M. Navickienė: siūlomi pokyčiai antroje pensijų pakopoje atliepia žmonėms rūpimus klausimus

M. Navickienė: siūlomi pokyčiai antroje pensijų pakopoje atliepia žmonėms rūpimus klausimus


Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad jos vadovaujamos ministerijos pristatyti pokyčiai antroje pensijų kaupimo pakopoje iš esmės nereformuoja kaupimo principo, bet atliepia klausimus, kurie rūpi žmonėms.


„Pokyčiai iš esmės nereformuoja kaupimo principo, bet pakeitimai yra kaip žingsnis atliepti vienus iš pagrindinių žmonių klausimų, kas jiems rūpi. Be abejo, laukia dar nemažai diskusijų tiek politinių, tiek su socialiniais partneriais, nes ieškoti bendro sutarimo mums yra labai svarbu. Ši sistema gali veikti, kai yra pasitikėjimas“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė M. Navickienė.


„Kalbant apie didesnius, sisteminius pokyčius, kaip neįtraukinėjimą, reiktų sulaukti papildomo demokratų „Vardan Lietuvos“ kreipimosi į Konstitucinį Teismą, kad galėtume daugiau sprendimų priimti, bet atliepti gyventojų lūkesčius tikrai turime. Jau dabartiniai pasiūlymai padės gyventojams spręsti lūkesčius, bet diskusijų dar laukia įvairių“, – pažymėjo ji.


Kalbėdama apie antrąją pakopą, politikė pažymėjo, kad ji turėtų būti vertinama kaip papildoma apsauga žmogui, sulaukusiam pensinio amžiaus. Anot jos, rezultatas kaupime turėtų būti matuojamas ilgalaikėje kaupimo perspektyvoje, t. y. kuo nuosekliau jis kaupia, tuo didesnę grąžą gali gauti.

REKLAMA


„Natūralu, kad žmonėms kyla natūralių klausimų tada, kai ekonominė situacija nėra visiškai gera, kai grąža yra mažesnė arba praėję metai nebuvo sėkmingi dėl įvairiausių globalių priežasčių, tačiau žiūrint bendrą gyvenimo ciklo fondų grąžą, nuo paties įkūrimo, ji yra teigiama, siekia virš 30 proc.“, – sakė ministrė.


„Kalbant apie antros pakopos pensijų sistemą, labai svarbu suprasti jos esmę ir pagrindinį tikslą, tai didesnę gyventojų garantiją senatvėje. Tai, kad dabar yra tam tikro noro keisti sistemą, yra natūralu, todėl jeigu žmogus kelia klausimus, vadinasi patys kaupiantieji turi tam tikrų abejonių, nuogąstavimų, ir mes stengiamės tą daryti“, – akcentavo ji.


Galiausiai, M. Navickienė aiškino, kad prieš pristatant pokyčius nebuvo konsultacijų su socialiniais partneriais, nes ministerija dar neturėjo pačių projektų. Tačiau politikė pažymėjo, kad esant norui, diskusijos galės vykti ir Trišalėje taryboje.

REKLAMA


„Mes kol kas neturėjome pačių projektų, kai jie yra parengti, juos diskutuojame. Esame atvira ministerija, ir diskutuojame su visais socialiniais partneriais dėl bet kokių pakeitimų, dėl šių taip pat diskutuosime. Jei bus noro, tą darysime ir Trišalėje taryboje. Projektai jau dabar yra rengiami, juos tikrai pristatysime ir diskutuosime. Čia turbūt yra diskusijų pradžia“, – teigė Vyriausybės narė.


Pirmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pristatė planuojamus pakeitimus antroje pensijų pakopoje. Siūloma, kad atsisakęs dalyvauti antrosios pakopos pensijų kaupime asmuo pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, susistabdžiusiems dalyvavimą, automatinis įtraukimas nebebūtų kartojamas, naujai įtraukti asmenys per tris mėnesius galėtų apsispręsti, ar dalyvaus pensijų kaupime, o sukaupusieji iki 10807 eurų galėtų patys pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį. Dėl šių ir kitų antrosios pakopos pensijų sistemos pakeitimų sutarta su suinteresuotomis institucijomis. Siūlymai bus teikiami Vyriausybei.


SADM palaiko ir opozicijos iniciatyvą dėl esamos antrosios pakopos pensijų kaupimo tvarkos Seimo opozicija kreiptis į Konstitucinį Teismą. Ministerija pažymi, kad palaiko šią opozicijos inciatyvą dėl antrosios pensijų pakopos sprendimų, kurie buvo priimti ankstesniais metais.


Pensijų kaupimo įstatymu nuo 2019 m. sausio 1 d. buvo pakeistas antrosios pakopos pensijų kaupimo modelis.



Visi, jaunesni nei 40 m. iki 2019 m. nedalyvavę antros pakopos kaupime, yra automatiškai įtraukiami į antros pakopos pensijų kaupimą, atsisakymo atveju automatinis įtraukimas kartojamas kas 3 metus iki 40 m. amžiaus.


Dalyvaujantys antroje pakopoje toliau kaupia savo lėšomis visa apimtimi (t. y. į dalyvio pensijų fondo sąskaitą bus pervedama 3 proc. nuo darbo užmokesčio) ir papildomai gauna valstybės skatinamąją 1,5 proc. įmoką, apskaičiuotą nuo metų šalies vidutinio darbo užmokesčio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)