsčiųjų teisės, medikų klaidos ir bronchitas


Peršalimo palydovas – bronchitas


Bronchitas – dažnas peršalimo ligų palydovas. Vienas pagrindinių jo požymių – ilgai nepraeinantis kosulys. Vieni, išsigydę bronchitą, ilgam jį pamiršta, kitiems ši liga kartojasi visą gyvenimą. Toks bronchitas vadinamas lėtiniu. Kas sukelia bronchitą ir kaip jį gydyti, kokios galimos komplikacijos?


Dalia VALENTIENĖ


Nors ši žiema atšiaurumu kol kas negąsdina, nesisaugant galima peršalti ar pasigauti virusą. Pakanka pašalti sudrėkusias kojas ar pamiršti kaklą apsukti šaliku ir, žiūrėk, jau varva nosis, pradeda kamuoti kosulys. Geriant daug šiltų arbatų, per savaitę paprastai pasveikstama, tačiau jei kosulys ilgai nepraeina ar jį lydi įvairūs keisti garsai – cypimas, karkimas, švokštimas ar švilpimas, – gali būti, kad liga pasiekė bronchus. Bronchų uždegimas sudaro net 70 proc. visų kvėpavimo organų ligų atvejų, dėl jo dažniausiai kreipiamasi į šeimos gydytojus.


„Bronchitas būna ūminis arba lėtinis. Ūminį bronchitą gali sukelti virusai ar bakterijos. Tai yra apatinių kvėpavimo takų – trachėjos, bronchų – uždegimas. Trachėjos nuo bronchų atskirti neįmanoma, nes ji šakojasi į du pagrindinius bronchus, kairįjį ir dešinįjį, o šie – kaip medžio šakos, į vis smulkesnius bronchus. Todėl, jeigu kyla bronchų uždegimas, tikėtina, kad infekcija yra paveikusi ir trachėją, tad neįmanoma kurio nors vieno organo izoliuoti. Kaip žmogus be galvos negalėtų gyventi, taip ir čia viskas susiję“, – pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja pulmonologė Jolita Račkauskienė.


Plačiau šia tema – rubrikoje „Sveikata“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)