Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

Anykščių medžių lajų takas yra pirmasis tokio pobūdžio takas ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje.


Vasara! Kai ore tvyro pievų, miškų, grybų, uogų, vandens ir dar gausybė įvairiausių kvapų. Vasaros metas asocijuojasi su atostogomis, naujų potyrių ir pažinimo alkiu. Ir nereikia jaudintis, kad tolimi egzotiški kraštai jums taip ir liko tolimi – daug puikių emocijų galima patirti ir neiškėlus kojos iš Lietuvos.


Birutė JANČIENĖ


Vėjo tunelis


Norite šokti parašiutu, tačiau vis nesiryžtate? Panašių potyrių suteiks vėjo tunelis. Šią pramogą rasite Vilniuje ir kartu galėsite pasigrožėti nematytomis sostinės vietomis. Kas gi tas vėjo tunelis? Tai pramoga, leidžianti patirti laisvo kryčio pojūtį, prilygstantį jausmui lyg šoktumėte parašiutu iš maždaug 4 000 m aukščio. Tik neišsigąskite! Šiame stiklo ir metalo tunelyje jums talkins patyrę instruktoriai. Tereikės „atsigulti“ ant pilvo ir… pasijusite atsidūrę tarp dangaus ir žemės!


Kokiu principu tunelis veikia? Įsivaizduokite, kad važiuojate automobiliu. Pravėrę langą iškišate ranką. Ir? Iškart pajuntate oro srautą. Kuo didesnis automobilio greitis, tuo stipresnis vėjo pasipriešinimas. Aerodinaminiame tunelyje sukurtas dirbtinio oro srautas – „pučia“ itin stiprus (iki 250 km per valandą greičio) vėjas, galintis pakelti žmogų aukštyn, išlaikyti jį ore bei leisti patirti laisvo kritimo pojūtį.

REKLAMA


Norint patirti šiuos pojūčius, nereikia jokių sudėtingų mokymų. Pakanka vos krustelėti koją, ranką, galvą: menkiausias kūno judesys lemia veiksmą – tunelyje esantis žmogus kyla, leidžiasi ar sukasi. Išlaikyti teisingą kūno padėtį padeda instruktoriai.


Kukurūzų labirintai


Norite įveikti baimę pasiklysti, smalsu surasti klaidų išėjimą – tuomet pasivaikščiokite kukurūzų labirintu. Nuorodą į jį rasite važiuodami keliu Vilnius–Trakai. Kukurūzų laukai driekiasi net trijų hektarų plote. Tačiau šie milžiniški augalai veikiausiai kelia ne itin malonius įspūdžius – juk būtent kukurūzų laukuose sukurtas ne vienas Holivudo siaubo filmas.

„Iš tiesų, čia yra šiek tiek paslapties ir mistikos. Siaubo? Nemanau!“, – juokiasi pirmojo Lietuvoje kukurūzų labirinto sumanytojas ir įkūrėjas Saulius Kaminskas bei patikina, kad kukurūzų labirintas lankytojus priims nuo liepos pabaigos, mat ši vasara nėra itin palanki kukurūzams augti. Šie mistiškas asociacijas keliantys augalai turi išstypti iki 3–4 metrų, antraip koks gi čia labirintas.
Pasak Sauliaus, jo sukurti kukurūzų labirintai – ne atsitiktiniai, o „teminiai“. Pirmajame kukurūzų labirinte (užaugintame 2008 metais pusantro hektaro plote, jo takelių ilgis – pusantro kilometro) buvo „išraižyta“ Gedimino pilis. Taigi lankytojai turėjo progos pasivaikščioję po „pilį“ ir surasti išėjimą iš jos.

REKLAMA


O štai 2009 metais kone dviejų hektarų plote išraizgytų takelių ilgis buvo du kilometrai. Šiame Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti skirtame kukurūzų labirinte buvo „išraižytas“ tūkstantmečio ženklas su Vyčiu. 2010 metų labirinte buvo matyti Europos žemėlapis. Labirinto lankytojai čia galėjo aptikti daugelį Europos miestų. Taip pat buvo įrengtas mažesnis – pusės hektaro ploto – labirintas mažiesiems lankytojams. 2011 metais S. Kaminsko puoselėtas didysis kukurūzų labirintas atkartojo garsiąją Mikelandželo freską „Adomo sukūrimas“, tuo tarpu mažasis labirintas sukurtas pagal „Eurobasket 2011“ logotipo motyvą. 2012 metais didžiajame kukurūzų labirinte buvo „išraižytas“ bičių korys su apokalipsės elementais.


