Orchidėjos žiemos metu

Orchidėjos žiemos metu


Apsipylusiomis žiedais orchidėjomis prekiaujama ištisus metus, todėl gali susidaryti klaidingas įspūdis, kad šios svetimšalės – nei reiklios, nei lepios.


Olandijos specializuotų ūkių šiltnamiuose, sudarius atitinkamas sąlygas, orchidėjos pražysta numatytu laiku, nesvarbu, ar tuo metu vasara, ar žiema, ar kitas metų laikas. Šiuo metu daugelio namuose jos taip pat žydi. Kad orchidėjų žiedų kekės džiugintų kuo ilgiau, šioms gėlėms vis dėlto reikia ypatingo dėmesio. Deja, UAB „OrchidCare“ bendraturtės Skaistės Pranaitės teigimu, nors informacijos, kaip prižiūrėti orchidėjas, gausu, daroma nemažai klaidų.


Mėgsta gaivą


Orchidėjos tikrai nėra itin kaprizingi kambario augalai. Prisitaikiusios prie auginimo sąlygų, jos gali gausiai žydėti ir mūsų namuose net 6–8 mėnesius.


Pasak S. Pranaitės, ruduo yra tas metas, kai orchidėjos ima formuoti gausius žiedynus. Tai skatina dideli nakties ir dienos temperatūros pokyčiai, tiksliau, po vasaros prasidėjusi gaiva ir dar neįjungtas centrinis šildymas. Būtent gaivesnis oras skatina šias gėles krauti pumpurus.

REKLAMA


Orchidėjos žiemos metu


Orchidėjoms patinka, kai dieną būna šilčiau, o naktį atvėsta. Tačiau tam tikrų temperatūros ribų vis dėlto reikia paisyti. Pageidautina, kad patalpoje žemiausia riba būtų 15 laipsnių šilumos.


„Gėlėms komfortiškiausia, kai nakties temperatūra 5 laipsniais mažesnė nei dienos, – sako S. Pranaitė. – Dienos ar saulės šviesa tokios didelės reikšmės šių gėlių žiedyno formavimuisi neturi, tačiau, jei, orchidėja laikoma prietemoje ir dar šiltai, tikėtis žiedų nė neverta.“


Žiedynų priešas


Orchidėjoms vargas prasideda, kai rudenį įjungiamas šildymas. Tie, kurie mano, kad orchidėjoms, laikomoms ant palangės, po kuria įmontuotas radiatorius, bus labai gerai, klysta. Šildymo prietaisai sausina orą, o orchidėjoms, kaip žinoma, patinka drėgmė.


Orchidėjos žiemos metu


Palangė žiemą iš tikrųjų yra ne tik pati šviesiausia, bet ir šilčiausia vieta, tačiau taip laikomai orchidėjai daroma meškos paslauga. Šilumos augalui reikia, tačiau dėl per sauso oro pumpurai, užuot išsiskleidę, ima byrėti.


Pasak S. Pranaitės, žiemą vienas dažniausių orchidėjų augintojų klausimų – kodėl susiformavę žiedai taip ir neišsiskleidę nukrinta. Sukrovusi pumpurus ar žydinti orchidėja yra labai jautri drėgmės stygiui.


Išsausėjus orui, galima kartą per dieną vandeniu apipurkšti pumpurus, bet jokiu būdu ne lapus.


Orchidėjos žiemos metu


Oro drėgmei pagerinti galima naudoti buitinius drėkintuvus, orchidėjas galima sustatyti ant drėgmės lovelių: vanduo, šildomas iš apačios, garuos ir drėkins aplinką. Drėgmę skleis vazonėlių paviršiuje paskleisti ir nuolat drėkinami kiminai.


Aišku, pumpurai ar žiedai gali nukristi ne tik dėl drėgmės trūkumo, bet ir staiga pasikeitus aplinkai. Jei šiltai auginta orchidėja į naujus namus keliauja gana vėsiai, o vėliau vėl atsiduria šiltoje patalpoje, pasekmių išvengti gali ir nepavykti. Patyręs stresą augalas numeta žiedus.


Orchidėjos žiemos metu


Kol žalios, vandens nereikia


Žiemą labai mažai saulės, todėl orchidėjų fiziologiniai procesai sulėtėja. Net pati šviesiausia palangė – ne išsigelbėjimas, augalui šviesos vis tiek bus per mažai. Orchidėjoms galima padėti įrengus papildomą apšvietimą naudojant florescencines lempas. Kai mažai šviesos, orchidėjas galima mažiau laistyti, netręšti.


Tarp laistymų orchidėjos turi gerai pradžiūti. „Stebėkite šaknis. Palaisčius šaknys pasidaro žalios. Kol jos tokios spalvos, laistyti nereikia, – paprastas tiesas dėsto S.Pranaitė. – Šaknims reikia leisti papilkėti. Tai orientyras, kad metas augalą pagirdyti.“


Orchidėjos žiemos metu


Paprasčiausia vazonėlį pamerkti į dubenį su kambario temperatūros vandeniu iki pat viršaus ir palikti pamirkti 10–30 min. Vanduo turi apsemti šaknis, bet ne visą augalą.


Purkšti orchidėjos lapų negalima, nes, esant žemai aplinkos temperatūrai ir saulės trūkumui, vanduo, patekęs tarp lapų, garuos labai lėtai, o tai gali sukelti puvinį ar grybinių ligų.


Orchidėjos žiemos metu


Papildoma oro cirkuliacija padeda išvengti puvinio. Tad šalia orchidėjų pastatykite nedidelį buitinį ventiliatorių, kuris užtikrintų bent minimalią oro cirkuliaciją ir taip padėtų išvengti bakterinių bei grybinių ligų. Jei nenaudojate ventiliatoriaus, tuomet po laistymo ar purškimo tarpulapius nusausinkite servetėle.


Šviežio oro gūsis – ne pro šalį


Svarbu atminti, kad orchidėjoms net ir žiemą reikia šviežio oro, tad dažnas patalpų vėdinimas bus naudingas ne tik jums, bet ir augalams. Tačiau prieš atidarydami langus augalus nuimkite nuo palangių!


Orchidėjos žiemos metu


„Jei nusprendėte įsigyti orchidėją žiemą, transportuoti ją turite labai šiltai supakuotą, suvyniotą į daug popieriaus sluoksnių“, – pataria S.Pranaitė.


Rizikinga transportuoti palaistytą orchidėją, kurios šaknynas dar nespėjęs pradžiūti. Nepalikite gėlės mašinoje ilgesniam laikui. Šaltas oras gali pakenkti ne tik orchidėjos žiedams, bet ir pačiam augalui. Sušalę orchidėjų lapai pasidaro minkšti, vandeningi ir greitai nukrinta.


Parengė Meilė TARAŠKEVIČIENĖ
FLORADANIA nuotr.


Parengta pagal žurnalą „Namie ir sode" Nr. 1 (2017 m.)


Orchidėjos žiemos metu







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)