Freddie Mercury kelias į šlovę prasidėjo tolimoje saloje

Freddie Mercury kelias į šlovę prasidėjo tolimoje saloje


„Aš nebūsiu roko žvaigždė. Aš būsiu legenda“. Frazė, kadaise ištarta „Queen“ lyderio Freddie Mercury, išsipildė kaip mistiška pranašystė. Paslapčių jo gyvenime buvo nemažai ir net šiais laikais apie jį statomi filmai apie tai labiau nutyli, nei kalba. Vis dėlto, mes nesunkiai galime išgliaudyti bent vieną jų ir tiesiogine prasme nusikelti ten, kur gimė šis talentas – į Zanzibaro archipelagą šalia Tanzanijos krantų.


Freddie Mercury gimė 1946 m. Zanzibare, tikrasis jo vardas – Farrokhas Bulsara. Tuo metu Zanzibaras priklausė Didžiajai Britanijai, o jo šeimos istorija buvo dar sudėtingesnė: kadaise jo protėviai persai bėgo nuo arabų invazijos į Indiją.


Vaikystę Farrokhas praleido šioje saloje, vėliau buvo išsiųstas į Indiją mokytis, kur būdamas 12-os jau subūrė savo pirmąją grupę. Atgal į Zanzibarą jis grįžo 1963-aisiais, tačiau po metų su šeima turėjo bėgti nuo gyvybei grasinančių sukilėlių. Kelias nusidriekė į Londoną, kur po kelerių metų, pradėjus repetuoti bei įrašinėti muziką su būsimais kolegomis grupėje „Queen“, ir atsirado Freddie Mercury pseudonimas.

REKLAMA


Apie gimtinę Freddie nemėgo daug kalbėti, tačiau pagrindinė Zanzibaro sala Ungudža netruko tapti mėgstama jo ir grupės gerbėjų apsilankymo vieta, savotiška Meka. Patirtis praturtinančiam vizitui čia išties nemažai priežasčių – nuo minkšto, balto smėlio paplūdimių ir akinančiai žydro vandens iki Rytų Afrikos genčių, arabų, persų bei Indijos kultūrų sinergijos tyrinėjimo.


Žvaigždės muziejus – senajame miesto centre

Stone Town, arba Miestas iš akmenų – taip vadinasi senoji Zanzibaro miesto dalis, tarsi persmelkta egzotiškų prieskonių, kuriais čia prekiaujama iki šiol, aromatais. Čia, viename svarbiausių Rytų Afrikos miestų, pripažintu UNESCO paveldu, surasite namus, kuriuose gyveno būsima roko legenda – „The Mercury House“.


Dar visai neseniai čia buvo galima pasigrožėti tik vitrinomis, nukrautomis išblukusiomis legendos nuotraukomis ir nykia, tiesiog Farrokho Bulsara gimimo faktą konstatuojančia lentele ant sienos.

REKLAMA


Nors spėlionių dėl užvertų namų durų būta įvairių, šiandien jos atvertos. 2019 m., minint 28-ąsias atlikėjo mirties metines, namas virto visiems atviru muziejumi. Jo viduje – nuotraukomis, paveikslais ir senų laikraščių iškarpomis nukabintos sienos, o kambario centre rasite pagrindinę figūrą: juodą fortepijoną, pasakojantį „Queen“ lyderio muzikinės istoriją pradžią. Kadaise juo grojo nepaprastai talentingas jaunuolis.


Miesto žavesį neabejotinai lemia įvairių kultūrų įtakos, ypač atsispindinčios pastatų architektūroje ir miesto išplanavime. Viena iš išskirtinių Zanzibaro senamiesčio ypatybių –raižytos medinės namų durys. Kiekvienos jų yra unikalios ir atspindi ne tik šeimos socialinį statusą, bet ir religiją.


Atsekti Freddie žingsnius jo vaikystės mieste

Freddie Mercury tėvai buvo iš pasiturinčių – tai įrodo ne tik prestižinė senamiesčio vieta, kurioje įsikūręs namas, bet ir vėliau sėkmingai susiklostęs šeimos gyvenimas ir statusas jau britų visuomenėje. Tačiau mums rūpi ankstyvieji dainininko metai ir leidžiantis į tolimesnę pažinimo kelionę, svarbu žinoti, kad vietiniai Zanzibaro gyventojai itin draugiškai pasitinka susidomėjusius atvykėlius. Jie yra tikras faktais ir išmone apipintų istorijų šaltinis.


Patariama pabandyti atsekti visus Freddie Mercury žingsnius jo vaikystės mieste: aplankyti gimtuosius muzikanto namus, Ugnies šventyklą, kur jis tapo zoroastrizmo tikėjimo atstovu, dar užsukti į teismo rūmus, kuriuose dirbo jo tėvas. O galutine stotele, paklaidžiojus po senamiesčio siaurų gatvelių labirintą, gali tapti „Freddie Mercury“ restoranas, kupinas tiek atlikėjo, tiek vietinės kultūros paveldo motyvų.



Zanzibaras – dar vienas rojaus kampelis Žemėje

Žinoma, rojaus kampeliu dabar tituluojamos daugelis vietų pasaulyje. Tačiau Zanzibaras iš kitų išties išsiskiria peizažais, paplūdimiais, kuriuose absoliučiai nėra turistinio šurmulio, žmogaus visiškai neliestomis gamtos vietomis.


Matyt, todėl apie Freddie Mercury parašytoje biografijoje jo paauglystės draugas teigė, kad būsimasis roko gerbėjų širdžių užkariautojas saloje po pamokų labai mėgo maudytis vandenyne ir ilgus pasivažinėjimus dviračiu po pietinę salos dalį.


Tad, kai Zanzibaro senamiestyje išnarpliosite Freddie Mercury legendos ištakas, leiskitės į detalesnį salos pažinimą – ir galbūt mėgstamos atlikėjo dainos suskambės naujai.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)