Kaip tinkamai paruošti automobilį žiemai?

Kaip tinkamai paruošti automobilį žiemai?


Lietuvoje pamažu įsivyrauja žiema – kausto šaltis ir minusinė temperatūra, keliuose ankstyvą rytą būna plikledis, prastas matomumas dėl stipraus snygio ar rūko. Dažnu atveju tai tampa iššūkiu ne tik vairuotojams, bet ir automobiliams – reikia nuo jų nuvalyti sniegą, anksčiau užkurti, kad apšiltų.


Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto Automobilių inžinerijos katedros docento dr. Vytenio Surblio, svarbu iš anksto paruošti transporto priemonę šaltajam metų sezonui ir atkreipti dėmesį į tam tikras detales. Todėl norime pasidalinti keletu patarimų, kaip iš tikrųjų paruošti automobilį žiemai.


Langų plovimo skystis ir salono filtras


Prieš prasidedant žiemai, dar rudenį, kai oro temperatūra lauke pamažu krenta, labai svarbu pasirūpinti tinkamu langų plovimo skysčiu automobilyje. Vasarinis langų plovimo skystis užšąla net ir prie nedidelės minusinės temperatūros. Tai reiškia, kad nebus galima nusivalyti langų, kai to labiausiai reikės. Vertėtų naudoti žieminį skystį, kuris neužšąla prie –10 °C ar prie dar žemesnės temperatūros. Atvėsus orams automobiliuose dažnai rasoja langai. Tai – ženklas, kad salono filtras yra užsikimšęs, tad jį taip pat rekomenduojama pasikeisti.

REKLAMA


Valytuvai


Gerą matomumą ir itin svarbią funkciją automobiliuose atlieka valytuvai. Rudenį valytuvus vairuotojai naudoja kur kas dažniau nei vasaros metu, todėl vertėtų įvertinti, ar automobilių valytuvai gerai nuvalo langus, ar nepalieka nešvarių ruožų. Esant poreikiui, valytuvus reikia pakeisti.


Stabdžiai


Stabdžių sistemos specialiai ruošti žiemai nereikia – jie, nepriklausomai nuo sezono, turi būti techniškai tvarkingi. Tiesa, svarbu atkreipti dėmesį, kad stabdžių sistemos skystis, kaip ir kiti eksploataciniai skysčiai, turi būti keičiami pagal gamintojo numatytą intervalą. Laikui bėgant stabdžių skystis praranda savo savybes – skystyje kaupiasi drėgmė, pasikeičia užvirimo temperatūra. Dėl to stabdžių sistema gali pradėti veikti netinkamai.


Akumuliatorių baterija


Akumuliatorių bateriją rekomenduojama įkrauti prasidėjus žiemai, o jei automobilis rečiau naudojamas ar juo važiuojama trumpais atstumais – kelis kartus per žiemą. Aukštas akumuliatorių baterijos įkrovos lygis neleidžia užšalti skysčiui (elektrolitui), esančiam akumuliatorių baterijos viduje. Taip net ir dideli šalčiai nepakenkia akumuliatorių baterijai. Gerai įkrauta akumuliatorių baterija padeda ir bandant užvesti automobilį, kai lauke oro temperatūra yra itin žema.

REKLAMA


Padangos


Ruošiantis žiemos sezonui būtina pasikeisti padangas iš vasarinių į žiemines. Žieminių padangų mišinys yra pritaikytas dirbti žemose ir neigiamose temperatūrose, todėl pasirinkus tinkamas padangas sutrumpėja stabdymo kelias, pagerėja rato ir kelio paviršiaus sukibimas. Verta paminėti, kad pasibaigus žiemos sezonui, vadovaujantis įstatymais, padangas reikia pasikeisti į vasarines. Jos pritaikytos dirbti aukštesnėje temperatūroje, todėl labai svarbu padangas naudoti pagal numatytą sezoniškumą.


Durų sandarinimo gumos


Oro temperatūrai sumažėjus iki neigiamos, pasitaiko atvejų, kai užšąlą automobilio durelės ir jų nepavyksta lengvai atidaryti. Kad taip nenutiktų, reikėtų durų sandarinimo gumas nuvalyti ir sutepti silikoniniu gumos tepalu, kad šios neprišaltų prie metalinių automobilio dalių.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)