Sekmadienį sostinėje vėl vyks Didžioji sodinukų mugė: dėmesys ir asortimento dydžiui, ir kokybei

Sekmadienį sostinėje vėl vyks Didžioji sodinukų mugė: dėmesys ir asortimento dydžiui, ir kokybei


Jau šį sekmadienį, spalio 1 d., visų sodo ir daržo entuziastų, gamtos mylėtojų lauks sostinėje prie prekybos centro „Akropolis“ rengiama Didžioji sodinukų mugė. Antrą kartą vyksianti mugė (pirmoji buvo surengta pavasarį) sulaukė itin didelio susidomėjimo ir ne vieno dalyvio bei lankytojo buvo praminta geriausia augalų muge tiek Vilniuje, tiek visoje šalyje.


„Visų norinčių dalyvauti neturime galimybės sutalpinti, tad vykdoma kruopšti atranka. Norime užtikrinti tiek platų asortimentą, tiek kokybę. Mums svarbu, kad viskas, ko reikia sodui ir daržo, būtų vienoje vietoje, kad sau reikiamų dalykų čia galėtų rasti tiek turintis stambų ūkį, tiek tas, kurio darželis įrengtas balkone“, – kalbėjo mugės iniciatorė, renginių agentūros „Gera gyventi“ direktorė Ventė Viteikaitė.


Atėjusieji į renginį galės įsigyti vaismedžių, vaiskrūmių, gėlių bei dekoratyvinių augalų, prieskoninių ir vaistinių augalų, įvairių priemonių augalų priežiūrai, įrankių, sodo aksesuarų, lauko skulptūrų, rudens gėrybių.


„Pastarieji metai į mūsų gyvenimus įnešė nemažai naujovių – vis daugiau žmonių keliasi iš miesto į kaimą ar bent svajoja tai padaryti, galvoja apie tai, kaip gyventi kuo mažiau priklausant nuo sistemos, nori mėgautis savo užsiaugintu maistu – sodininkystė, daržininkystė, bitininkavimas vėl sugrįžta į madą“, – pastebėjo organizatorė.

REKLAMA


Beveik dešimtį metų Jungtinėje Karalystėje praleidusi moteris dažnai apsilankydavo ten organizuojamose augalų mugėse, kurios šalyje yra labai populiarios ir didelės – sutraukia net po kelis šimtus dalyvių ir tūkstančius lankytojų.


Sekmadienį sostinėje vėl vyks Didžioji sodinukų mugė: dėmesys ir asortimento dydžiui, ir kokybei


„Tai – tikra šventė augalų entuziastams, tokiose mugėse galima ne tik įsigyti sodinukų, sėklų, bet ir pasiklausyti paskaitų, sužinoti, kaip vieną ar kitą augalą prižiūrėti, gauti iš jo didžiausią derlių, taip pat sutikti bendraminčių. Tokia ir Didžiosios sodinukų mugės idėja – norisi, kad tai būtų ne tik prekybos, bet ir bendravimo vieta“, – atskleidė V. Viteikaitė.


Vilniuje gimusi ir užaugusi moteris nuo vaikystės domėjosi augalais, o šis susidomėjimas dar labiau išaugo, kai prieš keletą metus nusprendė, jog gyvenimas mieste nebetenkina. „Gamtoje visą gyvenimą leidau daug laiko, nes mama buvo biologė. Turėjome du kaimus, o prieš kurį laiką įsigijau ir savo sodybą“, – pasakojo ji.


Į mugę pakviesti ir stambūs komerciniai medelynai, ir maži gamtiniai ūkiai, pavieniai augintojai – iš viso daugiau nei pusšimtis dalyvių iš visos Lietuvos. Bus galima įsigyti ir Lietuvoje nuo seno auginamų veislių, ir aplinkinėse šalyse – Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Baltarusijoje, Ukrainoje išvestų, ir retesnių, egzotinių.


„Man asmeniškai šiuo metu įdomiausi senieji augalai, paveldo veislės. Dalis jų – išsaugotos, tačiau daug – beveik išnykusios. Anksčiau soduose būdavo auginama žymiai didesnė veislių įvairovė. Išlikę dokumentai rodo, kad, pavyzdžiui, kai kuriuose dvaruose buvo auginama net iki kelių šimtų skirtingų rūšių ir veislių medžių. Labai norėtųsi, kiek tai dar yra įmanoma, senąsias veisles išlaikyti – juk tai augalai, prisitaikę augti ir derėti mūsų klimato sąlygomis, maitinę ir džiuginę mūsų tėvus, senelius, prosenelius“, – pabrėžė organizatorė.

REKLAMA


Mugėje bus galima rasti obelų, kriaušių, slyvų, vyšnių, trešnių, šermukšnių, riešutmedžių, serbentų, agrastų, aktinidijų, aviečių, gervuogių, šilauogių, sausmedžių bei kitų vaismedžių ir vaiskrūmių, o norintys papuošti aplinką galės rinktis iš daugybės rūšių gėlių ir dekoratyvinių augalų. Renginyje dalyvaus nemažai specializuotų ūkių ir garsių Lietuvos kolekcininkų – iš jų bus galima įsigyti šilkmedžių, vynuogių, rožių, bijūnų, mėtų. Be to bus galima rasti ir specialių substratų, komposto, trąšų, priemonių nuo kenkėjų, įvairių įrankių, aksesuarų, vazonų ir vazų, nedidelių skulptūrų. Bus galima įsigyti rudens gėrybių, veiks ir palapinė, siūlysianti įvairių užkandžių ir gėrimų, tad atėjusieji turės kur pasistiprinti.


Organizatorė džiaugėsi, kad mugės lokacija – itin patogi – beveik miesto centras. „Labai smagu, kad „Akropolis“ mūsų idėją organizuoti augalų mugę sutiko taip geranoriškai. Tai itin strategiškai gera vieta. Be to būsime po stogeliu, tad net jei lytų, vis tiek bus patogu apsipirkti“, – dar vieną privalumą įvardijo ji. Į mugę moteris kviečia atvykti tiek vilniečius, tiek gyvenančius tolėliau – vertėtų pasinaudoti proga, nes tokio didelio pasirinkimo, anot jos, nėra niekur kitur.


„Noriu priminti, kad ruduo – toks pat geras laikas sodinti, kaip ir pavasaris, o kalbant apie medelius ir krūmus – netgi geresnis, nes pavasaris dažnai būna gana sausas, o ruduo – vėsus ir drėgnas, tad augalai turi pakankamai laiko įsišaknyti. Be to nemažai sodininkų į mugę atsiveš savo derliaus – bus galima paragauti įvairių vaisių, uogų, daržovių, tad išsirinkti patinkančių augalų bus dar paprasčiau“, – tikino V. Viteikaitė.


Mugės darbo laikas – nuo 9 iki 16 val.


Partnerių turinys.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)