Seimo vicepirmininkas: lūkesčiai dėl mokesčių reformos yra gana skirtingai suprantami

Seimo vicepirmininkas: lūkesčiai dėl mokesčių reformos yra gana skirtingai suprantami


Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas tvirtina, kad Laisvės partija bus pakankamai aktyvi siūlydama savo pasiūlymus mokesčių reformai, nes, pasak jo, lūkesčiai yra gana skirtingai suprantami.


„Matome, kad lūkesčiai iš mokesčių reformos yra gana skirtingai suprantami – taip, kaip supranta Finansų ministerija ir kaip suprantu aš. Tikrai turėsime pastabų ne vienam pasiūlytam klausimui. Jeigu pasirinktas kelias, kad dedam ant stalo, ką sugalvojome iš anksto ir tada diskutuojame, tai taip ir atsitiks“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.


Jis aiškino, kad savaitės pradžioje Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pateikti pasiūlymai mokesčių reformai yra „labai natūralus“, nes yra pasirinktas kelias šiuo metu visiems pateikti savo matymą, o tik vėliau derinti pasiūlymus tarpusavyje. Politikas tikino, kad derinimo dėl reformos turinio prieš pristatymą su koalicijos partneriais nebuvo.


„Tikrai nežinau Vyriausybės vidinių darbo užkulisių, bet, kiek suprantu, reformos elementai, kai jau buvo parengtas modelis, jie buvo pristatyti mums, kaip koalicijos partneriams ir tiek. Bet to derinimo ar diskutavimo, kurią reformos dalį mes palaikysime, ką palaikysime, ką norėsime keisti – jis buvo tik dėl vaizdo“, – sakė Laisvės frakcijos Seime seniūnas.

REKLAMA


„Jeigu pasirinktas toks kelias, kada Finansų ministerija pristato net ne Vyriausybės, o ministerijos matymą į būsimą mokesčių reformą, man atrodo labai natūralu, kad tiek skirtingos ministerijos, tiek ir atskiros partijos ar frakcijos pasiūlymus teiks, ką jau kalbėti apie visuomenę“, – akcentavo jis.


Vyriausybės pristatytoje mokesčių reformoje numatoma peržiūrėti pajamų mokesčio tarifus perskirstant mokesčio naštą tarp su darbo santykiais susijusių pajamų ir kitų rūšių aukštesnių pajamų, keisti individualios veiklos apmokestinimo sąlygas, peržiūrėti mokesčių lengvatas, keisti individualios veiklos įsigijus verslo liudijimą apmokestinimo tvarką.


Taip pat siūloma peržiūrėti smulkiojo verslo apmokestinimo kriterijus, suteikti visam verslui teisę taikyti momentinį tam tikro ilgalaikio turto nusidėvėjimą, pratęsti papildomiems 5 metams pelno mokesčio lengvatas investiciniams projektams ir filmų gamybai. Taip pat norima nustatyti teisingesnį pelno mokesčio apskaičiavimą.

REKLAMA


Siūloma sukurti investicinės sąskaitos priemonę, smulkiojo verslininko sąskaitą, numatyti automatinį pajamų mokesčio deklaracijos pateikimą, padidinti registravimosi pridėtinės vertės mokesčio mokėtojais ribą nuo 45 tūkst. iki 55 tūkst. eurų.


Vyriausybė taip pat siekia savarankiškai dirbantiems asmenims užtikrinti didesnes socialines garantijas, plėsti nedarbo socialinio draudimo sistemos aprėptį, nustatyti minimalią nedarbo socialinio draudimo išmoką, pakeisti maksimalų nedarbo socialinio draudimo išmokų dydį. Jau anksčiau pristatyti pasiūlymai dėl žaliųjų akcizų ir nekilnojamojo turto mokesčio.


Tuo tarpu Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo įvesti 8 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą į Lietuvą atsikraustantiems darbuotojams, kurių atlyginimas yra bent dvigubai didesnis už vidutinį šalies darbo užmokestį (paskutinį 2022 m. ketvirtį siekė 1900,3 euro (bruto). Teigiama, kad lengvata pritrauktų talentų ir galiotų 5 metus.


Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pristatyme nurodoma, kad į lengvatą pretenduojantys darbuotojai turėtų bent 5 metus iki darbo sutarties pasirašymo nebūti mokesčių rezidentais Lietuvoje.


Ekonomikos ir inovacijų ministerija dar siūlo palikti dabar galiojančią 300 tūkst. Eur apyvartos kartelę pelno mokesčiui, tačiau standartiniu tarifu apmokestinti visų įmonių apyvartos dalį, kuri viršija 300 tūkst. Eur.


Siūloma pirmiems dvejiems veiklos metams taikyti 0 proc. pelno mokesčio tarifą.


Galiausiai Ekonomikos ir inovacijų ministerija nepritaria Finansų ministerijos pasiūlymui individualios veiklos prezumpcinių sąnaudų dydį sumažinti nuo 30 proc. iki 20 proc.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)