Šiųmečio labirinto kodas – pjūtis. Belieka po jį paklaidžioti! Ar įmanoma labirinte pasiklysti? S. Kaminskas šypsosi: „Be abejo, galima“. Tačiau panikuoti tikrai neverta. Prieš kelionę po labirintą lankytojai gauna pakankamai informacijos ir patarimų, kaip rasti išėjimą. Pasak kukurūzų laukų šeimininko, pasitaiko ir ištroškusių „adrenalino“ – panorusių raizgiais kukurūzų takeliais paklaidžioti temstant ar šviečiant mėnulio pilnačiai. Kraupoka? Užtat išties įspūdinga!


Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

Kukurūzų labirintai driekiasi net trijų hektarų plote.


Energiniai Žemaitijos labirintai


Keliaudami po kalvotąją Žemaitiją būtinai užsukite į Jurgos ir Antano Jakimavičių sodybą Likšų kaime (Plungės rajone). Paklaidžioję čia išdėstytais energiniais labirintais, patirsite ramybės ir harmonijos pojūtį, pasinersite į tylą ir patirsite sielos katarsį.


Pasak sodybos šeimininkų, energiniai labirintai skirti ne klaidžioti, o medituoti, pasisemti jėgų, pasimelsti, apmąstyti, nusiraminti, susigrąžinti vidinę pusiausvyrą. Beje, čia esantys labirintai nėmaž nepanašūs į tuos, kuriuose daug apgaulingų posūkių ir nepraeinamų sienų, o tikslas – ieškoti ir surasti išėjimą.


Jakimavičių sodybos teritorijoje esančiame parke kiekvienas labirintas turi vieną vienintelį taką, vedantį labirinto centro link ir atgal. Visi penki labirintai apsodinti gėlėmis, išpuošti dekoratyviniais augalais. Ilgiausio labirinto takelis – kone dviejų kilometrų ilgio. O visų penkių labirintų takelių ilgis – net keturi su puse kilometro!



Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

Jakimavičių sodyboje esantys labirintai skirti ne klaidžioti, o medituoti, pasisemti jėgų.

Pramogos aplink Anykščius


Grožėdamiesi Anykščių apylinkėmis, nepravažiuokite prošal Puntuko akmens ir būtinai pasigrožėkite įspūdingu Medžių lajų taku, įsikūrusiu nuostabiame Anykščių šilelyje. Šis takas yra 300 metrų ilgio ir kyla iki 21 metro aukščio virš žemės. Takas baigiasi apžvalgos bokštu, kuriame įrengta apžvalgos aikštelė. Anykščių medžių lajų takas yra pirmasis tokio pobūdžio takas ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje. Tako grindys – permatomos, tad viskas, kas po kojomis, šonuose ir virš galvos matyti kiaurai. Atrodo, lyg tinklu eitum per orą.


Dairydamiesi po šio Aukštaitijos miesto apylinkes, neaplenkite jau ketvirtąjį sezoną lankytojus pasitinkančio karklų labirintų parko, veikiančio gegužės–spalio mėnesiais, ir rugpjūčio–spalio mėnesiais lankytojus priimančio kukurūzų labirinto.


Pasak parko direktoriaus Deivido Dilio, pastarasis labirintas kuriamas jau devintąjį sezoną ir yra pirmas toks labirintas Utenos apskrityje. Labirinto motyvas – Puntuko akmuo. Klaidžiojimas labirintų takeliais – puiki pramoga visiems: mažiems ir dideliems, jaunimui ir senjorams.


Anykščių pašonėje esantį pramogų parką sudaro keturi labirintai – didysis, apvalusis, lenktynių ir kukurūzų. „Labirintai – ne vienintelė mūsų parko pramoga, – šypsosi direktorius. – Čia užsukę galėsite pasidairyti kreivų veidrodžių karalystėje, vadinamajame juoko kambaryje, praeiti veidrodžių labirintu. Taip pat užsukti į apverstą namą, kuriame – viskas aukštyn kojomis. Mat namukas stovi ne tiesiai, o yra šiek tiek pakreiptas. Vieniems lankytojams čia mažumėlę svaigsta galva, kiti sako patiria keistų pojūčių, užtat visi džiaugiasi čia nusifotografavę. Nuotraukos – išties įspūdingos!“


Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

Anykščių medžių lajų takas vilioja poilsiautojus.

Kalitos kalnas


Lankydamiesi Anykščiuose, Kalitos kalno teiraukitės bet kurio anykštėno. Tikrai nurodys teisingą kryptį. Žiemą čia galima slidinėti, o vasarą… pasivėžinti rogutėmis. Taip, taip, rogutėmis! Tiesa, trasa – vos pusės kilometro ilgio, tad nusileidimas trunka labai trumpai. Todėl norint patirti sodresnių įspūdžių, verta nusileisti nuo kalno bent tris keturis kartus.


