R. Karbauskis siūlo surengti 3 referendumus

R. Karbauskis siūlo surengti 3 referendumus


Penktadienį Seime užregistravus Partnerystės įstatymą, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ragina valdžią, pasak jo, nevykdyti politikos Baltarusijoje įprastais metodais ir iki 2024 m. surengti bent tris referendumus. Šešėlinio „valstiečių“ premjero teigimu, 2023 m. vyksiančiuose savivaldos rinkimuose turėtų būti surengtas referendumas dėl Partnerystės įstatymo. Pasak R. Karbauskio, tokį referendumą privalu surengti nepriklausomai nuo to, ar dešiniųjų daugumai Seime pavyks, ar nepavyks priimti pastarąją savaitę įregistruotą Partnerystės įstatymo projektą.


Dar du klausimai, kuriuos reikėtų svarstyti referendumo būdu, teigia R. Karbauskis, yra referendumo kartelės mažinimas bei klausimas dėl dvigubos pilietybės. Šiais abiem klausimais, pasak R. Karbauskio, tauta galėtų pasisakyti per 2024 m. vyksiančius prezidento rinkimus.


„Dėl referendumo kartelės mažinimo reikia, kad balsuojant už pasisakytų daugiau kaip pusė rinkėjų, įrašytų sąraše. Tokiu atveju reikia, kad ateitų daug daugiau nei 50 proc. į šį referendumą. Matyt, kad vieninteliai rinkimai, kuriuose galima to tikėtis, yra prezidento ir Seimo. Savivaldybių rinkimuose tai yra tiesiog neįmanoma“, – Eltai pirmadienį sakė R. Karbauskis.

REKLAMA


„Yra ir trečias referendumas, kurio nereikia užmiršti – tai dviguba pilietybė. Jis galėtų vykti kartu su kartelės klausimu“, – pridūrė R. Karbauskis.  


Tuo tarpu Partnerystės įstatymo klausimu, tikina „valstietis“, Lietuvos piliečiai galėtų pasisakyti jau 2023 m. per savivaldos rinkimus. Politiko teigimu, tam, kad referendumas įvyktų būtent dėl tokio klausimo, pakaktų, jog jame sudalyvautų bent 50 proc. šalies rinkėjų.


„Dėl Partnerystės, galima ir savivaldybių rinkimuose bandyti surinkti 50 proc. dalyvaujančių – čia jau nebereikia 50 proc. už“, – teigė R. Karbauskis, pažymėdamas, kad referendumus svarbiais klausimais galima organizuoti tik kartu su šalyje vykstančiais rinkimais.


„Tai yra realūs terminai. Yra tokių žmonių, kurie bando šnekėti, kad mes paimsime, sušauksime referendumus. Tai tokie žmonės gali apmulkinti visuomenę, sukelti tikėjimą tam tikrais pokyčiais, o surinkti žmones tik į referendumą, kad 50 proc. piliečių balsuotų, o kad dėl partnerystės ateitų – tai yra visiškai nerealu. Be rinkimų tai padaryti yra nerealu, nes į referendumą žmonės atskirai neateis“, – samprotavo R. Karbauskis.

REKLAMA


Be to, įsitikinęs jis, bent jau referendumo dėl Partnerystės atžvilgiu dabartinė valdžia dės visas pastangas, kad jis neįvyktų.


„Visa valdžia dirbs prieš šį referendumą. Tai reikia suprasti ir reikia kantrybės“, – teigė jis.


Partnerystės įstatymą nebus lengva priimti


R. Karbauskio manymu, bet kuriuo atveju priimti Partnerystės įstatymą Seime nebus paprasta. Jo skaičiavimais, dešiniesiems surinkti pakankamai balsų, ko gero, nepavyks.  


„Aš taip tikiuosi žiūrėdamas į visas aplinkybes. Atimkime tuos 13 konservatorių, kurie pasirašė kreipimąsi. Man regis, kad ir iš socialdemokratų reikiamų balsų negaus. Liberalų sąjūdžio partijoje taip pat yra keli žmonės, kurie tikrai nebalsuos už tokį Partnerystės įstatymą. Tad balsų turėtų neužtekti“, – prognozavo R. Karbauskis.


Tačiau net jei nepavyktų įstatymo dėl Partnerystės priimti, referendumą, tikino R. Karbauskis, vis tiek reikės surengti. Jo reikės ir tuo atveju, jei Seimui balsų užteks.


„To reikia tam, kad kažkuriam laikui nebekiltų klausimų visuomenei dėl to, kaip elgsis valdžia“, – sakė R. Karbauskis.


„Mums tai yra vertybinis klausimas ir mums tai niekada nekėlė abejonių. Dabar nedidelė grupė žmonių bando primesti savo požiūrį ir vertybes“, – pridūrė jis.


Lietuvoje regi Baltarusijoje vedamos politikos apraiškų


R. Karbauskis kiek anksčiau pirmadienį šiuo klausimu atviru laišku kreipėsi į valdančiuosius. Kalbėdamas apie referendumo dėl Partnerystės įstatymo iniciatyvą, „valstiečių“ lyderis užsiminė ir apie situaciją Baltarusijoje.



„Tai, ką padarė Lukašenka su opozicijos atstovu Ramanu Pratasevičiumi ir kaip tai padarė, nusispjaudamas į tarptautines taisykles, žmogaus teises, net neabejoju, jog bus įvertinta demokratinio pasaulio lyderių ir teisėsaugos.


Taip pat tikiuosi, kad Lietuvos politikai, ypač valdantieji, nepasinaudos proga pasislėpti po kaimyninės Baltarusijos žmonių siekiu būti laisvais ir po valstybinio terorizmo aktu, o išreiškę paramą Baltarusijos opozicijai, kartu imsis daryti darbus, kurių tikisi Lietuvos žmonės, kurie kovojo už savo laisvę bei demokratiją ir, be jokių abejonių, to linki kaimyninei šaliai“, – teigė R. Karbauskis, užsimindamas, kad kai kuriuos dabartinės valdžios sprendimus vertina kaip nedemokratinius.


„Šiandien tik patys būdami stiprūs galime padėti kitiems, bet kad tokie būtume, mūsų valstybėje valdžia turi girdėti savo žmones. Totalitarinis valdymas. Jis Lietuvoje nėra grindžiamas karine jėga, kaip tai daro Lukašenka Baltarusijoje. Tačiau mūsų valdžios metodai, kuriuos ji smerkia rodydama į Baltarusijos pusę, jau įgauna panašumų – negirdima žmonių valia, kai visuomenei brukamos jai nepriimtinos vertybės ir sprendimai, o, vietoje Tautos vienybės puoselėjimo, užsiimama visuomenės skaldymu, prioritetu padarant dalykus, kuriems priešinasi didžioji dalis Lietuvos žmonių!


Kalbu apie fundamentalius dalykus, apie šeimos sampratą ir bandymus ją keisti. Jei ši valdžia bent kažkiek girdėtų ir norėtų išgirsti bei tartis su žmonėmis, kaip tą skambiai žadėjo prieš rinkimus, vargu ar praėjusį penktadienį dienos šviesą būtų išvydęs Partnerystės įstatymas, kuriuo siekiama įteisinti tos pačios lyties šeimas“, – rašė R. Karbauskis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)