V. Čmilytė-Nielsen: esminių nesutarimų dėl pozicijų paskirstymo neturime

V. Čmilytė-Nielsen: esminių nesutarimų dėl pozicijų paskirstymo neturime


Kandidatė užimti Seimo pirmininkės postą Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen leidžia suprasti, kad jos vedamą partiją tenkina koalicijos partnerių sutartos ministrų portfelių kvotos. Kaip antradienio vakarą teigė kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė, suformavus valdančiąją koaliciją bent du ministerijų postai ir Seimo pirmininko pozicija atiteks Liberalų sąjūdžiui ir trys Ministrų Kabineto portfeliai – Laisvės partijai.


„Vakar vyko partijos valdybos posėdis, kurio pagrindinis tikslas buvo pasvarstyti, ar pritariame tokiai pasiūlytai koalicijos partnerių formulei, skirstant ministrų ir kitus postus. Partijos valdyba pritarė. Taigi mes kažkokių esminių nesutarimų dėl pozicijų paskirstymo neturime“, – LRT radijui teigė V. Čmilytė-Nielsen.


Klausima, ar šis susitarimas dar gali keistis, Liberalų sąjūdžio lyderė akcentavo „neformalias“ priežastis, kurios galėtų lemtį galbūt kitokį pasiskirstymą postais.  


„Derybos dar nesibaigė, jos galbūt net neįpusėjo. Tikėtina, kad mes susitiksime ir šiandien, ir kitomis dienomis. Taigi derybos vis dar vyksta ir aš nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių. Kaip minėjo kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė, bus atsižvelgta ne į tokius formalius kriterijus kaip koeficientai. Taigi ne tik aritmetika lems galutinį pasiskirstymą, bet ir pasiūlytų žmonių kompetencijos“, – pridūrė ji.

REKLAMA


Naujosios valdančiosios koalicijos partneriai – konservatoriai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija antradienį pasitvirtino ministrų portfelių kvotas. Valdančiosios koalicijos partneriai šia savaitę ketina tęsti derybas. Pirmasis naujo Seimo posėdis rengiamas lapkričio 13 d.


V. Čmilytė-Nielsen: turi atsirasti galimybės Seimo nariui balsuoti nuotoliniu būdu


Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad Seimas turės grįžti prie Statuto pataisų svarstymo, kurios sudarytų galimybę Seimo nariams posėdžiauti nuotoliniu būdu.


„Labai svarbu, kad būtų užtikrinta balsuoti nuotoliniu būdu, tuo atveju, jei antroji banga vis stiprės ir kils pavojus, kad daliai Seimo narių išėjus į saviizoliaciją, pritrūks skaičių balsuojant. O svarbių balsavimų artimiausiu metu turime labai daug ir dėl to paties biudžeto. Tai Seimo darbo organizavimas, matyt, bus vienas iš esminių darbų“, – LRT radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA


Pasak jos, Seimas negali nusišalinti nuo svarbiausių klausimų sprendimo.


„Kilus pirmai koronaviruso bangai pavasarį, Seimas buvo kaip ir paliktas nuošalyje ir buvo svarstoma Seimui išeiti į karantiną. Kas nėra normalu ir tokiose kritinėse situacijose tautos atstovybė turi labai aktyviai spręsti kas savaitę kylančias problemas“, – teigė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.


„Pavasarį sulaukė tokių didesnių abejonių tarp parlamentarų šis klausimas. Dabar abejonių vis mažiau, nes vertinama objektyviai situacija už lango ir augantis sergančiųjų skaičius kasdieną. Tai tikrai net neabejoju, kad būtina grįžti prie šio klausimo ir surasti alternatyvų būdą, kad Seimas galėtų nepertraukiamai dirbti ir pačiuose kritiškiausiuose situacijose“, – sakė ji.


Kovo pabaigoje parlamentarai atmetė Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio Seimui pateiktas Statuto pataisas, sudarančias galimybę Seimui posėdžiauti nuotoliniu būdu. Seimo pirmininkas tuomet atkreipė dėmesį į tai, kad, jei kokiam nors Seimo nariui būtų nustatytas koronavirusas, kiti kolegos turėtų saviizoliuotis, todėl Seimo darbas būtų apribotas. Tačiau parlamentarai Statuto pataisas atmetė.


Šiuo metu galiojančiame Seimo statute nereglamentuotas Seimo posėdžių organizavimas ir sprendimų priėmimas nuotoliniu būdu.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)