V. Blinkevičiūtė priešinasi privalomam darbuotojų skiepijimui: turime išnaudoti kitas priemones

V. Blinkevičiūtė priešinasi privalomam darbuotojų skiepijimui: turime išnaudoti kitas priemones


Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė tvirtina nepalaikanti premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyvos, kad skiepytis atsisakiusius sričių, kuriose nėra įmanomas nuotolinis darbas, darbuotojus darbdaviai galėtų nušalinti nuo pareigų.


„Sudėtinga būtų palaikyti tokią iniciatyvą todėl, kad kiekvienu konkrečiu ir individualiu atveju iš tikrųjų reikia nagrinėti, kodėl tas žmogus iki šiol nepasiskiepijo“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė V. Blinkevičiūtė.


Visgi europarlamentarė teigia palaikanti, kad kai kuriose viešojo sektoriaus srityse toks reikalavimas būtų taikomas.


„Jeigu darbuotojas dirba tokioje srityje, kur iš tikrųjų būtų privalomas skiepijimas, tai jis turi pasiskiepyti. Čia pirmiausiai aš matau mūsų medikus, socialinių globos įstaigų darbuotojus, pareigūnus ar kitų viešųjų institucijų darbuotojus. Tai dėl šių darbuotojų tai taip, nes jie turi būti pasiskiepiję, jie yra sąmoningi, didžioji dalis tai yra padariusi“, – aiškino LSDP vadovė.


V. Blinkevičiūtė pabrėžė, kad skiepytis yra būtina, ir ji pati tai yra padariusi. Tačiau, jos nuomone, visose srityse privalomo darbuotojų skiepijimo esą negalima taikyti, kol nėra iki galo išnaudoti kiti vakcinacijos skatinimo būdai.

REKLAMA


„Tačiau, kalbant apie visus darbuotojus, imtis tokių drastiškų priemonių ir visus nušalinti, tai manyčiau, kad mes dar turime kur padirbėti ne vien tiktai tokiomis ekstremaliomis priemonėmis, bauginimais, grasinimais. Turime išnaudoti visas esamas galimybes ir tam tikrus įtikinėjimus, parodant tam tikrus pavyzdžius, kad tikrai skiepytis būtina“, – mano politikė.


Nors socialdemokratė teigia nepalaikanti privalomo darbuotojų skiepijimo, tačiau ji kartu esą pritaria, kad tam tikromis paslaugomis žmonės galėtų pasinaudoti tik su Galimybių pasu, kuriam taikomas pasiskiepijimo arba neigiamo COVID-19 testo kriterijus.


„Dėl maitinimo įstaigų yra Galimybių pasas. Tai ten buvo tos taisyklės, kad, jeigu esi pasiskiepijęs, turi neigiamą PGR testą, tu tada gali eiti ir dalyvauti, į kavines, kitur. Tenka sutikti, kad tiems, kurie nepasiskiepiję, kai kurios galimybės ir buvo, ir bus apribotos. Čia, ko gero, kito kelio nėra“, – samprotavo V. Blinkevičiūtė.

REKLAMA


Tačiau, nors ir remia aktyvesnį Galimybių paso naudojimą, socialdemokratė kartu sako nepritarianti Vyriausybės retorikai, kad kitas karantinas iš esmės bus taikomas tik nepasiskiepijusiems asmenims. Pasak jos, Ministrų Kabinetui derėtų pasitelkti ne gąsdinimo, o aiškinimo komunikaciją.


„Pabandžiau surinkti visus dabartinės valdžios pasisakymus, ir premjerė, ir sveikatos apsaugos, ekonomikos ir inovacijų ministrai, kiekvienas iš savo srities pagrasino, kas bus, jeigu nesiskiepys. Tai tiesiog pasiūlyčiau visiems sutartinai susėsti už bendro stalo ir nebegąsdinti, o tiesiog labai normaliai išaiškinti, ką dar galime padaryti, kad daugiau žmonių skiepytųsi“, – įsitikinusi V. Blinkevičiūtė.


Kol kas nemato poreikio nepaprastajai padėčiai: reikia įvertinti viską


V. Blinkevičiūtė teigia kol kas nematanti poreikio šalies pasienio su Baltarusija savivaldybėse įvesti nepaprastąją padėtį. Politikė pabrėžia, kad per Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį nepaprastoji padėtis šalyje niekada nebuvo įvesta. Todėl, pasak jos, reikia įsivertinti ir tai, kaip nepaprastosios padėties įvedimas galėtų paveikti Lietuvos žmonių gyvenimą.


„Kai mes kalbame apie nepaprastąją padėtį, įsigilinkime į tai, kad tai reiškia, kad jau bus pakirsti mūsų valstybės konstituciniai pagrindai, mūsų santvarkai grėsmė iškyla ir mūsų žmonėms grėsmė iškyla. Tai, tiesą pasakius, per visą nepriklausomybės mūsų laikotarpį nė karto nebuvo Lietuvoje įvesta nepaprastoji padėtis“, – „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.



„Todėl specialiosios tarnybos turėtų analizuoti esamą situaciją, teikti tam tikrus pasiūlymus, apgalvoti juos ir tada tik išeiti su tam tikru siūlymu. Nes vis tiek Seime turės būti priimtas sprendimas, ar tikrai ta nepaprastoji padėtis turėtų būti“, – taip pat akcentavo ji.


LSDP pirmininkė įsitikinusi, kad kol kas poreikio įvesti nepaprastąją padėti šalies pasienyje esančiose savivaldybėse nėra.


„Dabar tikrai neturėtų būti įvedama nepaprastoji padėtis, nes reikia įvertinti viską, ir mūsų žmonių gyvenimo pasikeitimą įvedus nepaprastąją padėtį. Bet kur reikia neatidėliotinai veikti, tai iš tikrųjų mūsų sienos apsaugą stiprinti. Kad nebūtų mūsų siena kaip kiauras rėtis“, – pabrėžė ji.


Vis tik, V. Blinkevičiūtės teigimu, reikia, kad atsakingos institucijos nuolatos vertintų besikeičiančią padėtį ir, esant poreikiui, pateiktų siūlymus dėl nepaprastosios padėties įvedimo.


Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat antradienį akcentavo nepalaikąs Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymo dėl iš Baltarusijos plūstančių nelegalių migrantų sukeltos krizės skelbti nepaprastąją padėtį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)