I. Šimonytė: kitąmet neturėtų būti tokio ekonominio šoko, kurio valstybė nebūtų pajėgi sušvelninti

I. Šimonytė: kitąmet neturėtų būti tokio ekonominio šoko, kurio valstybė nebūtų pajėgi sušvelninti


Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad 2023 m. gyventojų perkamoji galia neturėtų mažėti ir nors, jos teigimu, gali būti „sunkiau, nei norėtumėme“, valstybė bus pasirengusi sušvelninti dalį galimo šoko.


Anot ministrės pirmininkės, kitąmet darbo užmokestis kils ne taip sparčiai kaip pastaraisiais metais, tačiau prognozuojama ir lėtesnė infliacija, be to, turėtų augti ir ekonomika.


„Tai nėra tas šokas, kuris buvo 2008-2009 metais, kai ir palūkanos didėjo, ir pajamos mažėjo, kai buvo pats blogiausias scenarijus iš visų. Ateinančiais metais tikimės, kad žmonių perkamoji bent jau išsilaikys nemažėjanti“, – penktadienį LRT Radijui sakė I. Šimonytė.


„Darbo užmokestis didės lėčiau nei šiais ar praėjusiais metais, tačiau lėčiau augs ir kainos“, – teigė ji, kartu pastebėjusi, jog ir darbo rinka išliks palanki darbuotojui.


Pasak Vyriausybės vadovės, ateinančiais metais ekonominė padėtis šalyje išliks neapibrėžta, taip pat „ yra „nemalonių naujienų žmonėms, kurie turi įvairius kreditus“, kadangi keliamos bazinės palūkanų normos.

REKLAMA


„Kita vertus, tam reikėjo būti pasiruošus. Reikėjo būti labai naiviam, kad galvotum, kad palūkanų normos gali išlikti neigiamos visą gyvenimą“, – pažymėjo I. Šimonytė.


Pasak jos, ekonominė padėtis Lietuvoje kitąmet neturėtų būti tokia, kokios nepajėgtų sušvelninti Vyriausybė.


„Taip, bus sunkiau, nei norėtumėm, kad būtų, bet tikrai tai yra ekonominės problemos, kurias valstybė yra pajėgi bent iš dalies amortizuoti“, – akcentavo I. Šimonytė.


Ji pabrėžė, kad valstybė „tikrai negali visiems visko kompensuoti“.


„Reikia tuos sprendimus kalibruoti ir balansuoti. Tai nėra lengva, bet, man rodos, bendromis jėgomis iš tų savo problemų išbristi. O svarbiausia, kas ilguoju periodu galėtų atsakymą duoti, yra karo pabaiga Ukrainos pergale“, – teigė premjerė.


Finansų ministerija numato, kad 2023 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas augs 0,7 proc. (šiemet – 2,4 proc.). Ministerijos prognozėmis infliacija kitąmet sulėtės iki 9,4 proc., o darbo užmokestis augs 9,1 proc.

REKLAMA


Tuo metu Lietuvos bankas (LB) tvirtina, kad kitais metais, dėl priimtame biudžete numatytų sprendimų, augimas lėtės iki 1,3 proc (šiemet – 2,5 proc.).


LB taip pat prognozuoja, kad nedarbas didės nedaug, o atlyginimai augs arti 10 proc. Pasak LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, „pakankamai unikalu“, kad Lietuvoje ir euro zonoje, nepaisant prognozuojamo ekonomikos lėtėjimo, darbo rinka išlieka aktyvi.


G. Šimkus taip pat pažymėjo, kad infliacija žemiau 10 proc. nukris kitų metų viduryje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>