Mokslininkų išvada: omikron kvėpavimo takuose dauginasi 70 kartų greičiau nei delta

Mokslininkų išvada: omikron kvėpavimo takuose dauginasi 70 kartų greičiau nei delta


Koronaviruso omikron atmaina žmogaus kvėpavimo takuose dauginasi 70 kartų greičiau nei delta, teigia mokslininkai, skelbiantys, kad jų darbo rezultatas – pirmą kartą pateikiama informacija apie tai, kaip šis virusas užkrečia žmones.


Tačiau Honkonge atlikto tyrimo metu taip pat nustatyta, kad omikron atmaina žmogaus plaučių audinyje replikuojasi prasčiau nei originalus virusas, o tai, pasak jų, gali reikšti mažesnį ligos sunkumą.


Tyrimui vadovavęs profesorius įspėjo, kad „bendra omikron varianto grėsmė gali būti labai didelė“.


Dr. Michaelas Chan Chi-wai teigė, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog „ligos sunkumą žmonėms lemia ne tik viruso dauginimasis, bet ir šeimininko imuninis atsakas į infekciją“.


Honkongo universiteto medicinos fakulteto (HKUMed) Visuomenės sveikatos mokyklos docentas pridūrė: „Taip pat pažymima, kad, užkrėtęs daug daugiau žmonių, labai užkrečiamas virusas gali sukelti sunkesnę ligą ir mirtį, nors pats virusas gali būti mažiau patogeniškas“.


„Todėl, kartu su naujausiais tyrimais, rodančiais, kad omikron variantas gali iš dalies išvengti imuniteto iš vakcinų ir buvusios infekcijos, bendra omikrono grėsmė gali būti labai didelė“, – sakė jis.

REKLAMA


HKUMed paskelbtame pranešime teigiama, kad tyrėjai sėkmingai išskyrė omikron atmainą ir panaudojo plaučių audinio mėginį, paimtą plaučių gydymui, naujai mutacijai ištirti.


Jie palygino omikroną su originaliu virusu ir su delta. Pasak jų, praėjus 24 valandoms po užsikrėtimo, omikronas „replikavosi maždaug 70 kartų greičiau nei delta ir originalus Sars-CoV-2 virusas“.


Jie taip pat pridūrė: „Ir priešingai, omikronas žmogaus plaučių audinyje replikavosi ne taip efektyviai (daugiau nei 10 kartų mažiau) kaip originalus Sars-CoV-2 virusas, o tai gali reikšti mažesnį ligos sunkumą“.


Universiteto teigimu, šiuo metu recenzuojami moksliniai tyrimai, kad juos būtų galima paskelbti.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)