Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija

Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 20 metų


TRAGEDIJA MINSKE


1999 m. gegužės 30 d. Minske požeminėje perėjoje prie metro stoties „Niamiga“ susidarė spūstis. Žuvo 53 žmonės, daugiau nei 150 buvo sužeista. Tądien šalimais esančiame parke vyko alaus šventė ir populiarios grupės koncertas. Staiga prasidėjo stipri liūtis, perkūnija, ir keli tūkstančiai žmonių puolė slėptis į požeminę perėją. Laiptai buvo šlapi, žmonės slidinėjo, griuvinėjo (ypač merginos aukštakulniais bateliais). Žuvo 40 moterų ir 13 vyrų (tarp jų – du milicijos pareigūnai, bandę suvaldyti minią).


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 680 metų


MIRĖ ALDONA GEDIMINAITĖ


1339 m. gegužės 26 d. Krokuvoje mirė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino duktė, Lenkijos karalienė, karaliaus Kazimiero III Didžiojo žmona Aldona Gediminaitė, pakrikštyta Ona. Jos vyras tapo vienu iškiliausių Lenkijos valdovų, o vedybos sustiprino Lietuvos ir Lenkijos sąjungą kovoje su Vokiečių ordinu. 1325 m. iš Lietuvos Aldona atsigabeno turtingą kraitį ir tūkstančius paleistų lenkų belaisvių, kuriuos lietuviai karo žygių metu buvo pagrobę ir išsivarę į Lietuvą.


Apie 1326 m. sutuoktiniai susilaukė dukters Elžbietos (būsimosios Pamario kunigaikščio Boguslavo V žmonos), o apie 1328-uosius gimė antroji duktė Kunigunda (užaugusi ištekėjo už Brandenburgo ir Aukštutinės Bavarijos kunigaikščio Liudviko VI). Po tėvo Vladislovo I Lokietkos mirties 1333 m. Kazimieras III buvo karūnuotas kartu su žmona Aldona, nors tam ir prieštaravo jo motina Jadvyga. Ši pareiškė, kad Aldonos negalima karūnuoti, kol karalienė motina yra gyva, nes „Lenkijoje vienu metu negali būti dviejų karalienių“.


Pasak Jano Dlugošo, Aldona „buvo garbinga, nuolanki savo vyrui karaliui, atlaidi ir labdaringa dievobaimingiems vargšams, tačiau prisirišusi prie to, kas teikia džiaugsmą, mėgstanti dainas ir šokius bei pasaulietiškas linksmybes. Tiesą sakant, šie menai bei papročiai jai dar iš mažumės buvo įdiegti tamsuolių tėvų [Lietuvos valdovų] namuose, bet ir priėmusi krikščioniškus papročius anų neišsižadėjo: Kazimierui veikiau nekreipiant dėmesio į tai, negu pritariant, ji jodinėjo arkliu ar važinėjosi karieta, o ją lydėdavo būgnų, arfų bei kitų muzikos garsų sutartinė“. Aldona mirė būdama apie 30 metų. Ji tapo pirmąja moterimi, palaidota Lenkijos valdovų panteone – Vavelio katedroje.

REKLAMA


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 130 metų


GIMĖ IGORIS SIKORSKIS


1889 m. gegužės 25 d. Kijeve gimė lėktuvų ir sraigtasparnių konstruktorius Igoris Sikorskis. Jo tėvas buvo psichiatras profesorius Ivanas Sikorskis, mama Marija rūpinosi šeima. Igoris mokėsi Sankt Peterburgo Rusijos karinio jūrų laivyno akademijoje, studijavo Kijevo politechnikos institute, lankė oreivystės būrelį. 1908–1911 m. sukonstravo du pirmuosius eksperimentinius sraigtasparnius. Jie veikė, tačiau dar negalėjo pakelti žmogaus. 1910-aisiais į orą pakilo ir jo konstrukcijos lėktuvas S2. Po metų konstruktorius ir pats gavo piloto licenciją. 1912–1914 m. sukūrė du įspūdingus daugiamotorius dvisparnius lėktuvus – „Russkij Vitiaz“ ir „Ilja Muromec“.


