I. Šimonytė: reikia nepamiršti, kad dideli Rusijos bankai dar neatjungti nuo SWIFT

I. Šimonytė: reikia nepamiršti, kad dideli Rusijos bankai dar neatjungti nuo SWIFT


Premjerė Ingrida Šimonytė pažymi, kad dar yra galimybių plėsti sankcijas karą prieš Ukrainą pradėjusios Rusijos bankų sektoriui, kadangi pagrindiniai agresorės bankai vis dar yra tarptautinėje SWIFT sistemoje.


„Pirmiausia reikia atkreipti dėmesį, kad tik nedidelė dalis bankinės sistemos šiuo metu yra atjungta nuo SWIFT. Tarp didelių Rusijos bankų iš esmės yra gal vienas didelis bankas, kuriam šita sankcija yra taikoma“, – ketvirtadienį Vyriausybėje žurnalistams po susitikimo su Danijos kolege Mette Frederiksen kalbėjo premjerė, tikinti, jog nuo šios tarptautinės mokėjimų sistemos galima atjungti ir daugiau rusiškų bankų.


„Manau, kad tokią sankciją yra galimybė plėsti ir toliau“, – sakė I. Šimonytė.


Kartu premjerė pabrėžė ir tarp Europos Sąjungos lyderių vykstančias nelengvas, tačiau reikalingas diskusijas sankcionuoti tai, kas „maitina Rusijos biudžetą ir karo mašiną“.


„Puikiai žinome, kad tai yra energetiniai ištekliai“, – akcentavo ministrė pirmininkė.


Po susitikimo su I. Šimonyte taip pat pasisakiusi Danijos premjerė M. Frederiksen patikino Danijos pasiryžimą siekti, kad sankcijos Ukrainą užpuolusiai Rusijai būtų griežtinamos ir toliau. Danija, pasak jos, prie tolesnių sankcijų prisidės.

REKLAMA


„Pasisakome už kuo griežtesnes sankcijas, tačiau nesileisiu į konkrečias detales apie sankcijas prieš nusprendžiant, kokios jos bus. Tikiuosi griežtesnių sankcijų ir Danija yra pasiruošusi prisidėti“, – sakė M. Frederiksen.


Reaguojant į Rusijos karinę invaziją į Ukrainą, Jungtinės Amerikos Valstijos ir ES, kartu su kitomis Vakarų ir Azijos valstybėmis, pritaikė Kremliui griežtas ekonomines sankcijas, kurių viena pagrindinių – dalies Rusijos bankų atjungimas nuo tarptautinės bankų mokėjimų sistemos SWIFT.


Nuo SWIFT kol kas atjungti septyni rusiški bankai, tačiau šie apribojimai kol kasnėra taikomi didžiausiam Rusijos bankui „Sberbank“ ir trečiam didžiausiam bankui „Gazprombank“. Per šiuos bankus ES valstybės atsiskaito su Rusija už Maskvos tiekiamus energetinius išteklius, visų pirma dujas ir naftą.


Be to, Rusijos lėktuvams uždaryta ES ir JAV oro erdvė, siekiant blokuoti šalies prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje finansavimą, taip pat įšaldytas visas bankų turtas ES. Vakarų valstybėse konfiskuojamas Kremliaus oligarchų turtas, iš Rusijos jau pasitraukė daug didžiųjų Vakarų įmonių.


Tuo tarpu Europos Komisija iki gegužės turėtų pateikti planą, kaip kuo greičiau sumažinti Bendrijos priklausomybę nuo rusiškų energijos išteklių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)