Prezidentūra atskleidė, kada gali Lietuvoje pasirodyti pirmosios vakcinos nuo COVID-19

Prezidentūra atskleidė, kada gali Lietuvoje pasirodyti pirmosios vakcinos nuo COVID-19


Prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė teigia, kad pirmosios vakcinos nuo koronaviruso Lietuvą turėtų pasiekti dar prieš naujuosius metus. Pasak jos, prezidentas Gitanas Nausėda viliasi, kad naujoji Vyriausybė sugebės įgyvendinti sklandžius vakcinos logistikos klausimus.


„Skaičiai visoje Europoje neina geryn, ir jie išlieka tokie pat – keliantys nerimą. Visi laukiame vakcinos, idealiu atveju gruodžio antroje pusėje Europos medicinos agentūra turėtų patvirtinti „Pfizer“, „BioNTech“ vakciną kaip saugią naudoti. O sausio mėnesį bus apsispręsta dėl „Moderna“ vakcinos. Vakcinos yra bent dvi, kurios galėtų būti pradėtos naudoti labai greitai. Reikia, kad visos šalys narės dabar būtų pasirengusios logistikai, kaip vakcinos bus gabenamos, saugomos ir kaip žmonės bus vakcinuojami“, – LRT radijui sakė A. Skaisgirytė.


Pasak jos, pirmosios vakcinos Lietuvą turėtų pasiekti dar gruodžio antroje pusėje.


„Kalbama apie gruodžio antrą pusę, kuomet Europos medicinos agentūra autorizuos naudojimą. Nuo to momento, kuomet vakcina autorizuojama, jau galima ją vežti ir pradėti procesus. Naujiems metams turėtume būti pasiruošę praktiniam įgyvendinimui“, – teigia A. Skaisgirytė.

REKLAMA


Anot jos, G. Nausėda viliasi, kad Lietuvoje vakcinavimo pradžia nebus uždelsta, nes kiekviena diena kainuoja žmonių gyvybes.


„Mūsų Sveikatos apsaugos ministerija planus turi, bet, žinoma, prezidentui labai svarbus tų planų įgyvendinimas. Čia prezidentas kelia aiškų lūkestį, kad iki pat paskutinės minutės laikinoji Vyriausybė turi įgyvendinti planus ir sklandžiai perduoti darbus naujai ateinantiems. Vakcinavimo pradžia neturėtų būti uždelsta nė viena papildoma diena. Vos tik ES atsakingos institucijos patvirtins, kad jos saugios, patikimos, tai ir vakcinavimas turi startuoti Lietuvoje. Tai turi būti daroma nedelsiant, nes kiekviena papildoma diena kainuoja žmonių gyvybes“, – teigė ji.


Ketvirtadienį ir penktadienį prezidentas Gitanas Nausėda dalyvaus Europos Vadovų Tarybos sesijoje Briuselyje. Europos lyderiai tarsis dėl koronaviruso suvaldymo priemonių, vakcinos platinimo strategijos, klimato kaitos tikslų iki 2030 m., kovos su ekstremizmu ir terorizmu, taip pat dėl santykių su JAV bei ES kaimynystės valstybėmis.

REKLAMA


ES šalių vadovai taip pat įvertins pažangą „Brexito“ derybose ir vykstančiose diskusijose dėl ES daugiametės finansinės perspektyvos galutinio patvirtinimo.


Prezidentūra įvertino S. Skvernelio kritiką I. Šimonytės Vyriausybės užsienio politikai: premjeras turi būti patenkintas


Prezidentūra skeptiškai vertina laikinojo premjero Sauliaus Skvernelio kritiką Ingridos Šimonytės Vyriausybės programoje deklaruotiems užsienio politikos siekiniams. Prezidento vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės teigimu, su naujosios Vyriausybės programa, skirta užsienio politikai, yra viskas gerai. Be to, pažymi patarėja, S. Skvernelis kritikuoja naujosios valdžios pasirinktą kryptį, kurios pats ir laikėsi pastaruosius ketverius metus.


„Aš sakyčiau, kad ši programa tęsia premjero Skvernelio Vyriausybės programą užsienio politikoje. Manau, kad premjeras turi būti patenkintas, kad jo linija iš esmės yra pratęsiama“, – LRT radijui sakė patarėja.


Savo ruožtu darbą Vyriausybėje baigiantis S. Skvernelis, šią savaitę vertindamas I. Šimonytės Ministrų Kabineto programą, teigė, kad joje daug lozungų ir, kad nėra naujų idėjų užsienio politikai.


„Pasigedau kažko esmingo, apskritai ko nors kalbant apie vidaus saugumą, teisingumą, nacionalinį saugumą, krašto apsaugą. Užsienio politikoje apskritai nėra nė vienos naujos idėjos“, – Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.



A. Skaisgirytė tvirtina, kad su centro dešinės jėgų suformuotos Vyriausybės programinėmis nuostatomis užsienio politikoje viskas gerai. Jos teigimu, apskritai didelių posūkių šioje srityje ir nereikia.


„Atskirkim idėjas įgyvendinimui nuo užsienio politikos krypties. Pavyzdžiui, 30 metų ėjome į ES bei NATO, o dabar sakysime, kad tai mums nebeįdomu. Tokių staigių posūkių nėra. Ir ačiū Dievui, kad jų nėra“ , – teigė prezidento patarėja.


Paaiškino, kodėl Prezidentūra po pokalbio su G. Landsbergiu jo neįvertino


Galiausiai ji paaiškino, kodėl G. Nausėda po susitikimo su būsimuoju užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu nepateikė jo, kaip kandidato į ministrus, įvertinimo. Kandidatų į ministrus silpnąsias ir stipriąsias puses Prezidentūra išsakydavo kone po kiekvieno susitikimo su kitais pretendentais į portfelius I. Šimonytės Vyriausybėje.


„Prezidento ir Gabrieliaus Landsbergio susitikimas buvo labai dalykinis, jie kalbėjo apie užsienio politiką, apie tai, kaip ją įgyvendinti. Todėl ir vertinimas buvo toks santūrus, nes visas pokalbis buvo labai dalykiškas. Ne apie kandidato asmenines savybes, o apie tai, kokius darbus reikia daryti Lietuvos situacijoje. Ir čia, reikia pasakyti, kad buvo visiškas prezidento ir G. Landsbergio sutarimas“, – teigė A. Skaisgirytė.  


Po konservatorių kandidato į ministrus susitikimo su šalies vadovu ne kartą žurnalistų prašytas apibendrinti G. Nausėdos vertinimą, prezidento patarėjas tvirtino, kad prezidentas savo nuomonę apie G. Landsbergį nori pirmiausiai išsakyti paskirtajai premjerei Ingridai Šimonytei.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>