G. Skaistė dėl žadėtos mokesčių reformos laukia partnerių reakcijos: nėra noro eiti ir susideginti ant laužo

G. Skaistė dėl žadėtos mokesčių reformos laukia partnerių reakcijos: nėra noro eiti ir susideginti ant laužo


Prie diskusijų dėl dešiniųjų žadėtos mokesčių reformos bus grįžta, jei pavyks surasti sutarimą politiniams partneriams, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė. Jos teigimu, laidoti šios iniciatyvos nereikėtų, bet, pažymi ministrė, nėra ir noro „susideginti“, prie iniciatyvos grįžtant be koalicijos pritarimo.


„Vyriausybės programoje buvo įrašyta mokestinių lengvatų kaštų ir naudos analizė, įvertinant egzistuojančias mokestines lengvatas, kad būtų galima dalies jų atsisakyti. Tą įvertinimą esame atlikę, turėjome ir tam tikras diskusijas su darbo grupe. Tam tikras galimų sprendimų pasiūlymų krepšelis yra suformuluotas. Bet kadangi valdančioje koalicijoje esame skirtingos politinės jėgos, reikia sutarimo ir susitarimo, kad tie sprendimai, kurie ateina, kad jie būtų palaikomi visu paketu.


Jeigu vėl išsirankiosime tai, kas yra labai populiaru, o tai kas yra mažiau populiaru liks už brūkšnio – tai tie sprendimai ilguoju laikotarpiu nebūtų tvarūs mūsų finansams. Tad jei pavyks rasti sutarimą dėl pasiūlymo krepšelio, manau, kad galėtume kažkuriuo laikotarpiu grįžti prie diskusijų“, – „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė ministrė.

REKLAMA


Visgi į klausimą, ar būtų galima tikėtis, kad jau kitais metais parlamentą pasieks diskusijos dėl žadėtos mokesčių reformos, ministrė užtikrintai nepatvirtino. Jos teigimu, viskas priklausys nuo valdančiosios koalicijos partnerių sutarimo.


„Laukiu politinių partnerių reakcijos. Pasiūlymai buvo pateikti, pristatyti. Jeigu tos reakcijos bus pozityvios, turbūt bus galima prie tų klausimų grįžti. O jei pozityvių reakcijų nebus – nematau didelio noro eiti ir susideginti ant laužo“, – teigė G. Skaistė.


Valdantieji ir anksčiau yra sakę, kad neatsisako planų peržiūrėti mokesčius, tačiau, jų teigimu, tai galės būti padaryta, kai situacija stabilizuosis.


Kritikuoja parlamentarus dėl neterminuotos PVM lengvatos maitinimo sektoriui: norėčiau pažiūrėti, kaip BFK nariai siūlytų uždaryti atsiveriančią skylę biudžete


Finansų ministrė Gintarė Skaistė tvirtina, kad siūlymas neterminuotai taikyti lengvatinį 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) maitinimo, kultūros ir sporto sektoriams valstybei kasmet kainuotų 130 milijonų eurų. Jos neįtikina Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narių argumentai, kad pinigus siekiant padengti šią „skylę biudžete“, būtų galima „traukti iš šešėlio“.

REKLAMA


„Tie pinigų traukimai iš šešėlio yra tapę tam tikra legenda, kuomet visos papildomos išlaidos yra pagrindžiamos šešėlinėmis pajamomis. Visgi, biudžeto projektas yra formuojamas atsižvelgiant į įrašytas eilutes, kai pamatysiu eilutę, nuo kurios siūloma nubraukti, tokiu atveju būtų galima sprendimus kažkaip kitaip matyti“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė G. Skaistė.


„Noriu atkreipti dėmesį, kad tai, ką pasiūlė Biudžeto ir finansų komitetas, yra ilgalaikiai tęstiniai įsipareigojimai, tai netgi nėra siūlymas vienų metų ribose pratęsti lengvatą. Tai jau yra apie 130 mln. eurų skylė kiekvienais metais dėl tam tikros sektorinės lengvatos, kuri būtų taikoma būtent maitinimo ir renginių sektoriui. Tokiu atveju, aš labai norėčiau matyti, kokius mokesčius BFK siūlo padidinti tam, kad būtų galima uždaryti šią atsiveriančią skylę“, – pridūrė ji.


