Kintuose – švaresnis oras ir mažesnės šildymo išlaidos

Kintuose – švaresnis oras ir mažesnės šildymo išlaidos


Kažkada žvejų miesteliu buvę Kintai pastaraisiais metais keičia savo veidą. Šią ramią oazę atranda vis daugiau poilsiautojų, gamtos mylėtojų, čia vyksta įvairios meno iniciatyvos. Prie miestelio modernėjimo prisideda ir plika akimi nematomi, tačiau dėl to ne mažiau svarbūs atnaujinimai. Vienas tokių – prieš trejus metus pakeisti Kintų katilinės katilai.


„Anksčiau Kintų katilinėje veikė trys kietuoju kuru, medžiais ir anglimis kūrenami šildymo katilai. Toks kuras buvo ir neekonomiškas, ir taršus, todėl buvo nuspręsta situaciją keisti, įrengiant biokuro katilus, nes biokuras tausoja aplinką, yra nekenksmingas“, – sako bendrovės „Šilutės šilumos tinklai“ direktoriaus pavaduotojas Stasys Strakšys.


Išlaidos sumažėjo kone perpus


Pradėjus ieškoti galimybių modernizuoti įrangą, pakeisti esamus iškastinį kurą deginančius katilus ir efektyviau išnaudoti energetinius resursus, buvo pasirinktas variantas tris taršius, iškastinį kurą deginančius katilus pakeisti vienu, kūrenamu biokuru – skiedromis. O kad nebūtų priklausomi nuo vieno katilo, lygiagrečiai buvo įrengtas ir rezervinis, kūrenamas skystuoju kuru.

REKLAMA


Šiam projektui įgyvendinti prireikė daugiau kaip 200 tūkst. eurų, iš kurių 90 tūkst. buvo gauta pasinaudojus Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšomis.


S. Strakšys sako, kad finansinė katilų pakeitimo nauda jau akivaizdžiai matyti.


„2018–2019 m. šildymo sezono metu, kai dar veikė senieji katilai, kurui išleidome apie 27 tūkst. eurų. 2021 m. jau su nauju katilu išlaidos per sezoną siekė apie 15 tūkst. eurų – kone perpus mažiau. Sutaupymas akivaizdus. Be to, kadangi šilumos gamybos procesas katilinėje maksimaliai automatizuotas, valdomas nuotoliniu būdu, sutaupome laiko ir kitų išlaidų“, – sako pašnekovas.


Anot S. Strakšio, Kintų katilinėje pagaminta šilumos energija yra tiekiama miestelyje esančioms visuomeninėms įstaigoms. Tai daugiafunkcis centras, vaikų darželis, mokykla, Vydūno muziejus, seniūnija, meno centras.


Mažesnė oro tarša


Labai dideliu naujo biokuro katilo privalumu S. Strakšys vadina ir daug švaresnį Kintų orą šildymo sezono metu.

REKLAMA


„Dar planuodami šį projektą prognozavome, kad dėl kuro rūšies pakeitimo aplinkos tarša ženkliai sumažės. Iš tikrųjų išmetamų teršalų, kietųjų dalelių kiekis dabar yra kur kas mažesnis, žiemos metu nebesijaučia specifinio kietojo kuro katilų sukuriamų dūmų kvapo. Biokuro katilų gaminama šilumos energija yra ne tik ekonomiškesnė, bet ir švaresnė – kietosioms dalelėms valyti kamine įrengtas valymo įrenginys ciklonas, užtikrinantis ne mažesnį kaip 85 proc. kietųjų dalelių išvalymo lygį“, – aiškina pašnekovas.


Netoli Kintų gyvenanti Joana Sakalauskienė sako, kad kam nors tokio mažo miestelio katilo pakeitimas gal ir gali atrodyti nedidelis dalykas, tačiau vietiniams gyventojams tai svarbus žingsnis.


„Kintų oro švarumas yra, be abejo, svarbiausias jo gyventojams, tačiau ne mažiau svarbus jis ir dėl to, kad esame netoli įvairių saugotinų teritorijų, turime nemažai traukos objektų, sulaukiančių turistų dėmesio ne tik vasarą, bet ir žiemą. Todėl labai gerai, kad vykdomos tokios iniciatyvos, kurios ne tik leidžia sumažinti šildymo išlaidas, bet ir gerina aplinkos būklę. Nėra rūkstančių dūmų, nemalonaus kvapo, suodžių ir kitų gyventojų sveikatai kenksmingų teršalų“, – teigia netoli Kintų gyvenanti Joana Sakalauskienė.


„ES investicijos mažina sąskaitas“ – Finansų ministerijos inicijuota komunikacijos kampanija, kuria siekiama visuomenei pristatyti sėkmingai įgyvendintus tvarius energetinius ir renovacijos projektus. Žaliasis kursas, nukreiptas ir į tvarios energetikos skatinimą, yra vienas iš Lietuvos prioritetų, o jau 20 metų Lietuvai teikiamos ES investicijos ne tik skatina žalius pokyčius, padeda įdarbinti saulę ir vėją, šildymui naudoti energetiškai efektyvesnius įrenginius, bet ir leidžia džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis.


Kintuose – švaresnis oras ir mažesnės šildymo išlaidos







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)