Kaip atrodo kosmonautų kasdienybė?

Kaip atrodo kosmonautų kasdienybė?


Tarptautinėje kosminėje stotyje astronautai gyvena apie šešis mėnesius. Čia ne tik atlieka mokslinius tyrimus, bet ir gyvena įprastą kasdienį gyvenimą.


Ramutė ŠULČIENĖ


Astronautai, gyvenantys ir dirbantys tarpplanetinėje erdvėje, turi tokius pačius higienos poreikius, kaip ir žmonės Žemėje. Jie plauna plaukus, valosi dantis, skutasi ir eina į vonią. Tačiau kosmose nėra gravitacijos, todėl visa tai padaryti gerokai sunkiau. Jei paleistų iš čiaupo bėgti vandenį, jis ne bėgtų žemyn, o sklaidytųsi. Kaip sako patys astronautai, vanduo nerastų išėjimo. Todėl jis prausimuisi ir nenaudojamas. Astronautams būti švariems padeda specialiai supakuotas vandens ir muilo mišinys. Šio mišinio išspaudžiama tiesiai ant rankšluosčio, ir drėgnu rankšluosčiu apsivalomas veidas ir kūnas. Laimei, erdvėlaivyje – gaivu, palaikoma tam tikra temperatūra ir drėgnis, todėl žmonės čia pernelyg neprakaituoja.

REKLAMA


Atsargiai – skrenda nagas


Tą patį vandens ir muilo mišinį astronautai naudoja skusdamiesi. Išspaudžia jo ant veido, skustuvu braukia per odą, o nešvarumus nuvalo rankšluosčiu, nes nuplauti skustuvą nėra galimybių.


Reikia išsiplauti galvą? Nusirengti nebūtina – ant plaukų vėl spaudžiama vandens ir muilo mišinio, tik ne per daug, nes, iš karto neprispaustas prie galvos, jis kaipmat virsta lašeliais ir skrieja tolyn. Tuomet į plaukus įtrinama šiek tiek specialaus šampūno ir gerai nusišluostoma rankšluosčiu. Ko gero, ilgų plaukų kosmose turėti nepatariama. Tokius ne tik sunku prižiūrėti – jie dar ir nuolat stovi.


Jei nagus astronautai kirptų mums įprastu būdu, jie skraidytų po visą erdvėlaivį, lįstų kolegoms į akis ir nosis. Išties nemalonu, todėl nagus astronautai kerpa prie oro trauktuvo. Tiesa, nukirptas nagas vis tiek skuba išskrieti, tad tenka vieną kitą pagauti patiems.


Kai prireikia pas nykštukus


Kosminiame laive nėra dušo, praustuvų, bet yra tualetas. Ruošdamiesi į kosmosą, astronautai treniruojasi atlikti ir gamtinius reikalus. Klozetas atrodo gana panašiai kaip tualetas mūsų namuose, tačiau veikia kitaip. Visų pirma astronautas turi prisisegti arba prisilaikyti, kad nenuskrietų. Tualetu galima naudotis įjungus traukimo žarną. Į labai nedidelę klozeto skylę dedamas maišelis, ir į jį oro srovė įsiurbia žmogaus šlapimą ir išmatas.

REKLAMA


Astronautai turi patys užrišti minėtus maišelius ir išmesti į specialų konteinerį. „Didysis reikalas“ yra sudžiovinamas, o šlapimas gali būti perdirbtas į geriamąjį vandenį. Tikrai taip – geriamąjį vandenį, kurio skonis, pasak amerikiečių astronautų, yra visiškai normalus. Perdirbtą šlapimą kol kas drįsta gerti tik amerikiečių astronautai, rusai atsisako tai daryti. Negana to, amerikiečiai perdirba ne tik savo, bet ir rusų šlapimą.


Kūnai, neskirti kosmosui


Sportuoti astronautams – būtina ir kur kas svarbiau, nei būnant Žemėje. Mūsų planetoje žmonės, atlikdami net menkiausią judesį, yra priversti priešintis gravitacijai, ir tam labiausiai padeda kaulai ir raumenys. Tačiau kosmose organizmui nereikia atlikti šio papildomo darbo, nes nėra traukos. Dėl to kaulai ir raumenys greitai silpsta. Astronautai erdvėlaivyje sportuoja bent dvi valandas per dieną. Deja, įprasti treniruokliai kosmose – beprasmiai, be gravitacijos jie – besvoriai. Čia didžiausius sunkumus galėtų kilnoti net ir mažas vaikas. Todėl treniruoklius mokslininkai patobulino. Tarptautinėje kosminėje stotyje yra trys patobulinti treniruokliai, padedantys astronautams atlikti viso kūno treniruotę: dviratis (be ratų), bėgimo takelis ir svorio kėlimo įrenginys.


Žmogaus organizme esantys skysčiai būnant Žemėje teka žemyn ar cirkuliuoja ratu. Kosmose jie pradeda kilti į viršų. Pavyzdžiui, kai kūno skysčiai pakyla į galvą, jie spaudžia akis, dėl to gali pablogėti regėjimas. Kosmose gerokai krinta kraujospūdis, o kraujas linkęs laikytis viršutinėje kūno dalyje. Tad paraudę astronautų veidai neturėtų stebinti.



Miegoti galima skraidant


Kosmose nėra gulėjimo pojūčio. Miegoti galima bet kur ir bet kokia poza. Tiesą sakant, vienas astronautas bandė miegoti tiesiog sklandydamas erdvėlaivyje. Nieko gero neišėjo, bet tik todėl, kad nuolat atsitrenkdavo į prietaisus ir pabusdavo.


Astronautams yra įrengtos miego kabinos. Įskrieję į jas, astronautai įlenda į miegmaišius, kad kūnas miego metu neskrietų, būtų stabilesnis. Erdvėlaivyje nuolat burzgia kondicionieriai, ūžia įvairūs prietaisai, blykčioja lemputės, todėl kai kurie žmonės naudoja ausų kištukus ir akių kaukes.


Ne taip skanu


Maisto įvairovė kosmose pradžiugina net ir išrankius astronautus. Jie gali rinktis iš 150 patiekalų. Maistas kosmose negaminamas, Žemėje pagaminti patiekalai apdorojami taip, kad laikytųsi labai ilgai, ir supakuojami į sandarius plastikinius indus. Kai kurie maisto produktai kosmose paruošiami įpylus šalto ar karšto vandens, kiti gali būti šildomi orkaitėje. Tokie produktai kaip vaisiai, duona ir riešutai gali būti valgomi tokie, kokie yra. Skysčiai iš sandarių pakuočių geriami per šiaudelį tam, kad nuskrieję lašeliai nepakenktų technikai.


Astronautai sako, kad maistas kosmose atrodo beveik beskonis. Daugiausia tai susiję su susilpnėjusia uosle. Dėl skysčių apytakos organizme sutrikimo astronautams užgula nosį – pojūtis gali būti prilyginamas tam, lyg valgytume stipriai sloguodami ar skrisdami lėktuvu.


Stebėti ir atpažinti


Ką astronautai veikia laisvalaikiu? Kaip ir Žemėje, jie skaito knygas, žiūri filmus, kartą per savaitę bendrauja su artimaisiais. Tačiau vienas mėgstamiausių užsiėmimų – pro specialaus kupolo langus stebėti Žemę iš maždaug 340 kilometrų aukščio. Astronautai spėlioja, ties kuria vieta skrieja virš Žemės. Gana greitai jie įgunda atskirti vietoves pagal žemynų formą ir net žemės paviršiaus išvaizdą.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)