V. Čmilytė-Nielsen: abejočiau, ar VTEK kompetencija aiškintis dėl ministrų kanceliarinių išlaidų

Erikas Ovčarenko/BNS


Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen abejoja, ar nagrinėti ministrų, įsivėlusių į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą, išlaidas ir elgesį yra Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) kompetencija.


Taip parlamento vadovė reagavo į Prezidentūros ketinimus kreiptis į tarnybą dėl ministrų Gintarės Skaistės ir Simono Kairio, sukėlusių abejonių dėl panaudotų kanceliarinių išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje.


„Abejočiau, ar tai VTEK kompetencija. Bet, žinoma, jeigu bus toks kreipimasis, prezidentas tikrai gali kreiptis į visas institucijas, į kurias jam atrodo teisinga kreiptis. O VTEK atsakys, ar apskritai tai yra jų kompetencijoje svarstyti tokius klausimus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.


Antradienį „Žinių radijui“ vyriausiasis Gitano Nausėdos patarėjas Frederikas Jansonas užsiminė, kad svarsto parašyti kreipimąsi VTEK dėl ministrų G. Skaistės ir S. Kairio.


„Prezidentas, kalbėdamas praeitą savaitę, labai aiškiai įvardino VTEK kaip vieną iš aiškiausių sprendimų. Pasižiūrėjau į jų nuostatas, jie iš tiesų galėtų reaguoti ir be jokio atskiro kreipimosi, vien reaguodami į viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją – jos yra daugiau negu reikia“, – antradienio rytą „Žinių radijui“ sakė F. Jansonas.

REKLAMA


„Bet suprantu, kad gal neskaitė, gal kažkas, galvoju, kad išeisiu iš jūsų („Žinių radijo“ redakcijos), nueisiu iki VTEK, parašysiu pareiškimą“, – taip pat akcentavo jis.


Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje. Oponentams keliant spaudimą politikė nutarė trauktis iš posto.


Laikinosios sostinės taryboje dirbę ministrai Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti savo išlaidų. Visgi, finansų ministrė pranešė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei pervedė dalį išnaudotų lėšų – beveik 14 tūkst. eurų.


M. Maldeikis kreipėsi į VTEK: prašo įvertinti, ar prezidentas G. Nausėda nepažeidė viešojo intereso


Seimo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydamas įvertinti, ar šalies vadovas Gitanas Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.

REKLAMA


Pasak Seimo nario, 2018 m. šalies vadovas pasinaudojo teisine spraga ir nepateikė savo šeimos turto deklaracijos, todėl klausimai, kokiomis lėšomis politikas padengė savo kampanijos išlaidas ir ar grąžino visas skolas, lieka neatsakyti.


„Švarinamės toliau. Kreipiausi į Vyriausiąją etikos komisiją dėl prezidento, kuris pasinaudojo Lietuvos Respublikos įstatymuose esančia spraga, viešai nepateikdamas savo 2018 metų šeimos turto deklaracijos“, – antradienį savo „Facebook“ paskyroje rašė M. Maldeikis.


„Taip buvo sutrikdytas viešas visuomenės interesas žinoti ar tikrai prezidentas galėjo padengti savo rinkiminės kampanijos skolas, kurios sudarė beveik 40 tūkstančių eurų. Manau, taip prezidentas nesilaikė jam tenkančių aukščiausių etikos standartų“, – teigė Seimo narys.


Konservatorius akcentavo, kad demokratinė visuomenė turi teisę žinoti aukščiausių renkamų šalies pareigūnų viešus ir privačius interesus, galimai keliančius rizikas pastariesiems priimant visai šaliai svarbius sprendimus.


„Visuomenėje kyla pagristų įtarimų, kad šias skolas padengė baltarusiškų trąšų tranzitu per Lietuvą suinteresuoti verslininkai, o prezidentas Europos Vadovų Taryboje atitinkamai siekė, kad jų vežamos trąšos būtų išbrauktos iš Europos Sąjungos sankcionuojamų sąrašo“, – dėstė politikas.


