G. Landsbergis: Kinijos spaudimas gali duoti nemažai naudos atveriant naujas rinkas

G. Landsbergis: Kinijos spaudimas gali duoti nemažai naudos atveriant naujas rinkas


Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad Kinijos ekonominis spaudimas Lietuvos verslui yra ribotos apimties problema, galinti duoti nemažai naudos atveriant naujas rinkas bei sustiprinant senas partnerystes.


„Lietuvos bankas pristatė, kad tai yra ribotos apimties problema, kuri netgi aktyviai dirbant, ką mes ir darome, Lietuvos diplomatija tą daro, gali Lietuvai atnešti nemažos naudos atveriant naujas rinkas, naujus partnerius, sustiprinant senas partnerystes. Tų pačių Jungtinių Amerikos Valstijų parama, jų strateginė parama mums yra nepaprastai svarbi“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė G. Landsbergis.


Užsienio reikalų ministras tikino, kad Kinijos spaudimas įmonėms prasidėjo dar gerokai prieš Lietuvai suteikus galimybę Taivanui atidaryti atstovybę Vilniuje. Ministro teigimu, iš kai kurių įmonių jis išgirdo aiškius supratimo ir paramos ženklus Vyriausybės vykdomai politikai.


„Šiandien taip pat man teko perskaityti ir kitos didelės įmonės „Teltonika“ pasisakymus, taip pat jos vadovas kalbėjo ir susitikime su prezidentu apie tai, kad problemos su Kinija daugeliui įmonių yra prasidėjusios kur kas seniau, negu Lietuva suteikė galimybę Taivanui atidaryti atstovybę Vilniuje.

REKLAMA


Tiek tiekimo grandinės, tiek spaudimo priemonės prieš įmones ar prieš valstybes prasidėjo gerokai anksčiau ir dauguma įmonių, kurios turi labai platų savo veikimo horizontą, tiek geografinį, tiek laiko, svarstė būdus, kaip diversifikuoti ir kaip mažinti priklausomybę nuo Kinijos“, – tvirtino ministras.


„Aš išgirdau labai aiškių supratimo ir paramos ženklų Vyriausybės vykdomai politikai, kuri ir prasidėjo nuo to, kad matome poreikį politiškai diversifikuotis ir mažinti priklausomybę nuo vienos valstybės“, – pridūrė G. Landsbergis.


Lietuvai leidus Vilniuje veikti Taivaniečių atstovybei, paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai. Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai. Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)