Technologijų šuolis Lietuvoje: prostatos vėžys jau diagnozuojamas be skausmingų procedūrų

Technologijų šuolis Lietuvoje: prostatos vėžys jau diagnozuojamas be skausmingų procedūrų


Prostatos vėžys – viena dažniausių vėžio formų, kuria suserga vyrai. Per metus Lietuvoje diagnozuojama apie 3 tūks. naujų prostatos vėžio atvejų.


Iki šiol prostatos vėžys buvo diagnozuojamas atlikus iš venos paimto kraujo tyrimą ir nustačius prostatos specifinį antigeną (PAS). Aptikus didesnį kiekį PAS, atliekama prostatos biopsija ir gauta medžiaga mikroskopiškai ištiriama. Prostatos biopsija – skausminga ir rizikinga procedūra. Nuo šiol jau galima jos išvengti. Lietuvos biotechnologijų mokslininkai išrado būdą kaip prostatos vėžį diagnozuoti iš šlapimo.


„Mes sukūrėme diagnostikos testą ir teikiame tyrimo paslaugą. Gydytojai urologai gali ją užsakyti savo pacientams. Mes gauname iš gydytojų jų pacientų šlapimo mėginius ir juos ištyrę galime nustatyti prostatos vėžio riziką, tai yra tikimybę, kurią patvirtintų prostatos biopsija, jei būtų atliekama. Mūsų testas padeda išvengti bereikalingų biopsijų“, – sako UAB „Diagnolita“ direktorius, medicinos biologas Julius Gagilas.


Per metus Lietuvoje atliekama apie 10 tūkst. biopsijų. Pasak specialistų, tai rizikinga ir nemaloni procedūra. Prieš paimant audinio mėginį, daromas prostatos masažas – tai skausminga, o atliekant adatos dūrius yra kraujo užkrėtimo tikimybė. Pasak J. Gagilo, jei prostatos vėžys nedaug pažengęs, yra nemaža tikimybė, kad biopsijos pagalba jis nebus aptiktas, todėl procedūrą teks kartoti.

REKLAMA


„Apie 50 proc. visų atliekamų biopsijų būna neigiamos, tai reiškia, kad didelis kiekis biopsijų daromas bereikalingai. Biopsija yra invazinė procedūra. Tai reiškia, kad imamas audinio gabalėlis iš organo. Procedūra pacientams gali sukelti komplikacijas, skausmą, nepatogumą, kraujavimus. Invazinės procedūros neretai sukeliia komplikacijas.


Mūsų testas yra ne invazinė procedūra, dar kitaip yra vadinama skysčių biopsija – mes tiriame šlapimą ir jame esančias molekules. Jei organizme yra vėžys, tai jis skleidžia molekules, ląsteles ar jų dalis, jos patenka į skysčius, šiuo atveju į šlapimą ir mes tirdami šlapimą aptinkame medžiagas, kurias skleidžia vėžys“, – aiškino J. Gagilas.


Lietuvos mokslininkų sukurta moderni, neinvazinė prostatos vėžio diagnostika atliekama nuo šių metų pradžios. Kol kas tik Lietuvoje, tačiau greitu laiku planuojama ją taikyti ir Latvijoje bei Estijoje, taip pat tariamasi su kitomis šalimis.

REKLAMA


Diagnostinis šios technologijos tikslumas – 79 proc. Tai geriausias šiuo metu pasaulyje pasiektas prostatos vėžio diagnostikos rezultatas.


Vyrams sulaukusiems 50 metų ir daugiau, rekomenduojama atlikti kasmetinę prostatos vėžio patikrą. Ši onkologinė liga dažnai prasideda tyliai ir ilgus metus lindi žmogaus kūne, tik retais atvejais prostatos vėžys vystosi sparčiai, kai kuriais atvejais išplisdamas į kitus organus, ypač į kaulus. Pasak medikų, kuo anksčiau ši liga diagnozuojama, tuo didesnė tikimybė išgelbėti žmogaus gyvybę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)