Kinijos gydytojams neleidžiama mirties liudijimuose nurodyti COVID-19

Kinijos gydytojams neleidžiama mirties liudijimuose nurodyti COVID-19


Kinijos sostinėje kilus COVID-19 bangai, privačios ligoninės gydytojas skubios pagalbos skyriuje pamatė išspausdintą pranešimą: gydytojai turėtų „stengtis“ neįrašyti COVID-19 sukelto kvėpavimo nepakankamumo į mirties liudijimus, rašo „Reuters“.


Jei mirusysis sirgo gretutine liga, tai ji, o ne COVID-19, ir turėtų būti nurodoma kaip pagrindinė mirties priežastis, rašoma pranešime, kurio egzempliorių matė „Reuters“.


Jei gydytojai mano, kad mirtį sukėlė tik COVID-19 sukeltas plaučių uždegimas, jie turi apie tai pranešti savo vadovams, kurie, prieš patvirtindami, kad COVID-19 tapo mirties priežastimi, surengs dviejų lygių „ekspertų konsultacijas“, sakoma pranešime.


Šeši Kinijos valstybinių ligoninių gydytojai sakė, kad jie arba gavo panašius žodinius nurodymus, kuriais jiems neleidžiama mirties priežastimi įvardyti COVID-19, arba žinojo, kad jų ligoninėse galioja tokia politika.


Kai kurie nuo COVID-19 mirusių žmonių giminaičiai teigia, kad liga nebuvo įrašyta jų mirties liudijimuose, o pacientai tvirtina, kad jiems nebuvo atliktas koronaviruso testas, nors turėjo kvėpavimo takų simptomų.

REKLAMA


Dėl tokių nurodymų pasaulio sveikatos ekspertai ir Pasaulio sveikatos organizacija kritikuoja Kiniją, kad ši šalis mėgina nuslėpti didžiulį mirčių nuo COVID-19 skaičių tuo metu, kai šalyje, kuri gruodžio mėnesį atsisakė griežtos „nulinio COVID“ politikos, įsisiautėjo koronavirusas.


Šeštadienį pareigūnai pranešė, kad nuo Kinijos politikos posūkio ligoninėse mirė 60 tūkst. žmonių, sergančių COVID-19, t. y. maždaug dešimt kartų daugiau nei anksčiau skelbti duomenys, tačiau tai vis tiek neatitinka tarptautinių ekspertų skaičiavimų, kad šiais metais Kinijoje gali būti daugiau nei milijonas su COVID susijusių mirčių.


Kinijos ligų kontrolės centras (CDC) ir Nacionalinė sveikatos komisija (NHC)  neatsakė į žurnalistų prašymus pakomentuoti.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>