Mūsų gynybos pramonė - tarptautiniuose vandenyse

Mūsų gynybos pramonė - tarptautiniuose vandenyse

Niujorke ar Vašingtone jau būtų nelengva rasti policijos pareigūną, kuris tarnyboje nenaudotų šalia Vilniaus pagamintų radiacijos matavimo prietaisų.


Nuo nulio po 1990 metų sukurta Lietuvos gynybos pramonė jau drąsiai konkuruoja tarptautinėse rinkose. Mūsų šalyje pagamintus, pavyzdžiui, radiacijos matuoklius naudoja kone visi Niujorko policininkai.


Arūnas MARCINKEVIČIUS


Didžiasalio kaimo gyventojai, ko gero, nė neįtaria, kad jų kaimynystėje gaminami prietaisai, kuriais užtikrinamas šimtų tūkstančių amerikiečių saugumas. Šalia Vilniaus įsikūrusios bendrovės „Polimaster Europe“ pagamintus radiacijos matuoklius savo tarnyboje šiuo metu naudoja jau kone kiekvienas amerikiečių policijos pareigūnas.


Nedidelėje gamykloje – tylu: čia dirbantys inžinieriai ir elektronikos specialistai surenka matuoklius, juos išbando įprastomis ir ekstremaliomis sąlygomis (nuo –40 iki +60 oC), kruopščiai patikrina parametrus ir rengia prietaisus eksportui į užsienio rinkas, daugiausia – Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Pagrindiniai radiacijos matuoklių bandymai atliekami laboratorijoje, kurios sienų storis – 70 cm ir kuri yra įrengta 5 m gylyje po žeme.

REKLAMA


„Čia prietaisai tikrinami elektromagnetinių bangų spinduliuotės būdu. Be abejo, mūsų specialistai šį procesą stebi saugioje patalpoje per kompiuterio ekraną: spinduliuotė yra tokia intensyvi ir pavojinga, kad vienas žmogus jau po minutės, o kitas vos per 30 sekundžių čia būdamas gautų mirtiną dozę“, – pasakoja „Polimaster Europe“ vadovas Michailas Semeniukas.


Radiacijos matuoklių yra įvairių modelių, jų kainos svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. Pareigūnai matuoklius segi prie diržų kaip racijas ar tiesiog nešioja kišenėse. Yra ir tokių matuoklių, kuriuos galima segėti ant riešų kaip laikrodžius. Pagrindinė šių prietaisų paskirtis – fiksuoti radioaktyviąsias medžiagas aplinkoje, tiksliai nustatyti jų kiekį ir nedelsiant apie tai pranešti garsiniu signalu.


Laimi konkursus JAV


Lietuvoje pagaminti radiacijos matuokliai keliauja į Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Nyderlandus, Belgiją, Lenkiją, vis dėlto daugiausia – apie 80 proc. – šių prietaisų eksportuojama į JAV. Ten jau kurį laiką įgyvendinama didelio masto antiteroristinė programa, ypač sustiprinta yra šalies apsauga. Taikant terorizmo prevencijos priemones, didelis dėmesys skiriamas išpuolių naudojant vadinamąsias radiacijos bombas prevencijai.

REKLAMA


Radiacijos bombai sprogus, į aplinką gali būti paskleistas didelis kiekis pavojingų radioaktyviųjų medžiagų. Tad naudodami Lietuvoje sukurtus matuoklius amerikiečių policijos, saugumo ir muitinės pareigūnai nuolat stebi, ar aplinkoje nėra normas viršijančių radiacijos šaltinių, ir gali labai greitai aptikti net menkiausią įtarimą keliantį objektą. Lietuviškais radiacijos matuokliais tikrinami kroviniai, konteineriai, keleivių bagažas. Todėl dabar Niujorke ar Vašingtone jau būtų nelengva rasti policijos pareigūną, kuris savo tarnyboje nenaudotų šalia Vilniaus pagamintų radiacijos matavimo prietaisų.


