Dailininkė atskleidžia, kaip šiuolaikinis menas formuoja jauną asmenybę

Dailininkė atskleidžia, kaip šiuolaikinis menas formuoja jauną asmenybę


Meno pažinimas nuo mažens daro teigiamą įtaką formuojantis vaiko asmenybei. Kūrybiškumas gelbsti įvairiose gyvenimo situacijose ir tai yra viena pagrindinių savybių, kuri tampa vis reikšmingesnė bet kokioje profesijoje.


Apie šiuolaikinio meno įtaką asmenybės formavimuisi kalba panevėžietė dailininkė Irina Nosova, kuri jau daugiau nei 30 metų savo patirtimi dalinasi su Panevėžio dailės mokyklos mokiniais ir sako, jog norint atrasti jaunuosius talentus, kartais reikia nebijoti „išlipti“ iš programos rėmų.


Verta peržengti ribas


I.Nosova pasakoja, kad kūrybinė laisvė padeda atskleisti talento užuomazgas. Leidžiant „peržengti“ programos ribas, Panevėžyje užaugo ne vienas talentas.


„Jaučiame, kai mokiniai „netelpa“ į programos rėmus, todėl jiems leidžiama daryti kitaip, kaip norisi jiems patiems. Tuomet ir atsiskleidžia kūrybiškumas. Taip užauginome ne vieną talentą, pavyzdžiui, performansų meistrę Moniką Dirsytę, menininkę Eriką Povilonytę. Smagu matyti, kaip menininkės toliau mokosi ir semiasi žinių, tačiau neužmiršta ir gimtojo Panevėžio“, – sako I. Nosova.

REKLAMA


Pažintis su menu – nuo mažens


Daugeliui atrodo, kad menas klesti tik didmiesčiuose, tačiau I. Nosova pastebi, kad yra mažų miestelių, kurie puikiausiai tvarkosi, jų kultūros centrai yra stiprūs. Visa tai priklauso nuo asmenybių, kurios ten dirba.


„Meno sklaida priklauso nuo pačių žmonių, nesvarbu ar tai miestas, ar miestelis, svarbu yra žmonių noras ir iniciatyvos, kurios meną palaiko“, – pasakoja I. Nosova.


Panevėžys jau po keleto metų turės naują vietą meno pažinimui – Stasio Eidrigevičiaus menų centras (SEMC) taps puikia erdve edukacijoms ir profesionalaus meno sklaidai.


„Norisi, kad nuo pat mažens vaikai augtų apsupti meno ir kultūros. Šviežias modernaus meno gūsis įkvėps jaunimą, tikiu, kad SEMC taps puikia vieta jų talentams skleistis“, – teigia dailininkė.


Kūrybos kelias – auginti menininkus


Nuo 1985-ųjų Panevėžio dailės mokykloje dirbanti I.Nosova atskleidžia darbe labiausiai vertinanti galimybę pastebėti jaunuosius talentus, pasimokyti iš jų pačių ir padrąsinti toliau ryžtingai keliauti kūrybos keliu.

REKLAMA


„Dirbant su mokiniais vertinu galimybę iš jų daug ko išmokti, juk užauginome ne vieną puikių menininkų kartą. Gera matyti, kaip jie toliau auga ir tobulėja, ugdo savo kūrybiškumą užsienyje, o vėliau, sugrįžę į gimtinę, užsuka pasisveikinti“, – pasakoja I. Nosova.


Dailininkės teigimu, meilė menui ne visuomet atsiranda iš pirmo žvilgsnio, kartais prireikia laiko atrasti savo kūrybinį kelią. Pati menininkė užaugo labiau mėgdama kritikuoti meno kūrinius nei kurti, tačiau pasirinkusi tapybą niekada nesigailėjo.


„Kai mokiausi mokykloje, aplinkui daugelis mėgo piešti, tuo tarpu aš labiau mėgau komentuoti jų kūrybą. Vėliau, baigusi mokyklą, supratau, kad būtent tapyba yra mano kelias. Mane žavėjo spalvos, emocija ir įvairios kūrybinės galimybės, kurias suteikia ši dailės sritis. Tapyba man yra menų karalienė. Patekau ten, kur turėjau patekti ir jau daugelį metų tuo džiaugiuosi“, – savo kūrybos kelionę prisimena I. Nosova.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)