Smagumėlis! Tereikia prisisegti saugos diržus ir gaudyti vėją. Na, o jeigu tokia atrakcija suteikia per mažai adrenalino, išbandykite Kalitos salto. Tai būdas nuriedėti nuo kalno kitaip. Įsėdę į apskritą įrenginį, nuo kalno viršūnės kūlvirsčiais nusirisite žemyn. Akyse mirguliuos dangus ir žemė, o pro ausis švilps vėjas.

Pabūti kosmose? Misija įmanoma!


Tereikia užsukti į Anykščių Menų inkubatoriuje įsikūrusį veidrodžių kambarį, pavadintą „Cosmos Paukščių taku“. Ko gero, tai vienintelė vieta Baltijos šalyse, kur galima panirti į kosmosą, sustoti akimirkai ant galaktikos krašto ir pažvelgti į begalę žvaigždžių.


Begalinės erdvės iliuziją sukuria veidrodžiai, šviesa ir muzika. Čia, regis, nėra nei pradžios, nei pabaigos. Atrodo, lyg būtum atsidūręs skaitmeninėje matricoje, kosmose. Čia girdėti keisti garsai ir skambesiai. Kosmoso kambaryje greitai prarandamas realios erdvės ir laiko suvokimas. Ir tai išties nė su kuo nepalyginama būsena.


Laikas skaičiuoti žvaigždes


Vasara – geriausias metas apsilankyti Molėtų astronomijos observatorijoje ir suskaičiuoti žvaigždes. Jei rimtai, Molėtų observatorijos lankytojai supažindinami su Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis. Čia galima pamatyti daug įvairių planetų, žvaigždžių, ūkų nuotraukų, paliesti 165 cm skersmens teleskopą – didžiausią mokslinės paskirties įrenginį visoje Šiaurės Europoje.

REKLAMA


Na, o pro observatorijoje esantį ekskursinį teleskopą galėsite pasidairyti po naktinį dangų, stebėti įdomiausius tąnakt matomus dangaus objektus. Tik viena labai svarbi sąlyga – giedras ar mažai debesuotas dangus. Taigi orą būtina „užsisakyti“ iš anksto, antraip tiesiog matysite apniukusį dangų.


Lietuviškos vasaros pramogos gniaužia kvapą

„Vinetu kaimas“ lankytojus pasitinka totemų stulpais, tradicinėmis indėnų palapinėmis ir būgnų garsais.


Indėnų kaimas


Pasirodo, ir tokį galima aptikti Lietuvoje. Kur? Pakeliui į pajūrį! Nuo vieškelio Klaipėda–Kretinga lauko keliuku pasukus vingiuojančios Danės upės link, už puskilometrio išvysite iškabą su užrašu „Vinetu kaimas“. Šiek tiek tolėliau, Akmenos (Danės) upės slėnyje įsikūrusi Šiaurės Amerikos indėnų stovyklavietė.


„Vinetu kaimas“ lankytojus pasitinka totemų stulpais, tipiais (tradicinėmis indėnų palapinėmis) ir šamaniškais būgnų garsais. Su atvykėliais sveikinasi pats kaimo šeimininkas – indėnų vadas Vinetu.
Šis kaimas – Klaipėdos rajone, Šlikių kaime, klaipėdiečių Jurgitos ir Mindaugo Timinskų šeimos įkurta turizmo sodyba. Mindaugas Timinskas sako, kad idėja sukurti tokį kaimą gimė tuomet, kai pabodo gyventi mieste, kai ėmė stigti gamtos su paukščių čiulbėjimu, žolės šlamesiu ir visais kitais mieste negirdimais garsais. Buvo metas, kai iškeitęs miestą į kaimą, Mindaugas su šeima gyveno palapinėse. Vėliau iškilo trobesiai.


„Akmenos (Danės) slėnyje nėra vėjų. Aplinkui jie siaučia, ūžauja, o čia tyku ramu, – pasakoja nūdienos Vinetu. – Todėl ir pasirinkome šią vietą.“ Indėnų kaimas lankytojus priima jau nuo 2010 metų. Kaime stovi autentiškos, indėnų siūtos įvairaus dydžio palapinės, į Šlikius atkeliavusios tiesiai iš Šiaurės Amerikos. Taip pat stovi troba – salūnas, kur galima pamatyti įvairių indėnų trofėjų, meno kūrinių.


Kaime ganosi avys, ožkos, žirgai – puiki edukacinė programa mažiesiems lankytojams. Sodybos šeimininkas džiaugiasi, kad kaimelio autentiškumu lieka sužavėti net (kartais čia apsilankantys) tikrieji indėnai. Pasirodo, užsukti į šią vietą galima kiaurus metus. Ir indėniškų patiekalų paragausite, ir nakvynę gausite. Negana to, būgnų skambesio paklausysite, o ir patys būgną mušite. Išvysite paslaptingą taikos pypkės rūkymo ceremoniją ir būtinai susapnuosite gerą sapną, mat bloguosius surenka virš lovų kabančios sapnų gaudyklės.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)