Išankstiniai balsavimo rezultatai: kol kas milžinišką persvarą turi G.Nausėda

Išankstiniai balsavimo rezultatai: kol kas milžinišką persvarą turi G.Nausėda


Lietuva greitu metu turės naują prezidentą arba prezidentę. Sekmadienį įvyko antrasis rinkimų turas, o 20 valandą užsidarė visos balsavimo apylinkės.


Prabėgus valandai po balsavimo pabaigos, paaiškėjo ir pirmieji išankstiniai balsavimo rezultatai, kurie yra itin palankūs Gitanui Nausėdai. VRK duomenis, suskaičiavus 308 iš 1972 apylinkių rezultatus, už G.Nausėdą kol kas balsavo net 74,87 procentai rinkėjų.


Tuo tarpu pirmąjį rinkimų turą laimėjusi Ingrida Šimonytė kol kas smarkiai atsilieka ir yra surinkusi tik 23,88 proc. balsų.


Arba G.Nausėda, arba I.Šimonytė pakeis pastaruosius dešimt metų Lietuvai vadovavusią Dalią Grybauskaitę.


I.Šimonytė savo rinkimų štabe sveikino susirinkusiuosius ir dėkojo žmonėms už palaikymą. I. Šimonytė tikino, kad nesvarbu, kas laimės rinkimų kovą, ji sako tikinti, kad tiek ji, tiek jos oponentas Gitanas Nausėda pareigas eis garbingai.


„Esu absoliučiai tikra, kad tas, kas šiandien bus išrinktas, garbingai eis Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas", - teigė ji.

REKLAMA


I.Šimonytė teigė, kad su savo komandą padarė viską, ko net kiti iš jų nesitikėjo.


"Ačiū labai, kas buvo su manimi visą šią rinkiminę kampaniją. Tikriausiai išgyvenome ne pačius atpalaiduojančius mėnesius. Bet kiekvienas iš mūsų, tiek, tas kas prisidėjo savo balsu, tiek tas, kas prisidėjo savo euru. Tiek tas, kas prisidėjo savo geromis mintimis ir darbais, man buvo be galo svarbūs. Štai mes atėjo į antrą prezidento rinkimų turą. Mes parodėme, kad galime padaryti tai, kas kitų nuomone, buvo nepadaroma. Kad galime per rinkimų kampaniją žmonėms nepasakoti pasakų ir nesiūlyti dalykų, kurių negalime padaryti. Kad galime kalbėti atvirai ir sakyti, ką galvoji. Jei tavo galvojimas kažkam neįtinka, tai žmonės patys pasirinks tą galvojimą, kuris jiems labiau tinka", - teigė ji.


Kandidatė pasidžiaugė, kad rinkimų aktyvumas ne ką mažesnis nei per pirmąjį turą.


„Man labai smagu, kad šiandien aktyvumas nėra daug mažesnis nei pirmajame. O tai rodo, kad žmonės, kurie neteko savo kandidato, vis dėlto didžiąja dalimi atėjo balsuoti antrajame ture. Reiškia, jie atėjo pasirinkti savo kandidato. Labai tikiuosi, kad jie pasirinko kandidatą, už kurį galėjo balsuoti „už", o ne todėl, kad norėjo balsuoti „prieš" kitą kandidatą ir visiškai nesvarbu, ar tas kandidatas esu aš, ar ponas Gitanas Nausėda", - teigė ji.

REKLAMA


G.Nausėda sako, kad rinkimų kampanija nebuvo nuobodi – joje, anot kandidato, buvo įdomių momentų ir pakankamai ryškių ginčų. G.Nausėda taip pat sakė manąs, kad rinkimų kampanija buvo aukšto lygio.


„Buvo daug dalykinių diskusijų, bet, matyt, jas lėmė tai, kad žmonės nori sužinoti, ką kandidatai į prezidentus galvoja socialiniais, ekonominiais klausimais. Kad diskusijos buvo nuobodžios, nesutikčiau. Manau, kad buvo ir įdomesnių intrigų, įdomesnių momentų ir tam tikrų pasikeitimų nuomonėmis, pakankamai ryškių ginčų ir dėl kai kurių praeities klausimų, ir dėl ateities vizijų“, - žurnalistams sakė G.Nausėda.


Jis sakė, kad pirmasis jo darbas būtų suformuoti Vyriausybę bei pradėti galvoti apie ilgalaikį nacionalinį susitarimą tarp politinių partijų šaliai svarbiose srityse.
„Pirmiausia norėčiau suformuoti Vyriausybę. Tai svarbu, turint omeny, kad turėtume turėti tam tikrą Vyriausybės tęstinumą, stabilumą. Įdomus klausimas dėl asmenybių, kas užims ministro pirmininko poziciją. Tada pradėsiu galvoti apie nacionalinį susitarimą. (...) Tokiose srityse kaip sveikatos apsauga mums labai reikia ilgalaikių susitarimų tarp daugelio politinių partijų, kad pasiektume ilgalaikių tikslų“, - kalbėjo G.Nausėda.


Paklaustas apie santykius su Rytų kaimynais, G.Nausėda sakė norįs šioje srityje būti diplomatiškas, tačiau, jo teigimu, jei situacija Ukrainoje nepasikeis, santykius su Rusija ir Baltarusija gerinti bus sudėtinga.


„Norėčiau būti diplomatiškas ir naudoti formuluotes, kurios galėtų šiek tiek skirtis nuo tų, kurios buvo prieš tai naudotos, bet fundamentalūs aspektai dėl mūsų santykių su Rusija, Baltarusija priklausys nuo to, kas nutiks Ukrainoje. Jei Ukrainoje situacija bus panaši, bus labai sudėtinga gerinti santykius su Rytų kaimynais“, - kalbėjo G.Nausėda.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)