Neseniai „Polimaster“ įmonių grupė vėl laimėjo JAV policijos konkursą 5 tūkst. radiacijos matuoklių įsigyti. Beje, prieš JAV prezidento Donaldo Trampo inauguracijos ceremoniją radiacijos bombų buvo ieškoma taip pat Lietuvoje pagamintais matuokliais.


Konkuruoja pasauliniu mastu


Pasak Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos (LGSPA) direktoriaus Rosvaldo Gorbačiovo, asociacijai priklausanti „Polimaster“ įmonių grupė nuolat laimi JAV skelbiamus konkursus, nors juose dalyvauja didelės amerikiečių ir kitų Europos šalių įmonės ir kasmet išsiunčia už Atlanto tūkstantines radiacijos matuoklių siuntas.


Tai, kad jau kone kiekvienas amerikiečių policijos pareigūnas naudoja lietuvių pagamintus radiacijos matuoklius, yra ne tik vienos įmonės, bet ir visos Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės pripažinimas. Tokie pavyzdžiai patvirtina, kad mūsų šalies gynybos pramonės potencialas yra labai didelis: turime aukštos kvalifikacijos specialistų ir gebame sukurti technologijas ir produktus, kurie sėkmingai konkuruoja pasauliniu mastu.



LGSPA nariai šiuo metu eksportuoja apie 90 proc. pagamintos produkcijos. Ir ji pasklinda po visą pasaulį – nuo Japonijos iki JAV. Beje, minėti „Polimaster Europe“ radiacijos matuokliai naudojami ir Lietuvoje, tik ne taip masiškai, kaip JAV. Pavyzdžiui, tokius prietaisus naudoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas. Apie 100 radiacijos matuoklių netrukus planuoja įsigyti ir Ignalinos atominė elektrinė. Be to, Lietuvoje gaminami ne tik rankiniai matuokliai, bet ir radiaciją matuojantys vartai, statomi pasienio punktuose ar oro uostuose. Tokių sistemų kaina siekia nuo 20 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.


Potencialas – didžiulis


LGSPA šiuo metu vienija apie 50 narių, atstovaujančių daugiau nei 100 įmonių ir institucijų, kuriose dirba apie 10 tūkst. specialistų. Į asociaciją susibūrusios bendrovės dirba mokslinių tyrimų, inovacijų ir technologijų, komunikacijų, informacinių technologijų, kibernetinio ir energetinio saugumo srityse, gamina ginkluotę, amuniciją ir aprangą, teikia oro, vandens ir sausumos karinio transporto priežiūros ir remonto paslaugas, veikia žvalgybos, stebėjimo, taikinių aptikimo ir rizikos valdymo srityse.


Nors karinių technologijų srityje besispecializuojančios Lietuvos įmonės savo gyvavimo istoriją skaičiuoja vos du ar tris dešimtmečius, NATO valstybės jau drąsiai perka mūsų šalyje pagamintus radiacijos matuoklius, naktinę įrangą, neperšaunamąsias liemenes, uniformas ir kt. Pasaulis jau įsitikino, kad mūsų gynybos pramonė siūlo kokybišką ir vakarietiškus standartus atitinkančią produkciją.


R. Gorbačiovo teigimu, Lietuvos įmonėms pavyksta prasimušti į pasaulinę rinką todėl, kad mūsų gaminama produkcija yra ne tik kokybiška ir atitinkanti Vakarų standartus, bet neretai ir pigesnė. „Manau, nesuklysiu pasakęs, kad tai yra pirmiausia mūsų nuoseklaus ir kruopštaus darbo rezultatas. Konkuruoti pasauliniu mastu nėra lengva, nes konkurencija ginkluotės rinkoje – didžiulė. Tačiau akivaizdu: Lietuvos gynybos pramonė tampa visaverte pasaulinės gynybos pramonės žaidėja, ir tai – didžiulis potencialas jai augti toliau“, – pabrėžė LGSPA direktorius.


Daugiau svarbių, įdomių ir naudingų temų - žurnale SAVAITĖ







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)