Po 1917 m. spalio revoliucijos Rusijoje I. Sikorskis išvyko į Angliją, vėliau – į Prancūziją. 1919-aisiais apsigyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV). 1923 m. įkūrė įmonę, konstravo lėktuvus. 1939-aisiais į orą pakilo sraigtasparnis „Vought-Sikorsky 300“. Ilgainiui pradėta gaminti serijinius karinės ir civilinės paskirties sraigtasparnius. Vien sraigtasparnių „Sikorsky H34“ (jie naudoti Vietnamo kare) buvo pagaminta daugiau negu 2 tūkst. Konstruktorius mirė 1972 m. spalio 26 d. Istono mieste (Konektikuto valstijoje, JAV).


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 210 metų


MIRĖ FRANCAS JOZEFAS HAIDNAS


1809 m. gegužės 31 d. Vienoje mirė kompozitorius Francas Jozefas Haidnas (beje, savęs jis niekada nevadino Francu – tik Jozefu). Gimė 1732 m. kovo 31 d. Austrijos Rorau miestelyje karietų meistro šeimoje. Haidnų šeima buvo labai muzikali, daugelis jos narių puikiai grojo ir dainavo. Vos penkerių Francą Jozefą tėvai išsiuntė pas giminaičius mokytis muzikos. Berniukas giedojo Vienos Šv. Stepono katedros chore. Prasidėjus balso mutacijai, paliko chorą ir tapo italų kompozitoriaus Nikolos Porporos tarnu ir mokiniu. Nuo 1759 m. buvo rūmų kapelos vadovas, nuo 1761-ųjų – įtakingų vengrų kunigaikščių Esterhazių rūmų kapelmeisteris ir asmeninis kompozitorius. Pas Esterhazius dirbo net 29 metus. Nuo 1791 m. F. J. Haidnas kūrė Austrijoje, įvairiose Vokietijos vietose, Didžiojoje Britanijoje. Mirė sulaukęs 77-erių. Jo kūrybinis palikimas – labai gausus: 104 simfonijos, 83 kvartetai, 52 fortepijoninės sonatos, 24 operos, 14 mišios, 2 oratorijos ir kt.

REKLAMA


Savaitės kalendorius: žmonės ir įvykiai, jau tapę istorija


Prieš 40 metų


LĖKTUVO KATASTROFA ČIKAGOJE


1979 m. gegužės 25 d. Čikagoje (Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Ilinojaus valstijoje) sudužo oro transporto bendrovės „American Airlines“ laineris „McDonnell Douglas DC-10“, pakilęs iš Čikagos OʼHero tarptautinio oro uosto skristi į Los Andželą (Kalifornijos valstijoje). Lėktuvui atsiplėšiant nuo žemės, atlūžo pilonas su kairiuoju varikliu, kartu išrovė dalį sparno ir pažeidė degalų tiekimo sistemą. Tuo metu lėktuvas jau buvo pasiekęs 319 km/val. greitį. Lakūnai bandė suvaldyti lainerį, tačiau šis ėmė virsti ant kairiojo šono, o aukštis buvo pernelyg mažas, kad pavyktų ką nors padaryti. Praėjus kiek daugiau nei minutei nuo pakilimo, orlaivis rėžėsi į žemę. Degalų bakai buvo pilnutėliai, įvyko sprogimas. Žuvo 273 žmonės: 258 keleiviai, 13 įgulos narių ir 2 asmenys, buvę ant žemės. Tyrimo metu nustatyta, kas pilonas atlūžo, nes buvo pažeistas, vienam mechanikui grubiai, pažeidžiant taisykles, keltuvu nuimant ir dedant variklį techninės patikros metu. Ši lėktuvo katastrofa yra didžiausia JAV istorijoje (neskaičiuojant 2001 m. rugsėjo 11 d. teroro aktų).







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)