„Baltpool“ prognozuoja, kad biokuro kainos nebeturėtų kilti: šildymo sezonui pasiruošta neblogai

„Baltpool“ prognozuoja, kad biokuro kainos nebeturėtų kilti: šildymo sezonui pasiruošta neblogai


Prekybos biokuru birža „Baltpool“ prognozuoja, kad biokuro kainos Lietuvoje nuo dabartinio lygio, tikėtina, nebekils bei vertina, jog pačiam šildymo sezonui yra pasiruošta tinkamai.


Kaip ketvirtadienį žurnalistams pristatė „Baltpool“ prekybos vadovas Vaidotas Jonutis, Lietuvoje biokuru apsirūpinta panašiai kaip ir visąlaik ankstesniais metais. Anot jo, įprastai šešis mėnesius trunkantis šildymo sezonas skirstomas į du etapus – nuo spalio iki gruodžio (kuomet biokuru galima apsirūpinti vasarą) bei nuo sausio iki jo pabaigos (kuomet biokuro pasigaminti nebeįmanoma).


Biržos pateiktais duomenimis, iki spalio sudarytais ilgalaikiais biokuro sandoriais sudaryta beveik 40 proc. pirmajai šildymo sezono pusei reikalingo biokuro kiekio.


„Pasiruošimas pirmajai šildymo sezono daliai yra pakankamas, dabar yra nupirkta viso poreikio tiek, kiek įprastai. Visą laiką, visais metais, būdavo nuperkama maždaug pusė reikiamo kuro. Kita pusė nusiperkama tada, kai jo fiziškai reikia“, – sakė V. Jonutis.


Anot jo, kadangi iki šių metų jo kainą Lietuvoje dar formavo pigus importas iš Baltarusijos, kurio pasiūlos, pridėjus iš pramoninių bei miško kirtimo liekanų ir antrinės medienos pasiūlą, Lietuvos poreikiams pakakdavo.

REKLAMA


Vis tik šiemet, akcentuoja V. Jonutis, biokuro kainos išaugo dvigubai, nes paklausai patenkinti būtina naudoti 2,5 karto pabrangusią malkinę medieną, kurios kaina formuoja ir galutinę biokuro kainą. Dėl to, jo teigimu, biokuro kaina per metus išaugo nuo 25 iki 80 eurų už kietmetrį.


Tuo metu Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nustatyta biokuro tiekimo kaina, „Baltpool“ pateiktais duomenimis, spalio pradžioje siekė beveik 50 Eur/MWh.


„Kaina nebeturėtų kilti ir jei ji kils, tai bus susiję su tuo, kad trūks įrengimų ar labai sušalo, sulijo miškai. Bet jei išliks standartinė situacija, biokuro kaina nebeturėtų keistis. Tad į dabartinę situaciją, pasiruošimą žiemai, žiūriu gana ramiai – niekada nebuvo kitaip. Nereikėtų manyti, kad šie metai bus išskirtiniai“, – teigė V. Jonutis.


„Manau, kad jie bus normalūs, turint omenyje ir faktą, kad didžiosios biokuro įmonės sudariusios daug tiekimo sandorių ateinančiam šildymo sezonui“, – pridūrė jis.

REKLAMA


V. Jonučio teigimu, praėjusį sezoną biokuro kaina kilo jau sezono metu, tačiau kadangi šiemet biokuras pabrangęs beveik dukart, jis gaminamas iš „bet kokio rąsto, esančio miške“.


„Tai yra labai negeras dalykas, tačiau dabar yra kritinė situacija ir ją sprendžiame tokiu būdu. Popierąsčiai, kurie paprastai naudojami celiuliozės pramonėje, yra išvežami į užsienį už didelę kainą, šiuo metu yra naudojami biokuro gamyboje, nes jų kaina tokia, kad pilnai galima naudoti“, – pavyzdį pateikė V. Jonutis.


Šilumos kaina Lietuvoje spalį sieks apie 10,29 ct/kWh


VERT duomenimis, spalį formuojasi 10,29 ct/kWh (be PVM) šilumos kaina, ketvirtadienį taip pat pranešė „Baltpool“. Tai 24 proc. didesnė kaina lyginant su praėjusio šildymo sezono pabaigos kaina, kai ji siekė 8,28 ct/kWh.


Kaip dėstė V. Jonutis, rugsėjį šilumos kaina Vilniuje – 17,56 ct/kWh, tačiau spalį, dėl mieste planuojamo deginti mazuto, ji sumažėjo iki 9,70 ct/kWh.


Palyginus su praėjusių metų spalio mėn., šildymo kaina sostinėje didėja 62 proc.


„Vilniuje spalį yra tik 9,7 ct/kWh. Kas įvyko – dėtos pastangos, kad būtų atsisakyta dujų ir pradėtas būtų deginti mazutas. Jo kaina šiuo metu yra dvigubai–trigubai mažesnė. Tai leidžia turint tokią didelę dalį iš dujų leidžia pasiekti tokią kainą. Vilniuje kaina iš tikrųjų bus panaši kaip pernai. Kas iš tikrųjų yra sunkiai suvokiama“, – teigė V. Jonutis.



„Aišku, čia tik šildymo sezono pradžia, nežinome, kokios kainos bus toliau, dalis kuro nenupirkta. Tačiau tam tikros prognozės leidžia daryti prielaidas, kad šildymo kainos dabar bus tokios, kokios ir šildymo sezono metu. Jos gal šiek tiek pakils, bet kalbame ne apie kartus, o apie kelis procentus“, – taip pat pažymėjo jis.


Jo taip pat pateiktais VERT duomenimis, Kaune šilumos kaina spalio mėn., lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, augs 140 proc. iki 9,50 ct/kWh, Klaipėdoje – 90 proc. iki 10,06 ct/kWh, o Panevėžyje – 117 proc. iki 11,13 ct/kWh.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)