Prasidėjo pajamų deklaravimas – ką reikia žinoti

Prasidėjo pajamų deklaravimas – ką reikia žinoti


Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) praneša, kad, nors šiemet pajamų deklaravimas pradedamas anksčiau, esminių pokyčių Elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) nėra. VMI atstovė taip pat ragina gyventojus, ketinančius deklaracijas pildyti su VMI konsultantų pagalba, pasinaudoti autentifikavimo pagal telefono numerį paslauga.


Šiemet pajamų ir turto deklaravimas prasideda anksčiau, nuo kovo 3 d., ir vyksta nuotoliniu būdu. Pagal trečiųjų asmenų duomenis Elektroninėje deklaravimo sistemoje (EDS) VMI pateikė informaciją 2,3 mln. gyventojų apie jų pajamas ir išlaidas už 2020 m.


Anot VMI, 1,74 mln. gyventojų užteks deklaracijas patvirtinti ir pateikti. Deklaruoti ir sumokėti mokesčius šiemet gyventojai turi iki gegužės 3 d.


„Esminių pokyčių EDS nėra, – kaip ir praėjusiais metais, pajamas padės deklaruoti jau pažįstamas ir šį procesą palengvinęs vedlys: iš viso už 2019 m. pajamas e. būdu deklaravo 1,37 mln. žmonių, iš kurių 86 proc. tai padarė be papildomos pagalbos, o iki šios dienos elektroniniu būdu deklaracijas už 2020 m. jau savarankiškai pateikė 200 tūkst. gyventojų“, – žurnalistams trečiadienį teigė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

REKLAMA


„Ir įvertinimas šios deklaravimo priemonės praėjusiais metais buvo puikus: 71 proc. pasisakiusiųjų ją įvertino kaip puikią“, – pridūrė ji.


VMI duomenimis, teikti pajamų deklaracijas privalo individualią veiklą vykdantys gyventojai, taip pat tie asmenys, kurių metinių pajamų suma viršijo nustatytą vidutinio darbo užmokesčio sumą, bei kitų pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, gavę gyventojai.


Deklaruoti pajamas taip pat turi gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) arba susigrąžinti šį mokestį, jei buvo taikytas per mažas NPD.


VMI Strateginės komunikacijos skyriaus vadovė Rūta Asadauskaitė taip pat priminė, kad šiuo metu vis dar galioja mokestinės pagalbos priemonės.


„Kaip žinoma, šiuo metu galioja mokestinės pagalbos priemonės. Jos galioja nuo praėjusių metų. Tiems gyventojams, kurie turi po praėjusių metų deklaravimo nesumokėtų mokesčių, nebuvo skaičiuojami delspinigiai ir nepradedami išieškojimo veiksmai iki pat šių metų birželio 30 d.“, – pažymėjo R. Asadauskaitė.

REKLAMA


Savo ruoštu S. Aliukonytė-Šnirienė pažymėjo, kad didesnio srauto mokestinių paskolų prašymų tikimasi po birželio 31 d. ji taip pat pabrėžė, kad kreiptis galima ir dėl ankstesnių nesumokėtų mokestinių priemonių.


Anot VMI, GPM dalies paramos skyrimo tvarka ir forma nesikeičia. Paremti norimas organizacijas, politines partijas, profsąjungas ar meno kūrėjus gyventojai gali iki gegužės 3 d. Pernai daugiau nei 470 tūkst. gyventojų paramai skyrė apie 20,1 mln. eurų.


Visgi S. Aliukonytė-Šnirienė teigė, kad 2021 m. yra paskutiniai metai, kai tai bus galima padaryti ir popierine forma.


„Šie metai yra paskutiniai, kai VMI priims popierines prašymų formas. (...) Kitais metais ir parama jau bus teikiama tik elektroniniu būdu. (...) Reikia pasakyti, kad jau praėjusių metų situacija darė įtaką tam, kad didžioji dalis prašymų buvo įteikta elektroniniu būdu“, – akcentavo ji.


Deklaravimo laikotarpiu konsultacijas telefonu teiks ir deklaracijas padės pildyti mokesčių specialistai visoje šalyje. Taip pat raginama pasinaudoti autentifikavimo pagal telefono numerį paslauga.


„Gyventojai, kurie Mano VMI paskyroje užsisakys autentifikavimo pagal telefono numerį paslaugą, skambučio metu konsultacijos sulauks greičiau, nes sistema atpažins skambinantįjį ir suteiks jam pirmenybę“, – akcentavo S. Aliukonytė-Šnirienė.


Tuo tarpu R. Asadauskaitė pridūrė, kad klientų konsultavimui telefonu šiemet turėtų vykti sklandžiau nei pernai.


„Mes iš tikrųjų esame geriau pasiruošę nuotoliniam deklaravimui, pasimokę iš praėjusių metų. Iš principo turime 360 specialistų, pasiruošusių konsultuoti nuotoliniu būdu, į dieną galėtume atsakyti į 11,5 tūkst. skambučių“, – tikino ji.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 15 (2024)

    Savaitė - Nr.: 15 (2024)