A. Armonaitė: iš Kinijos sukeltos „krizelės“ turime išeiti konkurencingiausia šalimi regione

A. Armonaitė: iš Kinijos sukeltos „krizelės“ turime išeiti konkurencingiausia šalimi regione


Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė neabejoja, kad Kinijos ekonominio spaudimo keliama grėsmė Lietuvos ekonomikai iš tikrųjų gali būti galimybė pralenkti kaimynes. Anot ministrės, Lietuva turi tapti konkurencingiausia valstybė regione.


„Turime tapti konkurencingesni nei kiti, ir šita „krizelė“, į kurią papuolėme dėl to, kad Kinija nusprendė „išimti“ mus iš savo muitinės sistemos, mums turi būti pirmiausia galimybė tapti pačia konkurencingiausia valstybe. Bent jau regione tai tikrai, bet tikiuosi ir Europos Sąjungoje“, – LRT Radijui antradienį sakė A. Armonaitė.


Pasak ministrės, institucijos ir politikai turi nutraukti ir pasaulinėje žiniasklaidoje aptariamus ginčus, ar Taivaniečių atstovybės pavadinimas buvo klaida, ir vietoj to padėti ieškoti sprendimų, kaip Lietuva galėtų tapti konkurencingesne valstybe nei yra dabar.


„Ko šiuo metu mums labiausiai reikėtų vengti, tai viešo santykių aiškinimosi tarp institucijų, įvairių politikų ir pareigūnų, aptariant tai ir girdint ne tai kad visai valstybei, bet visam pasauliui. Tai dabar neturėtų būti mūsų fokusas. Mūsų fokusas turėtų būti padaryti taip, kad Lietuva būtų ne tik tokia konkurencinga, kokia buvo iki šiol, bet, tiesą sakant, pati konkurencingiausia regiono valstybė“, – įsitikinusi A. Armonaitė.

REKLAMA


Tam esą būtina draugiškesnė mokestinė aplinka, verslui taip pat būtina leisti lengviau įsivežti darbo jėgą iš užsienio valstybių, nurodo ministrė.


„Įmonės, kurios investuoja į naują plėtrą ir naujas darbo vietas, naujus gamybinius pajėgumus, kad tai nebūtų apmokestinta šiuo metu (tai yra apmokestinta pelno mokesčiu). Turime atviriau žiūrėti į talentų įsileidimą iš viso pasaulio, nes mūsų kaimynės (...) yra priėmusios ir nuolat priima drąsius sprendimus“, – vardijo ji.


„Kviesiu priimti tokius sprendimus ir Lietuvą“, – pažadėjo A. Armonaitė, be kita ko, patikinusi, jog „skaitmenizuotų valstybių pasaulyje Lietuva yra pakankamai greita ir lanksti ir ji šitos reputacijos neprarado“.


Kinija pradėjo spausti Lietuvos verslą po to, kai lapkričio viduryje Vilniuje buvo atidaryta pirmoji pasaulyje Taivano atstovybė salos, o ne jos sostinės Taibėjaus pavadinimu. Nors oficialiai vadinama Taivaniečių atstovybe, o Užsienio reikalų ministerija tikina, kad ji skirta ekonominei ir kultūrinei, o ne diplomatinei partnerystei plėtoti, Pekinas kaltina Lietuvą pažeidus „Vienos Kinijos„ principą.

REKLAMA


Be kita ko, gruodį Lietuvos verslas pranešė apie nesėkmingus bandymus Kinijoje išmuitinti savo prekes, nes Lietuva buvo išbraukta iš jos muitinės sistemos, dėl ko sutriko lietuviškų prekių eksportas. Nors, tikėtina, tyčia išbraukta iš sistemų Lietuva vėliau vėl joje atsirado, Pekinas gruodžio pradžioje liepė tarptautinėms bendrovėms nutraukti ryšius su Lietuva, kitaip šioms grėstų pašalinimas iš Kinijos rinkos.


Dėl pašlijusių santykių su Kinija Lietuvos verslas skaičiuoja apie 300 mln. eurų vertės nuostolius.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>