Ar skausmo gydymas gali tapti priklausomybe?

Ar skausmo gydymas gali tapti priklausomybe?


Dažnai pacientai, kuriems reikia kreiptis į skausmo gydymo kliniką dvejoja dėl vienos klaidingos nuomonės - baimės priklausomybei procedūroms ir vaistams.


Iš tiesų tai nėra tiesa. Skausmo specialistai taiko kelių tipų gydymą: invazinį arba medikamentinį. Invazinis gydymas - tai vietinių anestetikų ir hormoninių vaistų mišinys, leidžiamas į užspaustus taškus. Invazinės procedūros gali būti įvairios: trigerinių taškų, ultragarsinės, rentgeno, epidurinės. Taip pat gali būti taikomas medikamentinis gydymas intraveniniu būdu. Visus gydymo metodus parenka gydytojas, įvertinęs paciento būklę.


Kas yra svarbiausia pradedant gydymą?

Vienas svarbiausių veiksnių yra kartu su gydytoju išsikeltas realybę atitinkantis tikslas, noras pagyti, abipusis pasitikėjimas. Gydytojai, kaip ir pacientai nori rezultato, todėl kiekvienos konsultacijos metu specialistas atidžiai apžiūrėjęs pacientą, įvertinęs jo ligos istoriją, paaiškina kodėl ir koks gydymas bus taikomas, kokia yra minimali gydymo trukmė, ko vertėtų tikėtis.

REKLAMA


Taip pat svarbu pacientui pačiam įsitraukti į gydymo eigą. Svarbu tiek atsakomybė, tiek požiūris gydymo procese - ar nuo tada, kai patenku pas gydytoją mano gijimas yra tik gydytojo, išrašytų vaistų ir procedūrų rankose? Galbūt į lėtinio skausmo gydymą vertėtų žiūrėti kaip į procesą, kuomet reikia laikytis rekomendacijų ir mažais, bet labai svarbiais žingsneliais padėti sau - mankšta, kineziterapija ar masažu.


Pacientų, kurie susiduria su lėtiniu skausmu vieni pirmųjų užduodamų klausimų yra: “Kiek procedūrų man reikės?” arba “Kodėl procedūras reikia kartoti?” Clinic Agatas registratorės ir gydytojai klausia Jūsų - “Ar Jums pradėjo skaudėti šiąnakt?” Lėtinis skausmas - tai ilgai besitęsiantis ir pasikartojantis skausmas, jaučiamas ilgiau nei tris savaites.


Gydymą, procedūras reikia kartoti, bet tikrai ne amžinai. Nėra vieno “teisingo” būdo, kuris tinka visiems. Vienų pacientų liga pažengusi labiau, taip pat gydymui įtaką gali daryti gretutinės ligos. Tikrai yra pacientų, kuriems viskas ką galime padaryti tai sumažinti skausmą labai minimaliai. Yra tokių, kuriems pavyksta jį panaikinti, kiti grįžta į normalų gyvenimą ir kreipiasi į mus gal tik po metų ar dvejų. Natūraliai stuburui toliau dėvintis galbūt verta pakartoti procedūrą arba keisti gydymą, o gal ir galiausiai turime svarstyti apie operaciją.

REKLAMA


Žinant, ko reikėtų tikėtis iš skausmo gydymo, gal verta akcentuoti ir tai, ko nesitikėti?

Nereikėtų tikėtis, jog vienas specialistas išspręs visas Jūsų problemas. Skausmas nėra tik fiziologinis aspektas. Pavyzdžiui, apimti didelės įtampos ir streso ar užplūdus dideliam kiekiui adrenalino, žmonės gali nepastebėti, kad susižalojo, kadangi dėmesys sukoncentruotas visai ne į žaizdą, o į tai kas vyksta aplink jį.


Vadinasi, pradedant gydymą nevertėtų galvoti, kad išgersiu tabletę, pasidarysiu procedūrą ir vėl tapsiu sveikas. Gal šalia to gydytojas man rekomendavo kineziterapiją, nes aš jau dešimt metų nesportuoju ir dirbu sėdimą darbą? Gal man reikalinga medicinos psichologo pagalba, nes negaliu nukreipti minčių apie skausmą ir jį dar labiau paaštrinu? Lėtinis skausmas stipriai paveikia kasdienybę, todėl nereikėtų atmesti kompleksinio gydymo naudos ir padėti sau visais įmanomais būdais.


Clinic Agatas - tai kompleksinė komanda, kurioje dirba savo srities profesionalai. Tikime, jog skirtingų sričių specialistai, suburti vienam tikslui gali maksimaliai sumažinti ar visai panaikinti esamą skausmą. Clinic Agatas taikoma ir ozonoterapija malšinti uždegimo sukeltam skausmui. O jei matome, jog pacientui konservatyvus gydymas nepadeda - kreipiamės į klinikos neurochirurgus, kurie įvertinę paciento tyrimo vaizdus gali paskirti chirurginį gydymą čia pat, Agato klinikoje.


Clinic Agatas tikslas yra pasiekti geriausią įmanomą rezultatą, todėl jei turėsite pakankamai nusiteikimo dirbti kartu - mes padėsime Jums prisiminti, kas buvote prieš skausmą.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)