Politikė aiškino, kad sprendimas siūlyti taikyti lengvatinį PVM tarifą viešbučiams neterminuotai gimė iš pačio sektoriaus struktūros, matant, kad dalį paslaugų būtų galima traktuoti kaip paslaugų eksportą. Tuo tarpu lengvata maitinimo sektoriui buvo skirta laikotarpiui, kai restoranų veikla buvo suvaržyta dėl pandeminių ribojimų.


„Lengvata maitinio sektoriui ir renginių organizavimui buvo pasiūlyta anksčiau kaip terminuota lengvata, pusantrų metų galiojimo dėl pandeminių ribojimų, nes pandemijos laikotarpiu šie sektoriai buvo apriboti, jų veikla buvo stipriai suvaržyta. Todėl lengvata buvo pasiūlyta kaip parama verslui tam, kad būtų galima atsistatyti po pandeminio laikotarpio“, – sakė ministrė.



Ji taip pat pabrėžė, kad situacija su energetika visiems verslams yra vienoda ir maitinimo sektorius nėra labiau nukentėjęs nuo šio krizės, negu kiti sektoriai, tad sprendimai turi būti horizontalūs.


„Sprendimai yra pasiūlyti, ir mokestiniai atidėjimai, ir lengvatinės paskolos, ir elektros kainų kompensavimas, todėl buvo pasiūlytas kaip kompromisinis sprendimas Vyriausybėje. Kadangi nuomonių buvo įvairių, kad ši lengvata nustotų galioti tada, kai pasibaigs šildymo sezonas ir jos atsisakyti būtų šiek tiek paprasčiau“, – tikino G. Skaistė.


Dėl biudžeto priėmimo turi būti „tam tikras komandinis žaidimas“


Ministrė taip pat aiškino, kad konservatorių partijos Prezidiumo įpareigojimas TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą biudžeto projektą bei neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų yra suprantamas ir panašūs sprendimai priimami ne pirmą kartą. Anot jos, priimant biudžetą parlamentarai turi elgtis komandiškai.


„Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas jau ne pirmą kartą panašius sprendimus priima dėl valstybės biudžeto. Visgi, tai yra pagrindinis dokumentas ir tam tikras komandinis žaidimas šioje vietoje taip pat turi būti. Turime visi kartu susitarti, kurie sprendimai yra patys teisingiausi. Diskusijos vis dar gali vykti iki paskutinio balsavimo Seime, tačiau tuomet, kai jau susitarėme, man atrodo tų sprendimų reikėtų laikytis drauge", – tvirtino politikė.


Jeigu dirbti su koalicijos partneriais taps per sunku, galima formuoti naują Vyriausybę


G. Skaistė mano, kad Liberalų sąjūdžio ir Laisvės frakcijos Seime turėtų palaikyti visus Vyriausybės siūlymus, jeigu yra sutarta dirbti drauge. Ji tikina, kad jeigu dirbti drauge taps per sunku, galima formuoti naują Vyriausybę ir „dar labiau fantastišką“ biudžetą.

REKLAMA


„Koalicija turbūt formuojama pasitikėjimo pagrindu ir jeigu esame sutarę dirbti drauge, tai turbūt tų susitarimų reikia laikytis. Jeigu matysime, kad drauge dirbti per sunku, turbūt visą laiką galima formuoti naują Vyriausybę ir bandyti tą biudžetą sudėlioti tokį, kuris bus dar dosnesnis ir dar labiau kažkoks fantastiškas“, – sakė finansų ministrė.


Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) komitetas pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 procentų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.


Už įstatymo projektą balsavo 9 BFK posėdyje dalyvavę Seimo nariai, susilaikė vienintelis Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Matas Maldeikis.


Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.


Tuo metu konservatorių partijos Prezidiumas praeitą savaitę įpareigojo TS-LKD frakciją Seime palaikyti tik Vyriausybės parengtą Valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektą, neteikti ir nepalaikyti su Ministrų kabinetu nesuderintų pasiūlymų.


Praeitą savaitę Seimo plenariniame posėdyje po pateikimo pritarta Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 m. birželio 30 d. ją pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams.


Projektą, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms, Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė registravo dar pavasarį.

REKLAMA


Tačiau Vyriausybei galiausiai apsisprendus kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti siūlymą tik iki ateinančios liepos pratęsti PVM lengvatą restoranams, Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas ir toliau laikosi pozicijos, kad mažesnis mokesčio tarifas šiam sektoriui turėtų būti taikomas visą 2023 m. laikotarpį.


Toks „laisviečių“ siūlymas taip pat įveikė pateikimo stadiją Seime.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>