„Nors dabartinis teisinis reguliavimas nenumato, kad asmeniui tapus prezidentu, Valstybinė Mokesčių inspekcija paviešina jo turto deklaraciją už praėjusius metus, atsižvelgiant į viešąjį interesą ir asmens užimančio aukščiausias pareigas priimamų sprendimų svarbą, prašau pateikti išvadą, ar viešai nepateikdamas savo šeimos turto deklaracijos, prezidentas nepažeidė viešojo visuomenės intereso žinoti bei etikos normų“, – nurodė jis.



Tikisi, kad VTEK pateiks išvadą iki NATO viršūnių susitikimo


Antradienį žurnalistams Seime M. Maldeikis teigė, kad VTEK turėtų pateikti savo vertinimą iki liepos mėnesį sostinėje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo. Pasak jo, taip būtų išsklaidytos visos abejones, kylančios ir tarptautiniams Lietuvos partneriams.


„Tikiuosi, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija tą išsiaiškins iki NATO samito, nes nenoriu, kad tas klausimas kybotų ore ir mūsų NATO partneriai galvotų, kad mes turime situaciją, kai dangstomi tie, kurie yra sankcionuotų sąrašuose“, – savo poziciją dėstė jis.


M. Maldeikis pranešė apie savo kreipimąsi į VTEK iš karto po to, kai Prezidentūra prakalbo apie savo iniciatyvą paraginti tarnybą įvertinti į vadinamąjį „čekiukų“ skandalą įsivėlusius ministrus Gintarę Skaistę ir Simoną Kairį.


Visgi, politikas patikino, kad raštą VTEK buvo paruošęs jau praėjusią savaitę.


„Penktadienį buvau paruošęs tą kreipimąsi“, – nurodė konservatorius.


Seimo valdantieji kelia klausimus dėl G. Nausėdos rinkiminės kampanijos finansavimo skaidrumo ir parlamente bręstančiame tyrime dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos 2019 m. prezidento rinkimų metu. Politikai abejoja, ar visos lėšos buvo gautos ir apskaitytos pagal galiojančius reglamentus. Siekiant išsiaiškinti šias aplinkybes, parlamentarai ketina adresuoti eilę klausimų Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK).


G. Landsbergis: būtų gerai gauti atsakymus ir dėl G. Nausėdos


Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, teigia, kad Prezidentūra turi teisę kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl į vadinamąjį „čekučių skandalą“ įsipainiojusių ministrų. Vis tik, pasak jo, šiame kontekste būtų gerai gauti VTEK išaiškinimą ir dėl prezidento Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos metu nepateiktų šeimos turto deklaracijų.

REKLAMA


„Prezidentūra turi tam teisę. Aš suprantu, kad būtų man paprasčiau komentuoti, jeigu ir prezidento klausimai būtų atsakyti“, – antradienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.


Politikas atkreipė dėmesį, kad jo frakcijos kolega Matas Maldeikis jau kreipėsi į kreipėsi į VTEK, prašydamas įvertinti, ar G. Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.


„Tai, man atrodo, kad paprasčiau tada bus žinoti, kaip abudu klausimai eina į priekį“, – akcentavo jis.


Prezidento komunikacijos grupės vadovas Frederikas Jansonas antradienį patikino ketinantis kreiptis į VTEK dėl į vadinamąjį „čekučių skandalą“ įsipainiojusių ministrų.


Savo ruožtu Seimo konservatorių frakcijos narys Matas Maldeikis kreipėsi į VTEK, prašydamas įvertinti, ar šalies vadovas Gitanas Nausėda, prezidento rinkimų kampanijos metu nepateikęs šeimos turto deklaracijų, nepažeidė viešojo intereso ir politikams keliamų etikos standartų.


Pasak Seimo nario, 2018 m. šalies vadovas pasinaudojo teisine spraga ir nepateikė savo šeimos turto deklaracijos, todėl klausimai, kokiomis lėšomis politikas padengė savo kampanijos išlaidas ir ar grąžino visas skolas, lieka neatsakyti.


ELTA inf.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)