Plataus masto tyrimas patvirtina didelį „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos efektyvumą

Plataus masto tyrimas patvirtina didelį „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos efektyvumą


Izraelyje atliktas išsamus tyrimas patvirtina labai aukštą „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos efektyvumą. Jo rezultatai trečiadienį paskelbti specializuotame JAV žurnale „New England Journal of Medicine“.


Tyrimo metu buvo analizuojami 1,2 mln. žmonių duomenys ir prieita prie išvados, kad vakcina 94 proc. apsaugo nuo ligos simptomų.


Vykdant šį tyrimą, pirmą kartą buvo vertinamas vakcinos efektyvumas ja masiškai skiepijant žmones. Tyrimas vyko nuo gruodžio 20 dienos iki  vasario 1-osios – tuo metu, kai Izraelyje jau plito ypač užkrečiamas britiškos atmainos koronavirusas. Dėl to studijos rezultatai yra dar patikimesni.


Pusė žmonių iš 1,2 mln., kurių duomenys analizuoti, buvo paskiepyti „Prizer“/“Biontech“ vakcina, o pusė – ne. Kiekvienas paskiepytas asmuo buvo gretinamas su neskiepytu pagal vienodas ar panašias charakteristikas, pavyzdžiui, amžių, lytį, geografinę kilmę ir sveikatos būklę.


Lyginimas parodė, kad vakcinos efektyvumas prieš COVID-19 ligos simptomus 14-20 dieną po pirmosios dozės suleidimo siekia 57 proc. Veiksmingumas išaugo iki 94 proc. praėjus septynioms dienoms po antrosios dozės gavimo.

REKLAMA


Žmonės, gavę antrąją vakcinos dozę, be to, turi 92 proc. mažesnę riziką apskritai užsikrėsti koronavirusu nei neskiepyti, parodė tyrimas.


Izraelyje jau trečdalis gyventojų iš 9 mln. paskiepyti rekomenduojamomis dviem „Biontech“/“Pfizer“ vakcinos dozėmis.


„Moderna“ ketina didinti vakcinos nuo COVID-19 gamybos pajėgumus


JAV farmacijos kompanija „Moderna“ paskelbė planuojanti didinti vakcinos nuo COVID-19 gamybos pajėgumus.


Kompanija didins savo pajėgumus, siekdama 2022 m. pagaminti maždaug 1,4 mlrd. vakcinos dozių, ir stengsis šiemet pagaminti iki 1 mlrd. dozių.


„Remdamiesi savo diskusijomis su vyriausybėmis visame pasaulyje, manome, kad mūsų vakcinos nuo COVID-19 paklausa ir toliau bus didelė, ir esame pasiryžę iš esmės padidinti savo gamybos pajėgumus“, – teigiama „Moderna“ generalinio direktoriaus Stephane’o Bancelio pranešime.


Kompanijos pranešimas paskelbtas tuo metu, kai JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia paspartinti vakcinos platinimą.

REKLAMA


Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, JAV bendras mirčių, susijusių su COVID-19 skaičius, pirmadienį perkopė pusės milijono ribą. Iki šios dienos šalyje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 28 mln. žmonių.


J. Bideno administracija nori per pirmas 100 savo darbo dienų paskiepyti bent 100 mln. gyventojų.


„Moderna“ klinikiniams tyrimams parengė Pietų Afrikos atmainos koronavirusui skirtą vakcinos variantą


JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ paskelbė JAV Nacionaliniam sveikatos institutui (NIH) pateikusi vakcinos variantą, kuris turėtų apsaugoti nuo Pietų Afrikos atmainos koronaviruso sukeliamos infekcijos.


„Laukiame, kada galėsime pradėti klinikinį papildančiosios vakcinos tyrimą ir esame dėkingi NIH už bendradarbiavimą kovojant su šia pandemija“, – sakė „Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelas.


Pietų Afrikos atmaina yra laikoma pavojingesne nei dabartinės mutacijos, nes ji išvengia kai kurių antikūnų, veikiančių prieš ankstesnes koronaviruso atmainas.


Tai reiškia, kad anksčiau COVID-19 užsikrėtę žmonės gali dažniau dar kartą susirgti šios atmainos sukeliama liga, o tyrimai rodo, kad pirmos kartos vakcinos, tokios kaip „Moderna“ sukurta mRNA-1273, taip pat mažiau apsaugo nuo naujų atmainų sukeliamos COVID-19 ligos.


„Moderna“ svarsto kelias galimas skiepų nuo Pietų Afrikos atmainos sukeliamos ligos strategijas. Bendrovė ketina bandyti žmones skiepyti papildoma būtent šiai atmainai sukurtos vakcinos mRNA-1273.351 doze arba sukurti vakciną, kurią sudarytų pirmos kartos vakcina kartu su specialiai šiai atmainai sukurtos vakcinos doze. Taip pat svarstoma dėl papildomos apsaugos paskiepyti žmones trimis „Moderna“ vakcinos dozėmis.


JAV Maisto ir vaistų administracija pirmadienį paskelbė, kad farmacijos bendrovės, kuriančios vakcinų variantus nuo konkrečių atmainų koronaviruso, neturės įveikti tokio pat ilgo vakcinos tvirtinimo proceso, kaip kuriant visiškai naują vakciną.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)