Ką 2021-ieji žada pensijų fondams?

Ką 2021-ieji žada pensijų fondams?


Praėjusių metų pradžioje tikriausiai nebuvo nei vieno investuotojo, kuris planuodamas investicijas 2020-iesiems būtų galėjęs įvardinti, su kokiomis globaliomis negandomis susidurs visas pasaulis. Tuo metu analizuojant, kokios investicijos susilauks dėmesio įsibėgėjančiais 2021-aisiais metais, prognozės sunkiai įsivaizduojamos be tendencijų įvardijimo ne tik artimiausiam laikotarpiui, bet ir visam ateinančiam dešimtmečiui, teigia „Swedbank investicijų valdymo“ fondų valdytojas Tomas Bakutis.


Globalūs pokyčiai − neišvengiami


Dauguma vertintojų, įskaitant „Microsoft įkūrėją ir filantropą Bilą Geitsą bei kitus ekspertus, sutaria, kad gyvename ryškių permainų laikotarpyje ir pasaulis nebebus toks, koks buvęs. Ryškėja naujos tendencijos ir spartėja jau anksčiau prasidėję pokyčiai: pamažu įprantame dirbti kitaip, savo kasdienę buitį palengviname vis aktyviau naudodamiesi elektroninėmis paslaugomis ir daugiau kreipiame dėmesio, kaip mūsų veikla ir gyvenimo būdas veikia mus supančią aplinką.

REKLAMA


Kaip atsakas į pasaulinę pandemiją, padidėjusi pinigų pasiūla ir valstybių ekonomikos skatinimo programos lėmė, kad žemų palūkanų aplinka tęsis kur kas ilgiau, nei manyta − labai tikėtina, kad ji išliks dar ne vienerius metus. Nors akcijos pastaruoju metu atrodo santykinai brangios, tačiau lyginant dividendinį pajamingumą su neigiama obligacijų grąža, investavimas į akcijas, palyginus su skolos vertybiniais popieriais, atrodo kur kas patrauklesnis nei prieš penkerius ar dešimt metų.


Be to, vyraujant konservatyviems investuotojų grąžos lūkesčiams tradicinėse akcijų ir obligacijų rinkose, investuotojų akys kryps į augančią privataus kapitalo rinką. Tai turės įtakos ir kaupiančių savo pensijai rezultatams.


Pavyzdžiui, Lietuvoje prieš porą metų įgyvendinta pensijų fondų gyvenimo ciklo strategija leidžia išnaudoti minėtą finansų rinkų potencialą, investicijas parenkant pagal kiekvienai amžiaus grupei pritaikytą investavimo riziką.

REKLAMA


Vertės akcijos ar augimo akcijos?


Remiantis beveik šimtą metų kauptais finansų rinkų istoriniais duomenimis, taip vadinamai vertės (angl. Value) kategorijai priskiriamų kompanijų akcijos, pavyzdžiui, šia filosofija paremta garsaus investuotojo Warreno Buffetto kompanija „Berkshire Hathaway“, pasižymėjo didesne vidutine metine grąža nei taip vadinamo augimo (angl. Growth) kategorijai priskiriamų įmonių akcijos. Pastarajai kategorijai galima priskirti elektromobilius gaminančią „Tesla“ kompaniją.


Tačiau augimo akcijų kategorijai priskiriamos technologijų akcijos, panašu, yra pasiruošusios pratęsti praėjusį dešimtmetį prasidėjusį dominavimą. Praėjusių metų įvykiai parodė, kad naujos technologijos yra puikus sąjungininkas kovoje prieš pasaulinę pandemiją. Naujųjų technologijų skverbimasis į įvairiausias kasdienio gyvenimo sritis dar paspartėjo, ir tokį tempą, tikėtina, išlaikys ateinantį dešimtmetį.


Akivaizdu, kad naujas technologijas gamyboje, duomenų valdyme ar paslaugų teikime kuriančios ir diegiančios kompanijos bus investuotojų akiratyje ir šiais metais. Jų gebėjimas daryti pokytį ir transformuoti daugelį gyvenimo sričių pateisina mokamą brangesnę kainą už šių įmonių akcijas.


Tvarumo svarba auga


Remiantis apklausų duomenimis, daugiau kaip du trečdaliai institucinių ir privačių investuotojų domisi tvariu investavimu, ir ši dalis nuosekliai auga. Tvarumo tema eina koja kojon kartu su didėjančiu technologijų vaidmeniu ir vykstančiais socialiniais pokyčiais.



Pagal Jungtinių Tautų atsakingo investavimo gaires, turtą investuojančių institucijų portfelis perkopė 100 trln. JAV dolerių. Didėjanti tvarių investicijų paklausa lems ir galimai didesnę jų grąžą. Pavyzdžiui, pandemijos akivaizdoje į „Swedbank“ II pakopos fondus įtraukti tvariai investuojantys akcijų fondai padėjo pensijai kaupiantiems gyventojams išsaugoti beveik 10 milijonų eurų.


Praėjusių kelerių metų tendencijos parodė, kad tvarus investavimas didina grąžą pensijų fonduose kaupiantiems gyventojams, todėl tvarių investicijų dalis bus nuosekliai didinama ir šiais metais.


Pensijų fondai, kaip ilgalaikiai investuotojai, turi galimybę investuoti periodiškai ir gali toleruoti investicijų vertės svyravimus. Todėl atsižvelgdami į šiuo metu matomas tendencijas, pensijų fondų valdytojai gali didinti didesne rizika pasižyminčių investicijų dalį.


Nors ir neatmestina galimybė, kad „vertės“ kategorijos akcijos gali susigrąžinti dalį prarastų pozicijų brangesnių „augimo“ kategorijai priskiriamų kompanijų atžvilgiu, tačiau vertinant ilgesnio laikotarpio perspektyvą, technologijų kompanijos turėtų ir toliau dominuoti.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)