Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai

Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 70 metų


RYTŲ VOKIETIJOJE ĮKURTA VDR


1949 m. spalio 7 d. rytinėje Vokietijos dalyje, kuri Antrojo pasaulinio karo pabaigoje buvo okupuota Sovietų Sąjungos, įkurta prosovietinė Vokietijos Demokratinė Respublika (VDR). Taip galutinai įtvirtintas Vokietijos padalijimas (vakarinėje dalyje, kurią kontroliavo amerikiečių, britų ir prancūzų pajėgos, įkurta Vokietijos Federacinė Respublika).


Žodis „demokratija“ naujajame Rytų Vokietijos pavadinime tebuvo fikcija. VDR buvo diegiama marksistinė-lenininė ideologija, formuojama socialistinio pobūdžio visuomenės sankloda ir ekonomika. Didžiules galias įgavo pagal KGB pavyzdį sukurta slaptoji tarnyba „Štazi“ (Stasi), kuri turėjo per 90 tūkst. etatinių darbuotojų ir šimtus tūkstančių agentų bei informatorių.


Politinių protestų organizatoriai, disidentai buvo nuožmiai persekiojami. VDR buvo dislokuota milžiniška SSRS kariuomenės grupuotė (iš pradžių – daugiau nei 2 mln. karių, vėliau sumažinta iki 500 tūkst.), kuri tapo sovietų karinės galios forpostu vakaruose. 1956 m. VDR buvo suformuota Nacionalinė liaudies armija (beveik 180 tūkst. karių). VDR pagal žmonių gyvenimo lygį buvo pati turtingiausia iš visų SSRS kontroliuojamų Rytų ir Vidurio Europos valstybių. Jos plotas buvo 108,3 tūkst. kv. km, gyventojų skaičius – 16,6 mln. (1988 m.). Sostinė – Berlynas (rytinė dalis; provakarietišką Vakarų Berlyną iš visų pusių supo VDR teritorija). 1990 m. spalio 3 d. VDR liovėsi egzistavusi, ji buvo prijungta prie Vokietijos Federacinės Respublikos.

REKLAMA


Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 60 metų


GIMĖ BORISAS NEMCOVAS


1959 m. spalio 10 d. Sočyje (Krasnodaro krašte, Rusijoje) statybų inžinieriaus ir pediatrės šeimoje gimė politikas Borisas Nemcovas. Vaikystėje su tėvais persikėlė į Žemutinį Naugardą (tuomet – Gorkį). 1976 m. įstojo į Gorkio universiteto Radiofizikos fakultetą. Dirbo mokslinių tyrimų institutuose, 1985 m. apgynė mokslų kandidato (mokslų daktaro) disertaciją. Daugiau nei 60 mokslo darbų autorius. 1990 m. išrinktas į Rusijos parlamentą, po metų paskirtas prezidento Boriso Jelcino atstovu Žemutinio Naugardo srityje, o netrukus - gubernatoriumi. 1993 m. tapo Federacijos Tarybos nariu, 1997–1998 m. buvo vicepremjeru.


Garsėjo kaip reformatorius, kovotojas su monopolijomis. Rusijos prezidentu tapus Vladimirui Putinui, B. Nemcovas palaipsniui perėjo į opoziciją, tapo prezidento kirtiku, rengė antivyriausybinius protestus, viešino duomenis apie V. Putino aplinkos žmonių korupcinius ryšius. Buvo demokratinės Rusijos raidos šalininkas. 2015 m. vasario 27 d. 55-erių politikas nužudytas keliais šūviais į nugarą ant tilto Maskvos centre, netoli Kremliaus.


Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 130 metų


ATIDARYTAS „MULEN RUŽAS“


1889 m. spalio 6 d. Paryžiuje atidarytas garsusis kabaretas „Mulen Ružas“ (pranc. „Moulin Rouge“, liet. „Raudonasis malūnas“). Jį įkūrė pramogų pasaulio verslininkas Žozefas Oleras su kompanionu impresarijumi Šarliu Zidleriu. Kabaretas greitai išgarsėjo drąsia ir pikantiška šou programa, kurios akcentu tapo žavių šokėjų atliekamas kankanas. Čia pasilinksminti ateidavo ne tik vidurinės klasės žmonių, bet ir aristokratų, o iš užsienio atvykdavo net karališkųjų šeimų atstovų. Kabarete mėgo lankytis garsūs literatai ir menininkai, tarp jų – Oskaras Vaildas, Pablas Pikasas. Afišas kūrė garsus dailininkas Anri de Tuluz-Lotrekas. „Mulen Ružas“ iki šiol yra vienas iš Prancūzijos sostinės simbolių. Apie šį kabaretą sukurti keli vaidybiniai filmai.


Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 80 metų


GIMĖ JUOZAS VIRBICKAS


1939 m. spalio 8 d. Anykščiuose gimė biologas, ichtiologas ir ekologas Juozas Virbickas. Baigęs vidurinę mokyklą, įstojo į Vilniaus universitetą, jį baigė 1962 m. Nuo 1960 m. dirbo Zoologijos ir parazitologijos institute (dabar - Ekologijos institutas), 1990–2003 m. buvo jo direktoriumi. 1968 m. apgynė biologijos mokslų kandidato (mokslų daktaro) disertaciją apie lynus Lietuvos vandenyse. Tyrinėjo žuvų rūšis, išteklius, vandens telkinių hidrobiologiją, žuvų veisimo galimybes. Pats arba su bendraautoriais parašė dvi dešimtis knygų, per 170 mokslo straipsnių, daugybę mokslo populiarinimo publikacijų. Ypač populiari tapo puikiai iliustruota knyga „Lietuvos žuvys“. Mokslininkas mirė 2006 m. kovo 23 d. Vilniuje, sulaukęs 66-erių.


Savaitės kalendorius: atidarytas „Mulen Ružas“, įkurta VDR Rytų Vokietijoje ir kiti svarbūs įvykiai


Prieš 60 metų


GIMĖ VYTAUTAS ŠERĖNAS


1959 m. spalio 10 d. Antagavėje (šalia Ignalinos) gimė ekonomistas, televizijos laidų vedėjas Vytautas Šerėnas, kuris Lietuvos žmonėms labiausiai įsiminė savo puikiai įkūnytais „Dviračio šou“ personažais. Baigęs vidurinę mokyklą Ignalinoje, išvyko į Vilnių, politechnikume įgijo ryšininko specialybę. Grįžęs į tėviškę, dirbo Ignalinos tarpmiestinėje telefonų stotyje. Pašauktas į sovietinę kariuomenę, tarnavo statybos daliniuose suvirintoju. 1982 m. pradėjo ekonomikos studijas Vilniaus universitete. Vadovavo studentų statybos būriams, dirbusiems net tolimojoje Jakutijoje.


1993 m. apgynė ekonomikos mokslų daktaro disertaciją. Dvejus metus dirbo Valstybinėje kainų ir konkurencijos tarnyboje. Galėjo tęsti ekonomisto karjerą, vykti tobulintis į Vokietiją (buvo gavęs koncerno „Volkswagen“ stipendiją), bet pasirinko darbą televizijoje. Nuo 1993 m. iki 2019 m. vedė laidą „Dviračio šou“, rašė scenarijus. 2002 m. kaip nepriklausomas kandidatas dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose, užėmė ketvirtą vietą. Sustojus širdžiai, mirė savo sodyboje Labanoro girioje, Juodynėlio kaime (Švenčionių r.), likus vos keliems mėnesiams iki 60 metų jubiliejaus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)