S. Skvernelis: vokiečių brigados dislokavimo reikia siekti diplomatinėmis priemonėmis, o ne šantažuoti savo partnerius

S. Skvernelis: vokiečių brigados dislokavimo reikia siekti diplomatinėmis priemonėmis, o ne šantažuoti savo partnerius


Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis tvirtina, kad valdančiųjų retorika Vokietijos brigados klausimu kenkia dvišaliams Vilniaus ir Berlyno santykiams. Jis mano, kad dialogas su Vokietija turėtų būti vystomas diplomatiškai, o ne šantažo kalba.


Juolab, tęsė politikas, Lietuva nėra išpildžiusi savo įsipareigojimų ir įrengusi reikiamos infrastruktūros sąjungininkų kariams priimti, todėl Berlynui reiškiami priekaištai ir daromas spaudimas, anot S. Skvernelio, neturi pagrindo.


„Aš manau, kad ta retorika ir tie veiksmai, kuriuos daro valdantieji, tikrai neprisideda prie to, kad būtų rastas pragmatiškas dialogas tarp Lietuvos ir Vokietijos. Tiesiog taip iš šalies atrodo, kad daromas ne visai pagrįstas spaudimas Vokietijos pusei, nes mūsų namų darbai irgi nėra pilnai padaryti“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė politikas.


„Tos diskusijos, kurios kilo pas mus, ir priekaištai Vokietijos valstybei – tikrai, manau, daugiau pakenkė negu padėjo“, – konstatavo jis.


Praėjusią savaitę šalies diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad Lietuvai gali tekti ieškoti naujų sąjungininkų, galinčių šalyje dislokuoti nuolatinę karinę brigadą. Užsienio reikalų ministras netruko sulaukti kritikos dėl pastarųjų pareiškimų – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narė Dovilė Šakalienė teigė, kad G. Landsbergis sabotuoja Vokietijos paramą Lietuvai ir nurodė, kad su vokiečiais reikia kalbėtis ne ultimatumais.

REKLAMA


Ekspremjeras S. Skvernelis taip pat pažymėjo, kad derėtis su Berlynu ir siekti strateginių tikslų reikėtų diplomatiškai ir subtiliai. Mat dabartinė laikysena, anot politiko, „atrodo negražiai“ ir kitų užsienio partnerių akyse.


„To tikslo reikia siekti diplomatinėmis priemonėmis, išmaniai, subtiliai ir oriai, o nebandyti šantažuoti savo partnerius, be pagrindo skirti įvairius priekaištus. Lietuva kaip partnerė užsienio valstybių akyse eilinį kartą – pabrėžiu, eilinį kartą – (...) atrodo labai negražiai“, – nurodė S. Skvernelis.


„Nors ir tikslas deklaruojamas yra puikus, bet kartais atrodo pagal kai kurių valdančiųjų ministrų retoriką, galbūt jie daro viską atvirkščiai – sąmoningai ar nesąmoningai, kad tos brigados nebūtų“, – svarstė jis.


Nors pripažįsta prezidento Gitano Nausėdos ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo komunikato svarbą, S. Skvernelis leido suprasti, kad šalies vadovų pasirašytas raštas negali būti pasitelkiamas kaip lemiamas dokumentas, siekiant realizuoti Lietuvos nacionalinio saugumo interesus.

REKLAMA


„Bet reikalauti, daryti priekaištus Vokietijos pusei – tuo labiau, kad susitarimo, jeigu taip realiai žiūrint, tarp Lietuvos ir Vokietijos vyriausybių apskritai nėra. Yra komunikatas tarp prezidento ir Vokietijos kanclerio, iš esmės prilyginamas tokiam viešam pareiškimui po susitikimo kaip pranešimui spaudai. Tai tikrai tuo spekuliuoti irgi nevertėtų“, – nurodė opozicijos atstovas.


Lietuvoje jau anksčiau kilo politinės diskusijos dėl brigados dislokavimo. Politikai nesutarė, kaip reikėtų vertinti Berlyno ir Vilniaus komunikatą dėl karių perkėlimo. Taip pat diskutuota, ar Lietuvos saugumo interesus atitinka Vokietijos sprendimas nedislokuoti viso karinio dalinio.


Lietuvoje apsilankęs Vokietijos gynybos ministras B. Pistoriusas kėlė klausimą, ar Baltijos šalims yra reikalinga nuolat dislokuota Vokietijos brigada. Kalbant apie Rytų flango apsaugą, jis svarstė, kad reikėtų ieškoti „lankstesnių struktūrų“. Todėl politikas vylėsi, kad į šiuos klausimus bus atsakyta Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime.


Šiuo metu šimtai Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotos pėstininkų brigados karių kartu su Lietuvos ginkluotosiomis pajėgomis dalyvauja pratybose „Grifono žaibas“ („Griffin Lightning“).


Lietuvoje šiuo metu yra apie 1 450 Vokietijos kareivių. Šalis siekia, kad pilnos sudėties Vokietijos brigada Lietuvoje būtų dislokuojama nuolat.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)