G. Landsbergis: Turkijos blokavimas Švedijos stojimui į NATO siunčia signalą potencialiems priešams

G. Landsbergis: Turkijos blokavimas Švedijos stojimui į NATO siunčia signalą potencialiems priešams


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Turkijos blokavimas Švedijos stojimui į NATO sukuria pavojingą situaciją Aljansui. Lietuvos diplomatijos vadovo teigimu, tai siunčia signalą varžovams ir potencialiems priešams.


„Tai siunčia aiškų signalą mūsų varžovams ir potencialiems priešams. Kai kurie iš tų priešų galbūt dar nėra akivaizdūs. Jeigu tai nebus išspręsta, situacija taps labai pavojinga, ir tai duos paskatų veikti mūsų priešams. Mes, kaip Aljansas, privalome tai padaryti (priimti Švediją ir Suomiją į NATO), jeigu norime parodyti save, kaip stiprius, bei siųsti tokią žinutę tiems, kas nori matyti mus silpnus“, – interviu Švedijos leidiniui „Dagens Nyheter“ sakė ministras.


G. Landsbergis pažymi, kad Lietuva yra Švedijos pusėje, o pati Švedija, kuri kartu su Suomija po plataus masto Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje pareiškė norą stoti į NATO, yra jau matoma kaip sąjungininkė gynybos srityje.


„Nėra saugumo Baltijos jūros regione be Švedijos ir Suomijos. Neturi susidaryti įspūdis, kad Švedija yra išskiriama iš šitos šalių grupės“,– teigė G. Landsbergis.

REKLAMA


Lietuvos užsienio reikalų ministras primena, kad NATO yra ir karinis, ir politinis aljansas.


„Jeigu negalime pasiekti politinio konsensuso, tai kiek stiprūs mes esame? Tai, kad stipriname savo karinius pajėgumus siunčia aiškią žinutę. Bet mes taip pat turime rodyti, kad esame politiškai stiprūs ir atkaklūs“, – sakė jis ir užsiminė, kad Vilniuje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime Švedija galėtų būti priimta į Aljansą.


„Esame priimančioji šalis ir džiaugiamės, kad mūsų sąjungininkai susirinks Vilniuje. Aš suprantu, kad lūkesčiai yra dideli ir tikiuosi, kad jie bus išpildyti“, – apibendrino jis.


Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra sakęs, kad galėtų leisti Suomijai įstoti į ES, tačiau turi didelių abejonių dėl Švedijos narystės po to, kai ten įvyko keli protestai prieš Turkiją ir dar sudegintas Koranas.


Tradiciškai neutralios Šiaurės Europos Sąjungos šalys pateikė prašymus tapti NATO narėmis 2022 metų gegužės mėnesį, prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)