Socialdemokratai piktinasi: Vyriausybė ir valdantieji nesuinteresuoti imtis tikros mokesčių reformos

Socialdemokratai piktinasi: Vyriausybė ir valdantieji nesuinteresuoti imtis tikros mokesčių reformos


Premjerei Ingridai Šimonytei raminant visuomenę, esą Europos Komisijos sprendimas stabdyti lėšų mokėjimą Lietuvai dėl nevykdomos mokesčių reformos – nieko baisaus, socialdemokratai pabrėžia Vyriausybės ir valdančiųjų nenorą imtis mokesčių pertvarkos.


„Tik tarptautinių institucijų ir Europos Komisijos spaudžiama dabartinė Vyriausybė buvo priversta imtis mokesčių peržiūros. Bet jau aišku, kad sulauksime tik kosmetinių pakeitimų. Valdantieji nesuinteresuoti dabar pradėti esminę pertvarką. Jie tempė gumą, kiek galėjo. Jeigu ne Briuselis, gal būtume nieko nesulaukę ir Seimo pavasario sesijoje“, – pranešime žiniasklaidai sako Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.


Vyriausybei žadant naikinti kai kurias mokesčių lengvatas ir įvesti nekilnojamojo turto mokestį, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Gintautas Paluckas sako, kad turime galvoti apie milžinišką atskirtį tarp vargingiausiai gyvenančiųjų ir turtingiausiųjų Lietuvoje.


„Milijonieriai moka mažesnius mokesčius nei gaunantys vidutines pajamas. Niekur pasaulyje nėra tokios mokesčių sistemos. Stambūs žemvaldžiai moka triskart mažiau gyventojų pajamų mokesčio (GPM) negu dauguma darbuotojų, uždirbančių vidutines ir mažas algas. Teisininkas sumoka mažesnius mokesčius negu darbininkas ar mokytojas“, – piktinasi G. Paluckas.

REKLAMA


Pasak Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotojos socialdemokratės Rasos Budbergytės, dėl ydingos mokesčių sistemos mokestinės biudžeto pajamos sudaro vos trečdalį bendrojo vidaus produkto (BVP), todėl trūksta pinigų viešojo sektoriaus ir viešųjų paslaugų finansavimui.


„Klaikios kainos, nesaugumas darbe, mažėjančios socialinės garantijos, užšalę atlyginimai, skolos bankams, nepakeliama komunalinių mokesčių našta, bedugnė tarp skurstančių ir turtingųjų – tai šiandienos realijos Lietuvoje. Vidurinioji klasė vegetuoja, pensinio amžiaus žmonės apleisti, išbalansuota švietimo ir sveikatos sistema. Lietuva – ES rekordininkė pagal socialinio ekonominio vargo indeksą, kuris apskaičiuojamas įvertinus energijos kainas ir apsirūpinimo maistu rodiklius“, – pažymi R. Budbergytė.


Mokesčių politika stumia žmones iš Lietuvos


Socialdemokratų vertinimu, tai, ką rengiasi pateikti konservatoriai su liberalais, pavadinti mokestine reforma neišeina.

REKLAMA


„Jei norime judėti gerovės valstybės link, turime didinti BVP perskirstymą per valstybės biudžetą. Juk buvo užsibrėžta per 5 metus pasiekti iki 34 proc. perskirstymą, bet kaip buvo 30 proc., taip ir liko – esame priešpaskutiniai Europoje“, – sako Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.


„Žaidžiame su neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD), užuot įvedę nulinį tarifą minimaliam mėnesiniam atlyginimui. Visose demokratinėse valstybėse didesnes pajamas gaunantieji moka didesnį mokestį. Įveskime pakopas, o kiek jų reikia – susitarimo reikalas“, – socialdemokratų poziciją dėl mokesčių teisingumo primena A. Sysas.


„Pinigai yra valstybės kraujas – jeigu jo cirkuliacija netolygi, pasireiškia negalavimai“, – pabrėžia parlamentaras.


Pranešime žiniasklaidai socialdemokratai įspėja, kad esama mokesčių politika stumia žmones iš Lietuvos.


Komentuodami Vyriausybės pradėtas sveikatos, švietimo sektorių ir valstybės tarnybos reformas, socialdemokratai pažymi: nors valstybė Lietuvoje ir taip finansuojama prasčiausiai visoje ES, valdantieji propaguoja finansavimo „optimizavimą“, žiaurų „diržų veržimą“.


„Privalome sekti labiausiai išsivysčiusių šalių pavyzdžiu. Jose perskirstymas per valstybės ir vietos savivaldos biudžetus sudaro apie pusę BVP“, – įsitikinęs A. Sysas.


Socialdemokratai ragina didinti pelno mokestį, nes šiuo metu Lietuvoje pelno mokesčio tarifas – vienas mažiausių Europoje ir pasaulyje.


Be to, socialdemokratų manymu, svarbu apmokestinti prabangų turtą. O vadinamuosius žaliuosius mokesčius socialdemokratai rekomenduoja įvesti tik įsitikinus, ar jie nesmogs silpniausiesiems.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)