Specialistai paaiškino, kas laukia Klaipėdoje gyvybės langelyje paliktos naujagimės

Specialistai paaiškino, kas laukia Klaipėdoje gyvybės langelyje paliktos naujagimės


Antradienio naktį Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje palikta naujagimė šiuo metu yra prižiūrima medikų. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) atstovės Ramunės Liubinaitės teigimu, iki kol mergaitė bus apgyvendinta šeimoje, jai bus nustatyta laikinoji globa, trunkanti iki trijų mėnesių. R. Liubinaitė pabrėžia, kad vaiką per tris mėnesius gali susigrąžinti tėvai.


„Klaipėdos gyvybės langelyje rastas naujagimis yra medikų priežiūroje. Iki kol naujagimis bus apgyvendintas šeimoje, nustatoma jo laikinoji globa“, – perduotame komentare pažymi VVTAĮT Viešųjų ryšių ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė R. Liubinaitė.


„Jeigu sveikatos problemų naujagimiui nekilo ir iš ligoninės jau galima keliauti – mažasis vyksta į laikinojo globėjo namus, į šeimą, kuri pasirengusi atliepti tokio amžiaus vaiko poreikius“, – priduria ji.


Pasak R. Liubinaitės, laikinoji globa trunka iki trijų mėnesių.


„Tolesnis procesas – įvaikinimas. Svarbiausia, kad kūdikis augtų šeimoje“, – akcentuoja VVTAĮT specialistė.

REKLAMA


Per tris laikinosios globos mėnesius naujagimę susigrąžinti galės abu arba vienas iš tėvų.


„Gyvybės langelyje palikto vaiko tėvai arba vienas iš tėvų gali susigrąžinti vaikutį per tris mėnesius. Tėvai arba vienas iš jų per tris mėnesius gali kreiptis į teritorinį vaiko teisių skyrių pagal vaikučio palikimo vietą. Tėvystė nustatoma DNR tyrimo pagalba“, – paaiškina R. Liubinaitė.


„Pastebėtina, kad kai tik kreipiamasi dėl palikto vaikučio susigrąžinimo, tėvams iš karto organizuojama psichologo ir kita reikalinga pagalba“, – priduria viešųjų ryšių specialistė.


R. Liubinaitė taip pat akcentuoja, kad policija mamų, palikusių savo naujagimį gyvybės langelyje neieško.


„Gyvybės langelis skirtas mamoms, neradusioms kitos išeities ir norinčioms rasti būdą pasielgti humaniškai. Naujagimio palikimas yra anonimiškas ir policijos pareigūnai, kurie kviečiami užfiksuoti kiekvieną palikimo atvejį, mamų neieško“, – sako vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

REKLAMA


Ji ragina būti atidžiais ne tik medicinos darbuotojus, bet ir tik pagimdžiusios moters artimuosius.


„Kviečiame būti atidžiais besilaukiančiai ar tik pagimdžiusiai moteriai. Padėti tokiose situacijose gali ir artimieji, kolegos, kaimynai, kurie, matydami būsimą mamą neramią, išgyvenančią, gali paklausti, ar moteriai reikalinga pagalba. O prireikus pagalbos – pasiūlyti apsilankyti pas specialistus arba net palydėti“, – sako R. Liubinaitė.


„Gimdyves prižiūrintys medicinos darbuotojai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į būsimos mamos būklę ir pastebėjus, kad ši labai liūdna ar apatiška arba priešingai – rodo labai stiprias emocijas, nepalikti jos vienos“, – skatina specialistė.


Lietuvoje iš viso veikia 10 gyvybės langelių. 


Rugpjūčio 15-osios naktį, apie 3 valandą nakties, Klaipėdos universitetinės ligoninės gyvybės langelyje buvo rasta palikta naujagimė.


„Šiąnakt apie 3 val. 28 min. Klaipėdos universiteto ligoninės Gyvybės langelyje rasta palikta naujagimė. Akušerijos-ginekologijos klinikos medikų teigimu, mergaitė yra išnešiota, sveika, sveria 3,2 kg. Manoma, jog ji gimė prieš 4–5 paras“, – informacija „Facebook“ pasidalino Klaipėdos universiteto ligoninė.


„Gyvybės langelyje šalia mergaitės buvo paliktas kraitelis – būtiniausi naujagimei daiktai ir drabužėliai. Šiuo metu ji yra Naujagimių skyriuje, kur mažylę prižūri ligoninės personalas“, – priduriama ligoninės feisbuko įraše.


Per 14 metų, kuomet Klaipėdos universiteto ligoninėje veikia Gyvybės langelis, jame palikti 5 naujagimiai.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)